Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους προβολείς ομίχλης

Ποια είναι τα ειδικά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού - Τι πρέπει να προσέχετε

Οκύριος και απαραίτητος εξωτερικός φωτισμός περιλαμβάνει προβολείς ομίχλης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι στάνταρ στο όχημα ή τοποθετούνται από τους ίδιους τους οδηγούς.

Όπως και να έχει, παίζουν τεράστιο ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας του οδηγού στο δρόμο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τον φωτισμό αυτοκινήτων όπως οι προβολείς ομίχλης.

Τι είναι οι προβολείς ομίχλης;

Τα φώτα ομίχλης είναι ο εξοπλισμός εξωτερικού φωτισμού των οχημάτων που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ορατότητας σε κακές καιρικές συνθήκες. Αυτά τα φώτα διαπερνούν την ομίχλη, τη βροχή, το φως τους δεν κρυσταλλώνεται λόγω των σταγόνων υγρασίας, γεγονός που εξασφαλίζει υψηλή ασφάλεια για τον οδηγό στο δρόμο σε κακές καιρικές συνθήκες.

Εικόνα των προβολέων ομίχλης από την ιστοσελίδα antallaktikaexartimata.gr

Τα φώτα ομίχλης είναι στάνταρ στο όχημα, αλλά μπορούν επίσης να τοποθετηθούν ξεχωριστά από τον οδηγό του οχήματος. Οι προβολείς ομίχλης βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του οχήματος στον προφυλακτήρα, κάτω από τον προβολέα ή στο πίσω μέρος για να χρησιμεύουν ως φώτα οδικής κυκλοφορίας για τους οδηγούς που ακολουθούν πίσω.

Ειδικά χαρακτηριστικά αυτού του εξοπλισμού

Προκειμένου οι προβολείς ομίχλης να παρέχουν υψηλή ορατότητα του δρόμου σε κακές καιρικές συνθήκες, πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες:

  • Το φως από τους προβολείς ομίχλης δεν πρέπει να πέφτει πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Συνεπώς, το φως πρέπει να παρέχει ένα σαφές και όχι διάχυτο άνω όριο δέσμης, ώστε ο οδηγός να έχει τη μέγιστη δυνατή ορατότητα του οδοστρώματος.
  • Οι προβολείς πρέπει να τοποθετούνται όσο το δυνατόν χαμηλότερα στο οδόστρωμα. Ο κανόνας αυτός πρέπει να τηρείται, ώστε το φως του εξοπλισμού αυτού να εισχωρεί στο κενό μεταξύ ομίχλης και δρόμου, να το διαπερνά και να παρέχει καλό φωτισμό του δρόμου.

Ο προβολέας ομίχλης μου πρέπει να είναι κίτρινος;

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρούνταν ότι οι προβολείς ομίχλης έπρεπε να είναι μόνο κίτρινοι, κορεσμένοι. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς έχουν αρχίσει να παράγονται αυτοκίνητα με λευκά φώτα ομίχλης, βασισμένα σε λαμπτήρες ξένου.

Σήμερα, επιτρέπεται η χρήση λευκών προβολέων ομίχλης με θερμό τόνο, για παράδειγμα, αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη:

  1. Είναι απαραίτητο οι εν λόγω προβολείς να τοποθετούνται κάτω από τον προβολέα, πιο κοντά στο δρόμο, γεγονός που επιτρέπει στο φως να πέφτει στο κενό μεταξύ της ομίχλης και του δρόμου.
  2. Δεδομένου ότι η δέσμη φωτός θα κατευθύνεται σωστά στο οδόστρωμα, δεν θα αντιμετωπίσετε καμία θάμβωση από σταγονίδια υγρασίας, διασπορά φωτός.
  3. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκός προβολέας ομίχλης, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να εγκαταστήσετε σωστά τον εξοπλισμό αυτό στο όχημα.

Συνήθεις δυσλειτουργίες των προβολέων ομίχλης

Οι λόγοι για τους προβολείς ομίχλης που δεν ανάβουν μπορεί να είναι οι εξής:

  • μια ασφάλεια έχει καεί,
  • καμένες λάμπες,
  • δεν υπάρχει επαφή στο ρελέ,
  • ελαττωματικό κουμπί απενεργοποίησης,
  • χαλαρή σύνδεση με τη γείωση του αμαξώματος ή τη γείωση του λαμπτήρα ομίχλης,
  • λανθασμένη σύνδεση,
  • οξείδωση των επαφών.

Θα χρειαστείτε έναν ελεγκτή και ένα σετ εργαλείων για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση προβλημάτων. Η πιο συνηθισμένη ηλεκτρική βλάβη είναι η καμένη ασφάλεια. Εάν έχουν καεί, πρέπει να αντικατασταθούν.

Εάν οι ασφάλειες είναι εντάξει, ελέγξτε τους λαμπτήρες των προβολέων. Μπορεί να καούν είτε λόγω βραχυκυκλώματος είτε λόγω φυσιολογικής φθοράς.