«Συνομιλώντας» με Ήρωες μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου: Η Μαργαρίτα Πουρνάρα και το θρυλικό «Αδρίας» στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Imaret: Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ιστορικός ερευνητής Κώστας Παπακοσμάς παρουσίασαν το βιβλίο-βιογραφία ενός πλοίου που έγραψε τη δική του ιστορία - «Παρών» και ο υιός του Καβαλιώτη αξιωματικού-μέλους του πληρώματος του «Αδρία» Κωνσταντίνου Σωτηρίου

Ησυγκίνηση περίσσεψε το βράδυ του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου 2023 στο Imaret, με τους Καβαλιώτες που έσπευσαν να «γεμίσουν» ασφυκτικά τη Μεγάλη Αίθουσα του μνημείου-ξενοδοχείου να ακούν «από πρώτο χέρι» την ιστορία του αντιτορπιλικού «Αδρίας», του θρυλικού πλοίου που έγραψε μια από τις πλέον ιστορικές σελίδες ηρωισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού!

To Ερευνητικό Κέντρο MOHA παρουσίασε στην πόλη μας το βιβλίο της Μαργαρίτας Πουρνάρα ΑΔΡΙΑΣ, Ήταν όλοι τους ήρωες. Η βιογραφία του θρυλικού αντιτορπιλικού, ένα βιβλίο που χρηματοδοτήθηκε από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ του Δραμινού Εφοπλιστή και ευεργέτη της γειτονικής πόλης Άρη Θεοδωρίδη.

Η δημοσιογράφος της Καθημερινής και συγγραφέας του βιβλίου Μαργαρίτα Πουρνάνα «βούτηξε» ενδελεχώς σε γερμανικά και βρετανικά αρχεία, εισφέροντας νέα, μέχρι πρότινος άγνωστα, στοιχεία, παραδίδοντας ως παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές μια πλήρη «βιογραφία» του πλοίου και, κατ’ επέκταση, όλων των μελών του πληρώματός του [204 άτομα], οι πράξεις των οποίων ήταν, αναμφισβήτητα, ηρωικές!

Μαργαρίτα Πουρνάρα, Κώστας Παπακοσμάς και Άννα Μισσιριάν [φωτό: Γιάννης Γκουζίδης]
Την εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου «άνοιξε» η πρόεδρος του ΜΟΗΑ Άννα Μισσιριάν, η οποία καλωσόρισε στη Μεγάλη Αίθουσα του Imaret όλους τους παρευρισκόμενους, κάνοντας λόγο για μια ιστορία, αυτήν του αντιτορπιλικού «Αδρίας», η οποία άξιζε να καταγραφεί λεπτομερώς, όπερ και εγένετο χάρις στην πρωτοβουλία της ΚΥΚΛΩΨ και του κ. Θεοδωρίδη.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν όλοι οι Έλληνες να μη γνωρίζουν την ιστορία του Αδρία», μία από τις ηρωικότερες στιγμές του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της κυκλοφορίας του βιβλίου της κ. Πουρνάρα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος ανακάλυψε «μέσα» σε μια παλιά φωτογραφική μηχανή, ακυκλοφόρητο φωτογραφικό υλικό από τα «έργα και τις ημέρες» του θρυλικού αντιτορπιλικού, αναθέτοντας στη συνέχεια στην κ. Πουρνάρα τη συγγραφή της βιογραφίας του πλοίου.

Ο ερευνητής της τοπικής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς μίλησε για τον Καβαλιώτη αξιωματικό Κωνσταντίνο Σωτηρίου, ο ρόλος του οποίου υπήρξε καίριος στη διάσωση του «Αδρία» και στον ασφαλή του κατάπλου στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, στις 6 Δεκεμβρίου 1941, έχοντας ταξιδέψει 730 Ναυτικά Μίλια με… κομμένη την πλώρη!

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα με τον υιό του Καβαλιώτη αξιωματικού Κωνσταντίνου Σωτηρίου, Δημήτρη, και τη σύζυγό του [φωτό: Γιάννης Γκουζίδης]
Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε η παρουσία στο Imaret του Δημήτρη Σωτηρίου, υιού του Κωνσταντίνου Σωτηρίου, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα ειδικά για την παρουσίαση. «Σας ευχαριστώ όλους που θυμάστε τον πατέρα μου και όλους τους υπόλοιπους ήρωες, κρατώντας τους “ζωντανούς” μέσα από τη μνήμη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σωτηρίου.

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και στα… «θαύματα» που έζησε κατά τη διάρκεια της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου. «Ό,τι έψαχνα, με κάποιον μαγικό τρόπο “εμφανίζονταν” μπροστά μου!», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη και στο πώς βρέθηκε «μπροστά» στον υιό του Κωνσταντίνου Σωτηρίου, ο οποίος έτυχε να είναι ο σύζυγος μιας φίλης της, κάτι που η ίδια αγνοούσε μέχρι τότε!

Προσπαθώντας να απαντήσει στο «γιατί» 200 άνδρες «διάλεξαν» την ίδια για να γράψει την ιστορία τους, η συγγραφέας του «Αδρίας» απάντησε πως ίσως αυτό να σχετίζεται με το ότι και ο πατέρας της, ο Κωνσταντίνος Πουρνάρας, υπήρξε και αυτός ένας «άγνωστος Ήρωας» της Ελληνικής Ιστορίας, έχοντας υπηρετήσει και διακριθεί στα βουνά της Πίνδου και έχοντας τιμηθεί από την Πατρίδα για τις ηρωικές του πράξεις.

Το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πασχαλίδης και Μακάριος Λαζαρίδης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κωστής Σιμιτσής και Αρχέλαος Γρανάς, ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θόδωρος Μαρκόπουλος και Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ο Λιμενάρχης Καβάλας Θανάσης Βρύζας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καβάλας Χαράλαμπος Χρυσανίδης και Αναστασία Ιωσηφίδου, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων & Ιστορίας Καπνού Γιάννης Βύζικας και ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Σαχσαμάνογλου κ.ά.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση

[ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΖΙΔΗΣ ]