Ήταν δίκαιο, έγινε πράξη: Ο «δικός μας» πατέρας Παύλος εξελέγη Επίσκοπος στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών!

Ο ιδιαίτερα αγαπητός Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Κίτσος, προσωπική επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου - Χτύπησαν οι καμπάνες των ιερών ναών της Καβάλας για το χαρμόσυνο γεγονός

Στις 09:00 το πρωί της Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησαν οι εργασίες της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η Ιεραρχία, αφού προέβη στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων: α) Θεσσαλονίκης, β) Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου, γ) Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, προχώρησε με την εκλογή βοηθών Επισκόπων το απόγευμα.

Μετά τις 20:00, έγινε γνωστό ότι ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, ο «δικός μας» πατέρας Παύλος, εξελέγη από το Σώμα της Ιεραρχίας Επίσκοπος υπό τον τίτλο Θεσπιών.

Περιποιεί τιμή για την Καβάλα, αλλά και μια έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της προσωπικότητας του Αρχιμανδρίτη π. Παύλου Κίτσου, η εκλογή του στον βαθμό του Επισκόπου, μια προσωπική πρόταση-επιλογή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Μάλιστα, στις 20:00 το βράδυ χτύπησαν οι καμπάνες των ιερών ναών της Καβάλας για το χαρμόσυνο γεγονός.

Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Κίτσος

Υπενθυμίζεται ότι ο «δικός μας» π. Παύλος, ο οποίος χαίρει της καθολικής εκτίμησης και αγάπης του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου, είχε «βρεθεί» τον Οκτώβριο του 2017 στο «τριπρόσωπο» για την πλήρωση της ηγεσίας της τοπικής μας Εκκλησίας, ωστόσο δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2022 δημοσιεύματα του εκκλησιαστικού Τύπου «εμφάνιζαν» τον π. Παύλο ως εκ των επικρατέστερων για να αναλάβει την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη κυρού Παύλου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συνεδριάσεων της Ι.Σ.Ι., την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 θα δοθούν τα Μικρά και Μεγάλα Μηνύματα υπό των νεοεκλεγέντων Αρχιερέων, θα παρουσιαστούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2022-2023, θα συγκροτηθούν οι Συνοδικές Επιτροπές για τα έτη 2024-2027 και θα εξετασθούν τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 09:00, μετά την ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την εισήγησή του με θέμα: «Η κανονική κατάσταση των ρασοφόρων μοναχών». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί της εισήγησης και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Κίτσος

Βιογραφικό

Ὁ θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Θεσπιών κ. Παῦλος (κατά κόσμον Γεώργιος Κίτσος) γεννήθηκε στή Χρυσούπολη Καβάλας τό 1967. Πέρασε τὰ πρώτα παιδικά του χρόνια στὸ Ὀέλντε τῆς Γερμανίας καὶ τὰ ὑπόλοιπα στὴ Χρυσούπολη ὅπου ὁλοκλήρωσε τὶς ἐγκύκλιες σπουδές του. Εἶναι πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μὲ μεταπτυχιακή ἐξειδίκευση στὸ Κανονικό Δίκαιο. Σπούδασε Νομική  καὶ ἔλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στὸ Δίκαιο τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἔνωσης. Εἶναι πτυχιούχος Ψυχολογίας καὶ τοῦ Ἑλληνικοῦ Πολιτισμοῦ καἰ ἔχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα στὴ Δημιουργική Γραφή. Γνωρίζει τὴν ἀγγλική καὶ τὴν ἰταλική γλῶσσα.

Ἐκάρη Μοναχός στήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Μαριῶν Θάσου στίς 4.8.1995 καί τήν ἑπομένη (5.8.1995) χειροτονήθηκε Διάκονος ἀπό τόν Γέροντά του, Σεβ. Μητροπολίτη Φιλίππων κυρὸ Προκόπιο. Στίς 26.12.1996 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος καί ἔλαβε αὐθημερόν τό ὀφφίκιο τοῦ Ἀρχιμανδρίτη ἀπό τόν ἴδιο Μητροπολίτη. Ἀπό τῆς χειροτονίας του διακονεῖ ὡς Ἱεροκῆρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φιλίππων καὶ ὡς Διευθυντής τοῦ Πολίτειου Γηροκομείου Χρυσουπόλεως Η ΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΣΑ, ἐνῶ εἶναι μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τῆς ΜΦΗ Ο ΑΓΙΑΣ ΣΙΛΑΣ Καβάλας. Εἶναι ἐπίσης  Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἀποστόλου Σίλα Καβάλας.

Ἔχει τήν εὐθύνη τοῦ Γραφείου Ὀρθοδόξου Μαρτυρίας, τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Βιβλιοθήκης καὶ τοῦ Γραφείου Ἐξωτερικῆς Ἱεραποστολῆς μὲ ἀρκετὲς ἱεραποδημίες στὴν Ἀφρικὴ, κυρίως στὴν Οὐγκάντα καὶ στὴν Ἀσία. Διετέλεσε διευθυντής τοῦ Οἰκοτροφείου τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Λυκείου Νέας Καρβάλης καὶ καθηγητής τοῦ Τμήματος  Ἐκκλησιαστικῆς καὶ Πολιτιστικῆς Κατάρτισης τοῦ ΙΕΚ Καβάλας. Εἶναι συνεργάτης στὸ παράρτημα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐταιρείας Ἀντιρευματικοῦ Ἀγῶνα ΕΛΕΑΝΑ Χρυσούπολης.

Ο βαθμός του βοηθού Επισκόπου της Αρχιεπισκοπής

Οι Βοηθοί Επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής εκλέγονται υπό της Ι.Σ.Ι., από τον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου και ασκούν τα καθήκοντα που τους αναθέτει με πράξη του.

Απαραίτητη προϋπόθεση, οι ανωτέρω επιτελείς να είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο των προς αρχιερατεία εκλογίμων. Η εκλογή διενεργείται από την Ι.Σ.Ι., αφού προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος τρεις υποψηφίους. Οι εκλεγέντες Βοηθοί Επίσκοποι αναφέρονται στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και ασκούν τα καθήκοντα τους για όσο χρόνο κατέχουν τις επιτελικές θέσεις που περιγράφηκαν. Αν για οποιοδήποτε λόγο απολέσουν τη θέση τους, παραμένουν Βοηθοί Επίσκοποι υπό τον Αρχιεπίσκοπο.

Το ίδιο άρθρο, 8 Ν. 2817/2000, με την παρ 3, εξουσιοδοτεί τη Δ.Ι.Σ. με αποφάσεις της, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» να καθορίζει, συμπληρώνει ή καταργεί διατάξεις, που αναφέρονται στο περιεχόμενο , το εύρος της αποστολής και κάθε άλλο σχετιζόμενο με αυτή θέμα καθενός εκ των ανωτέρω Επισκόπων.

Με ακροτελεύτια διάταξη του ίδιου άρθρου, οι Βοηθοί Επίσκοποι εν γένει εξακολουθούν να είναι εκλόγιμοι για πλήρωση χηρεύουσας μητροπολιτικής έδρας, καταργουμένου του περιορισμού της ευδόκιμης πενταετούς διακονίας στην επισκοπική θέση, που έθετε το άρθρο 27 του Κ.Χ.

Πηγή: ierovima.gr