Καβάλα: Η αναδρομική έκθεση Καρακίτσου στο Imaret είναι το πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς! [φωτογραφίες]

Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ «άνοιξε» για το κοινό τα «Ημερολόγια φωτιάς» του Καβαλιώτη καλλιτέχνη και το αποτέλεσμα είναι, το λιγότερο, εντυπωσιακό!


Φωτογραφίες: Γιάννης Γκουζίδης

Παρουσία πλήθους κόσμου άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου 2022 για το κοινό η μεγάλη αναδρομική έκθεση του Κώστα Καρακίτσου που διοργανώνει το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ στο μνημείο του Imaret στην Καβάλα.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών δημιουργικής πορείας στην κεραμική αλλά και τη ζωγραφική, τα «Ημερολόγια φωτιάς» του Καβαλιώτη καλλιτέχνη είναι πλέον «ανοιχτά» για το κοινό σε μια έκθεση μεγάλης κλίμακας που εκτείνεται σχεδόν σε όλους τους χώρους του ιστορικού μνημείου που αποτελεί «κεφάλαιο» για την Καβάλα και την περιοχή μας.

Με την είσοδο στην έκθεση να γίνεται από την πρώτη πύλη του Imaret [χαμηλά επί της Θεοδώρου Πουλίδου], μια πύλη που ανοίγει για πρώτη φορά για το ευρύ κοινό, οι επισκέπτες των «Ημερολογίων» του Κώστα Καρακίτσου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σχεδόν «ζωντανή» όλη τη δημιουργική πορεία του καλλιτέχνη να «συνομιλεί» με τον χώρο.

Από τις μεγάλες γαβάθες στην αίθουσα με τα πιθάρια, τις πιατέλες μέσα στο ισλαμικό σιντριβάνι και τις Γυναίκες ανάμεσα στις πορτοκαλιές της τρίγωνης αυλής μέχρι τους Ταξιδιώτες αλλά και τα ζωγραφικά έργα [που για πρώτη φορά εκθέτει ο καλλιτέχνης] στο τζαμί, τα παιχνίδια με τη φωτιά εντός της πισίνας και την «τέχνη στο τραπέζι» που στρώθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα, ο επιμελητής της έκθεσης Μιχάλης Λυχούνας κατάφερε να «στήσει» έναν εικαστικό περίπατο, θέτοντας τα έργα και το μνημείο σε απόλυτη ισορροπία.

Κώστας Καρακίτσος, Μαργαρίτα Πουρνάρα, Μιχάλης Λυχούνας

Μετά την περιήγηση των πρώτων επισκεπτών των «Ημερολογίων φωτιάς», ακολούθησε μία σύντομη συζήτηση ενώπιον του κοινού μεταξύ του καλλιτέχνη και του επιμελητή που συντόνισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Η έκθεση «Ημερολόγια φωτιάς» του Κώστα Καρακίτσου θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2023. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά [εκτός Δευτέρας] 11:00-14:00 και 19:00-21:00 και με την παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη κάθε Παρασκευή και Σάββατο από τις 19:00 έως και τις 21:00.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο 2510620151 ή στο 6944725885.

Διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ

Ακολουθεί το κείμενο-εισαγωγή στην έκθεση «Ημερολόγια φωτιάς» του επιμελητή Μιχάλη Λυχούνα:

«Μια αναδρομική έκθεση! Πώς παρουσιάζεται πορεία 40 χρόνων ενός δημιουργού με έργα διασπαρμένα στις τέσσερις γωνιές του κόσμου και με τη δημιουργική του διάθεση ακλόνητη; Δύσκολο, αλλά αξίζει η προσπάθεια γιατί ένας δημιουργός που έχει αφήσει αποτύπωμα, έχει την εικαστική του υπογραφή, τα έργα που ταυτίζονται μαζί του, είτε ως φόρμες είτε ως υλικό, αλλά έχει και λιγότερο γνωστές πλευρές της παραγωγής του, αλλά και νέες προτάσεις, είναι πάντα πηγή ενδιαφέροντος και εικαστικής ικανοποίησης.

Μέσα από την αναδρομική έκθεση ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΦΩΤΙΑΣ, ο Κώστας Καρακίτσος αναδύεται ως κάτι παραπάνω από κεραμίστας. Είναι εικαστικός δημιουργός σε δύο και τρεις διαστάσεις, με έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά και μάστορας στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων. Ελέγχει αποτελεσματικά τα μέσα, τον πηλό, τη φωτιά και τις τεχνικές τους, αλλά και τα εικαστικά του ζητούμενα. Διαπλέκει τα έργα ζωγραφικής του με εκείνα γλυπτικής σε πηλό, αλλά και έργα ζωγραφικής στα όρια του αφηρημένου εξπρεσσιονισμού.

Επιστρέφει, τέλος, στην αρχέγονη λειτουργία του πηλού ως υλικού για τη δημιουργία αντικειμένων καθημερινής χρήσης και ακολουθεί εν τέλει την πορεία που διακρίνει το ανθρώπινο είδος, δίνει εικαστική υπόσταση στη χρήση, την ξεπερνά καθιστώντας την εικόνα και τη φόρμα το ίδιο σημαντική με τη χρήση, κάνει τη καθημερινότητα, τέχνη.

Από τη μακρά παρακαταθήκη και τη σύγχρονη δημιουργία του, ο Κώστας Καρακίτσος προκύπτει ως ένας φτασμένος δημιουργός από τον οποίο περιμένουμε πολλά ακόμη.

Γεννήθηκε στην Καβάλα. Μαθήτευσε στο εργαστήριο κεραμικής γλυπτικής της Γ. Γαληνού στις Σέρρες και ξεκίνησε το δικό του εργαστήριο, στην Καβάλα, το 1985.
Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιαπωνία, Γερμανία, Αυστραλία, Τουρκία, Ελβετία, Σλοβενία κ.α.).
Συμμετείχε σε διεθνή συμπόσια κεραμικής και ζωγραφικής σε Ελλάδα, Σλοβενία, Ιταλία, Τουρκία και Ταϋλάνδη. Έχει διοργανώσει διεθνή συμπόσια και πολυήμερα σεμινάρια (ceramics-camp.com) κεραμικής στην Αβραμηλιά Καβάλας, στο νέο του εργαστήριο, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Διδάσκει κεραμική στο εργαστήριο του από το 1996 και στο Κέντρο Κεραμικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης (2004-2010).
Από το 1996 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Συμμετείχε στο συλλογικό τόμο «Ceramic Figures of Artists» του Michael Flynn (2002) και στους τόμους «500 Figures In Clay» (Volume 1 του 2004, και Volume 2 του 2014) των εκδόσεων της Lark Ceramics.
Έργα του βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές, μουσεία και πανεπιστήμια.

Μιχάλης Λυχούνας
Αρχαιολόγος
Δεκέμβριος 2022

Δείτε φωτογραφίες από το άνοιγμα της έκθεσης