Το Blue στην Καβάλα: Νέο αφιέρωμα του περιοδικού της Aegean στην πόλη, αυτήν τη φορά… «από μέσα»! [φωτογραφίες]

Η ιδρύτρια της MANTILITY Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη είναι η «insider» που αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους δυνητικούς επισκέπτες της περιοχής μας «με οδηγό τις αισθήσεις»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Blue, το περιοδικό που διατίθεται δωρεάν στους επιβάτες όλων των πτήσεων εσωτερικού και εξωτερικού της Aegean Airlines και της Olympic Air πραγματοποιεί κάποιο αφιέρωμα στην Καβάλα.

Ωστόσο, το τελευταίο που φιλοξενείται στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε, είναι… διαφορετικό!

Ο Travel Editor του Blue Φώτης Βαλλάτος ζήτησε από τη Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη να γράψει τον δικό της, προσωπικό «οδηγό» για την πόλη όπου ζει και δημιουργεί, στο πλαίσιο της στήλης insider και η Καβαλιώτισσα ιδρύτρια της γκαλερί μεταξιού MANTILITY παρουσιάζει την Καβάλα ως έναν «αισθητηριακό προορισμό».

«Καβάλα: Ένα ταξίδι των αισθήσεων» τιτλοφορείται το… «από μέσα» αφιέρωμα στην Καβάλα που φιλοξενείται στο τεύχος Νο. 93 του Blue και ήδη κυκλοφορεί στους «αιθέρες», προβάλλοντας την πόλη και την περιοχή μας στους χιλιάδες ταξιδιώτες που «πετάνε» με την Aegean και την Olympic εντός ή εκτός της χώρας, προτείνοντάς τους «στάσεις» και «σταθμούς» με τη ματιά ενός ντόπιου.

«Όταν ήμουν νεότερη και μου ζητούσαν να περιγράψω την Καβάλα, έλεγα ότι η πόλη μου είναι μια μικρή Ελλάδα. Και αυτό γιατί έχει όλα τα υλικά αλλά και τα άυλα στοιχεία που συνδέονται συνειρμικά με την ελληνικότητα: Θάλασσα, βουνό, πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομικό και οινικό απόθεμα, έθιμα και παραδόσεις, ιδιάζουσα αρχιτεκτονική, ψαράδες και κεραμίστες. Τώρα πια έχει και σύγχρονα ελληνικά στοιχεία, όπως φεστιβάλ, συγκαιρινή καλλιτεχνία, λιμάνι, αεροδρόμιο, υποδομές φιλοξενίας, εγχειρήματα που σχετίζονται με το ελληνικό design και ερευνητικά ιδρύματα», αναφέρει στην εισαγωγή της η κ. Υψηλάντη, πραγματοποιώντας στη συνέχεια τη δική της ξενάγηση «με οδηγό τις αισθήσεις».

«Ξεφυλλίστε» το νέο insider αφιέρωμα του περιοδικού Blue στην Καβάλα σε επιμέλεια Φώτη Βαλλάτου και με την υπογραφή της Βασιλικής-Ζαφειρίας Υψηλάντη:

Η «ξενάγηση» της Βασιλικής-Ζαφειρίας Υψηλάντη στη δική της Καβάλα

«Όταν ήμουν νεότερη και μου ζητούσαν να περιγράψω την Καβάλα, έλεγα ότι η πόλη μου είναι μια μικρή Ελλάδα. Κι αυτό γιατί έχει όλα τα υλικά αλλά και τα άυλα στοιχεία που συνδέονται συνειρμικά με την ελληνικότητα. Θάλασσα, βουνό, πολιτιστική κληρονομιά, γαστρονομικό και οινικό απόθεμα, έθιμα και παραδόσεις, ιδιάζουσα αρχιτεκτονική, ψαράδες και κεραμίστες. Τώρα πια έχει και σύγχρονα ελληνικά στοιχεία όπως φεστιβάλ, συγκαιρινή καλλιτεχνία, λιμάνι, αεροδρόμιο, υποδομές φιλοξενίας, εγχειρήματα που σχετίζονται με το ελληνικό design και ερευνητικά ιδρύματα.

