Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη: Μια Καβαλιώτισσα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η ιδρύτρια της MANTILITY θα είναι ανάμεσα στις 1.000 προσωπικότητες από 70 χώρες που θα συζητήσουν στον ιστορικά φορτισμένο τόπο για τη «Μεγάλη μετάβαση» - Θα συμμετέχει στο event “Forging a Society of Equal Opportunities” της Τράπεζας Πειραιώς

Άνοιξε η αυλαία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη 10 έως και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024. Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και κήρυξε την έναρξη των εργασιών νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, η 9η ετήσια συνάντηση του Φόρουμ έχει τον τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση» και θα επικεντρωθεί στις πολύπλευρες μεταβάσεις που βιώνει ο κόσμος μας σήμερα.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο κόσμος αλλάζει ριζικά σε τομείς όπως η γεωπολιτική, το κλίμα, η τεχνολογία κ.ά. Βρισκόμαστε σε μια πολύ μεγάλη μετάβαση και γι’ αυτό το κύριο θέμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών είναι: “The Great Transition”» επεσήμανε ο ίδιος.

1.000 ομιλητές από 70 χώρες

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 ομιλητές από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, η Πρόεδρος της Σλοβενίας Nataša Pirc Musar, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatović, η Βασίλισσα Dana της Ιορδανίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία Paolo Gentiloni και ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi. Θα παρευρεθεί επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο επί μία δεκαετία πρώην Πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Löfven και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Mariya Gabriel, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Μολδαβίας Cristina Gherasimov, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski, η ηγέτιδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Svietlana Tsikhanouskaya, ο υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας Besart Kadia, η υπουργός Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Βουλγαρίας Milena Stoycheva και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Filip Ivanovic.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στα ζητήματα που αφορούν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της Ελλάδας, με σειρά θεματικών για την υγεία, την παιδεία, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση, αλλά και το μέλλον επιμέρους κλάδων της οικονομίας, όπως οι τράπεζες, η ενέργεια, η ναυτιλία, το real estate και οι υποδομές.

Το «παρών» αναμένεται να δώσουν όλοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και επιχειρηματικής πρωτοπορίας της χώρας. Ειδικές συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμη με αφορμή τη συμπλήρωση της εμβληματικής επετείου των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά και για τα 20 χρόνια από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Η Καβάλα στο τραπέζι της συζήτησης για την ανθεκτικότητα των νέων της Ελλάδας

Περιποιεί τιμή για την Καβάλα ότι στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετέχει η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη, στο πάνελ της συζήτησης “Forging a Society of Equal Opportunities” που διοργανώνει η Τράπεζας Πειραιώς.

Το event θα εστιάσει στις ακόλουθες θεματικές: Εξέλιξη του Προγράμματος EQUALL – Ο Ιδιωτικός Τομέας ως κοινωνικός καταλύτης των ίσων ευκαιριών – Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 12 Απριλίου, 2024 – Amalia Hotel, Ermis Hall
“FORGING A SOCIETY OF EQUAL OPPORTUNITIES”
11:30 -12:00 THEMATIC PANEL 1 | PIRAEUS BANK’S EQUALL PROGRAMME: BRIDGING THE GAP
Nancy Zachariadou, Director, Group Cultural and Social Initiatives Unit, Piraeus Bank
Margarita Pournara, Columnist, Kathimerini

12:10 – 13:00 THEMATIC PANEL 2 | EQUAL OPPORTUNITIES: THE PRIVATE SECTOR AS A SOCIAL CATALYST
Sophia Zacharaki, Minister of Social Cohesion and Family Affairs
Dr. Spiros Protopsaltis, Governor and Chairman of the BoD, DYPA
Antigone Lyberaki, Professor of Economics, Panteion University, Athens
Moderator: Margarita Pournara, Columnist, Kathimerini

13:10 – 14:30 THEMATIC PANEL 3| FOSTERING RESILIENCE IN GREECE’S REMOTE REGIONS: LISTENING TO YOUNG PEOPLE
Christos Megalou, CEO, Piraeus Bank
Dimitris Stavrakopoulos, Founder, Hermoupolis Heritage, Syros
Dimitris Adamidis, Co-Founder, KONOS, Alexandroupoli
Vasiliki Zafiria Ipsilandi, Founder, MANTILITY silk scarves gallery, Kavala
Nasos Koskinas, Founder, POS4work Innovation Hub, Patra
Fanouris Kontogiorgakis, Owner, LEROS BIKES, cycling STORE, Leros (Broadcasted)
Moderator: Margarita Pournara, Columnist, Kathimerini

Ποια είναι η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη

ΗΒασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη είναι πτυχιούχος Πολιτειολόγος του ΑΠΘ με μεταπτυχιακό στη Διπλωματία Πόλεων της Νομικής του ΔΠΘ και κάτοχος δεύτερου μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Από το 2005 έως σήμερα έχει διατελέσει στέλεχος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεργάτης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, υπεύθυνη της Θερμοκοιτίδας του Επιμελητηρίου Καβάλας Kick-it και σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης σε ιδιωτικές και δημόσιες πρωτοβουλίες. Από το 2019 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της startup επιχείρησής της MANTILITY, που αποτελεί την πρώτη γκαλερί μεταξωτών μαντιλιών.

Delphi Economic Forum 2024: Καίρια ζητήματα

ΜΜέσα από τις συζητήσεις και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, το Φόρουμ θα επιδιώξει να αναζητήσει απαντήσεις σε ορισμένα από τα πιο καίρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο μας, καθιστώντας τον έναν κόσμο σε κρίσιμη μετάβαση: τη μετατροπή της κλιματικής αλλαγής σε κλιματική κρίση, την αναζωπύρωση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και τη διαμόρφωση ενός πολυπολικού κόσμου, την ανάδυση νέων επαναστατικών τεχνολογιών, το αποτύπωμα των οποίων δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί επαρκώς, την επάνοδο της λογικής του πολέμου, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας. Οι συζητήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν γύρω από έξι κεντρικούς θεματικούς πυλώνες (Γεωπολιτική, Πλανήτης, Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός τομέας, Μέλλον, Εκπαίδευση και Άνθρωποι) και πάντοτε με τη συνείδηση ότι οι αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα, σε αυτή τη μεταβατική φάση, θα επηρεάσουν καθοριστικά τη μορφή που θα πάρει το συλλογικό μας μέλλον.

Σημειώνεται ότι τo πρόγραμμα διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα σημαντικότερα ελληνικά και διεθνή think tanks και ιδρύματα. Τριάντα δεξαμενές σκέψης και παγκόσμιοι διεθνείς οργανισμοί, από 70 χώρες, 800 ομιλητές σε περισσότερες από 25 θεματικές, προσδίδουν και στο φετινό Φόρουμ γεωγραφικό πλουραλισμό, θεματική ποικιλία και μία αληθινά διεθνή ματιά στα σύγχρονα ζητήματα.

Οι συζητήσεις του Φόρουμ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν γύρω από έξι κεντρικούς θεματικούς πυλώνες (Γεωπολιτική, Πλανήτης, Βιώσιμη Οικονομία και Χρηματοπιστωτικός τομέας, Μέλλον, Εκπαίδευση και Άνθρωποι), έχουν πάντοτε βασική επιδίωξη τον γόνιμο διάλογο και την αναζήτηση λύσεων σε παλαιά και νέα προβλήματα και προκλήσεις.