Diana’s Meals: Σαρδέλα γεμιστή με αμύγδαλα [συνταγή]

Η Ντιάνα Κατζομύτη παίρνει αυτό το ταπεινό αλλά ιδιαίτερα «ακριβό» ψάρι και το μαγειρεύει με μία ιδιαίτερη συνταγή που μυρίζει... ελληνικό καλοκαίρι!

Ηταπεινή σαρδέλα θεωρείται το ψάρι του λαού. Υπάρχει άφθονη σε κάθε ψαραγορά και η τιμή της την κάνει προσιτή σε όλους. Η πλούσια γεύση της… «κερδίζει» πολλά μεγάλα και ακριβά ψαρια. Μπορεί να μαγειρευτεί με όποιον τρόπο φανταστείτε: Σχάρα, στον φούρνο, στο grill, στο τηγάνι, σαγανάκι, παστή, λιαστή, κονσέρβα ακόμη και sushi (μαριναρισμένη με λεμόνι και αλάτι).

Σπανίως θα βρείτε μπαγιάτικη σαρδέλα, γιατί η τιμή της είναι πάντα δελεαστική και γιατί αν είναι μπαγιάτικη απλά δεν μπορείς να την πλησιάσεις από τη μυρωδιά.

Ανήκει στα λεγόμενα λιπαρά ψάρια, μαζί με τον σολομό, το σκουμπρί, τον τόνο, τα σαφρίδια, τον γαύρο, τα κοκάλια, τις ρέγγες και την πέστροφα. Οι  σαρδέλες βρίσκονται στην εντεκάδα των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Ωμέγα3 λιπαρά οξέα.

Ποια είναι τα βασικά συστατικά που κάνουν την σαρδέλα να βρίσκεται στην εντεκάδα;

  • είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
  • δεν περιέχει υδατάνθρακες, συνεπώς δε μπορεί να μας παχύνει, και είναι ιδανική για άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ή και άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη.
  • περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που είναι τα βασικά δομικά συστατικά του σώματος
  • υψηλός δείκτης απορρόφησης πρωτεΐνών
  • πλούσια πηγή ωφέλιμων λιπαρών οξέων Ω3
  • πλούσια πηγή ασβεστίου για γερά κόκαλα και δόντια
  • περιέχει σίδηρο και είναι εξαιρετική πηγή για όσους δεν τρώνε κόκκινο κρέας
  • περιέχει σελήνιο που μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες
  • περιέχει το συνέζυμο Q10 που παίζει καταλυτικό ρόλο στην αεροβική κυτταρική αναπνοή
  • πλούσια πηγής βιταμίνης Β12 για το νευρικό σύστημα και την υγεία τους εγκεφάλου
  • περιέχει φώσφορο που είναι βασικό συστατικό για τη σύσταση του RNA και του DNA
  • περιέχει ελάχιστη χοληστερόλη η οποία όμως δεν είναι επιβλαβής ακόμη και σε χρόνια κατανάλωση.

Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία για την σαρδέλα και ο τελευταίος δύσπιστος ελπίζω να πείστηκε και να δοκιμάσει τη συνταγή που απλά μυρίζει ΕΛΛΑΔΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Υλικά

  • 30 σαρδέλες
  • 50γρ. ωμά αμύγδαλα
  • 500γρ. χρωματιστά ντοματίνια και μερικά για το ταψί
  • 40 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ.γ. θυμάρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 5-6 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. κάπαρη

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τις σαρδέλες φιλέτο ή για ευκολία λέμε στον ψαρά μας να κάνει αυτή τη δουλειά.
  • Βάζουμε τα ντοματίνια στον πολυκόφτη και τα κάνουμε χυμό.
  • Αδειάζουμε τα 2/3 του χυμού σε ένα μπολ. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε την 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την 1 κ.σ. κάπαρη.
  • Στον υπόλοιπο χυμό ντομάτας που αφήσαμε στον πολυκόφτη, προσθέτουμε τη φρυγανιά, τα αμύγδαλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την υπόλοιπη κάπαρη και λίγο θυμάρι. Πολτοποιούμε. Το μείγμα μας δεν θέλουμε να είναι υγρό, αλλά σφιχτό στην υφή σαν πάστα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον αμύγδαλα και φρυγανιά

  • Τοποθετούμε τη σαρδέλα με την πέτσα προς τα κάτω και βάζουμε 1 κ.γ. μείγμα και τυλίγουμε ρολό από την κορυφή προς την ουρά.
  • Σε ένα ταψί απλώνουμε τη σάλτσα μας από το τηγάνι σκορπάμε τα φύλλα δάφνης και από πάνω βάζουμε τις σαρδέλες. Ανάμεσα μπορούμε να βάλουμε ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 170 βαθμούς.


Βιογραφικό

Είμαι η Ντιάνα Κατζομύτη. Συνήθως είμαι με ένα τεφτέρι στα χεριά και σημειώνω, πειράζω, αλλάζω, πειραματίζομαι με συνταγές. Τα παιδιά μου με πειράζουν, λέγοντας ότι οι συνταγές μου είναι jazz! Σαν τους τζαζίστες που αυτοσχεδιάζουν. Μότο μου είναι πως το φαγητό είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου, αφού αυτό είναι το πρώτο πραγμα που αποζητά με το που θα γεννηθεί, γι’ αυτό και είναι συστατικό της ευτυχίας. Τα τελευταία χρονια θα με βρείτε ως Private Chef και συνταγές μου στη σελίδα dianasmeals.gr.

Ακολουθήστε με στο Instagram και στο Facebook