Σήμερα, την παρουσιάζω ως έναν «αισθητηριακό προορισμό» και  όταν υποδέχομαι φίλους και συγγενείς, τους ξεναγώ με οδηγό τις αισθήσεις.

Ξεκινάω πάντα με οπτικά ερεθίσματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο ώστε να μπορώ να σχηματίσω τη διαχρονία της πόλης συνδέοντας την αρχαιότητα με το τώρα· από το Ντίκιλι Τας, τη Νεάπολη και τη Χριστούπολη έως την Καβάλα. Συνεχίζω με μια βόλτα στο λιμάνι, με μυρωδιές και γεύσεις από τα ψαροκάικα, τα ταβερνεία και τις καφετέριες. Ανηφορίζω στην Παναγία, τη δική μας Παλιά Πόλη, όπου όλες οι αισθήσεις βρίσκονται σε έξαρση. Μπουκιές από την τοπική μπουγάτσα και τους κουραμπιέδες, μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα ψαράκια αλλά και τις τριανταφυλλιές στους δρόμους, αγγίγματα στους τσατμάδες των παραδοσιακών σπιτιών και στις φιλικές γάτες στα χρωματιστά σοκάκια, ήχοι του τοπίου και των περαστικών, αλλά και αμέτρητα οπτικά στιγμιότυπα. Το Φρούριο της πόλης και η θέα από τον πύργο του αποτελεί μια ευκαιρία για τον καθένα μας να αναλογιστεί πόσο τυχερή υπήρξε η πόλη γεωμορφολογικά.

Κάθε δρομάκι στην Παναγία έχει και μια ιστορία να διηγηθεί ή/και να φτιάξει από την αρχή. Τα παράθυρα στο ύψος του κεφαλιού σε καθιστούν φιλοπερίεργο και αβίαστα θέλεις να συμμετάσχεις στα καθημερινά καβγαδάκια για το αν τα αβγά είναι φρέσκα και για το ποιανού σειρά είναι να ποτίσει την βουκαμβίλια. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να ακούσετε οργανοπαίχτες να κάνουν πρόβα σε κάποια αυλή ή τον τοπικό σύλλογο με τη χορωδία του στην αυλή της Παλιάς Μουσικής. Μη διστάσετε να ζητήσετε μια φρέσκια τηγανητή πατάτα από κάποια κουζίνα που είδατε κλεφτά να τηγανίζουν ή να κόψετε ένα λεμονάκι από μια αυλή. Οι κάτοικοι είναι πάντα δοτικοί και προσηνείς.

Όταν είμαι στη Χερσόνησο της Παναγίας και θέλω να διαστείλω τον χρόνο, χρησιμοποιώ τη χρονομηχανή της πόλης, το Ιμαρέτ. Προτείνω πάντα μια ξενάγηση από το Ερευνητικό Κέντρο MOHA, που σου χαρίζει ένα ταξίδι μέσα στο ταξίδι, μια εγκιβωτισμένη εμπειρία σε κάτι που μοιάζει εξωτικό.

Κατεβαίνοντας προς το κέντρο, περνάω πάντα από τον Άγιο Νικόλαο, που δίνει το «τοπικό χρώμα» με όλα τα αστικά αλλά συγχρόνως γραφικά του στοιχεία. Προχωρώντας στην πόλη, λίγο πριν σε απογοητεύσει το σύγχρονο δομημένο περιβάλλον, εκπλήσσεσαι ευχάριστα με τις επιβλητικές καπναποθήκες που ξεπροβάλλουν μπροστά σου και σε μεταφέρουν σε ένα περιβάλλον δυτικοευρωπαϊκό και μη αναμενόμενο. Η πλατεία Καπνεργάτη και η οδός Κύπρου, αν έχεις διαβάσει και λίγο πριν τις διασχίσεις, μπορεί να μεταμορφωθεί με τη φαντασία και τις πληροφορίες που έχεις λάβει, σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό. Καπνέμποροι, χοροί επετειακοί, κουστούμια κασμιρένια και φορέματα μεταξωτά, περίτεχνα καπέλα, πιάνα να πέφτουν από μπαλκόνια και τένις στις αυλές, είναι μόνο κάποιες από τις εικόνες που ανακαλούνται από τη μυρωδιά των καπνών. Για να κλείσει η βόλτα αυτή, με τη φαντασία να δίνει χώρο στη γνώση και στην κοινωνική πρόοδο, επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Μουσείο Καπνού.

Για να μπορούν όλες οι εικόνες και οι εμπειρίες να ολοκληρωθούν χρειάζεται πάντα ένα καλό τραπέζι και μια κουβέντα με τους ανθρώπους πίσω από τις τοπικές νοστιμιές. Από «την κουζίνα των μοναστηριών και τα πιάτα των χαλίφηδων» που μας προσφέρει το εστιατόριο του Ιμαρέτ, της μοσχομυριστής γιαουρτλού στο «Αραλίκι», το κεφτεδάκι που θυμίζει και γιαγιά αλλά και λουκάνικο στον «Κατσαμάκα», το χρυσό μύδι και τον «rib eye» γαλέο του «Κροκόδειλου», το ζουμερό φαγκρί στο «Κουτούκι της Καμάρας», το σουτζουκάκι-λουκουμάκι στο «Καρνάγιο», τον πιο «παλιό» γύρο στα κάρβουνα στον «Σπύρο» έως το χειροποίητο προφιτερόλ που φτιάχνεται μπροστά σου στον «Ευαγγέλου». Μετά από όλες αυτές τις γαστριμα(ρ)γικές εμπειρίες, συνήθως πάω τους επισκέπτες για έναν γραφικό «ελληνικό» στο καφενείο «Νικηφόρος» ή για έναν «ντιζαϊνάτο» παγωμένο εσπρέσο στο «Black Drop».

Η περιοχή είναι γνωστή για τον οινικό της πολιτισμό και το κελάρι του «Τσαλαπετεινού» μπορεί να σας προσφέρει μια πλήρη γευσιγνωσία, απολαμβάνοντας συγχρόνως τον παλμό της πόλης στην πλατεία Καραολή. Τοπικά κρασιά μπορείτε να δοκιμάσετε και στη νέα ζεστή πινελία, του μπαρ Ώχρα, στην Παλιά Πόλη.στην Παλιά Πόλη. Κεφάτα και ευφάνταστα κοκτέιλ στο βιομηχανικού τύπου μπαρ «Ντερελίκτε» με θέα το Υδραγωγείο. Η βραδιά πάντα κλείνει με τοπική μπίρα «Μαρμίτα» στο πιο παλιό μπαρ της πόλης, το «Νησί».

Οι εκδρομές εκτός πόλης που μπορεί να κάνει ένας επισκέπτης είναι πολλές και μπορούν να καλύψουν ετερόκλητες ανάγκες. Θα αναφέρω επιλεκτικά τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων, μνημείο UNESCO και τόπο ποικίλων ιστοριών και ιστορικών γεγονότων, το μονοπάτι της «Παλιάς Καβάλας», το «μυθικό βουνό» Παγγαίο, το «θαύμα της άγριας ζωής», τον Νέστο και το «νησί των Σειρήνων», τη Θάσο.

Πέραν των άυλων αναμνήσεων, προτείνω πάντα στους επισκέπτες και υλικά αναμνηστικά από το “Yiassou Cavalla” και κεραμικά από τους Κώστα και Στράτο Καρακίτσο, τη Στέλλα Ρόκκου, την Κυρία Θήτα και τη Flow Ceramics. Και φυσικά, κουραμπιέδες, αν είναι εφικτό από όλους τους τοπικούς παραγωγούς, και αν δεν έχουν χώρο έστω από τον «Χρυσανθίδη».

Τέλος, δε χάνω την ευκαιρία να τους καλέσω στο «Σπίτι» της MANTILITY,  στο κέντρο της πόλης. Η MANTILITY είναι μια start- up που ξεκίνησα το 2019 στην Καβάλα και φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως η πρώτη γκαλερί μεταξιού. Στον χώρο μας μπορεί κάποιος να δει την πλήρη συλλογή των μεταξωτών μαντιλιών που φέρουν τα έργα όλων των καλλιτεχνών που εκπροσωπούμε».