Το πρώτο σύστημα άρδευσης αγροτικής καλλιέργειας με τη χρήση ηλιακής αντλίας νερού εγκαταστάθηκε με επιτυχία στη χώρα της Αλβανίας και το επίτευγμα αυτό φέρει υπογραφή… καβαλιώτικη!
Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ENFOS Solar Λεωνίδας Γεωργόπουλος συνεργάστηκε με το Resource Environmental Center (REC) της Αλβανίας για την εκτέλεση ενός καινοτόμου έργου που περιελάμβανε την κάλυψη των αναγκών άρδευσης έξι (6) θερμοκηπίων, χρησιμοποιώντας μία ηλιακή υποβρύχια αντλία συνδεδεμένη σε εκτεταμένο δίκτυο άρδευσης.
Ο Καβαλιώτης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός MSc και οι έμπειροι συνεργάτες του βρέθηκαν από τις 12 έως και τις 17 Μαΐου 2024 στο Oblike της Αλβανίας και έχοντας στις «αποσκευές» τους την τεχνολογία αιχμής της γερμανικής εταιρίας LORENTZ, κατάφεραν να φέρουν εις πέρας με επιτυχία το έργο, το οποίο θεωρείται –σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του REC Albania– «ένα ορόσημο προς τη βιώσιμη και έξυπνη γεωργία στην Αλβανία»!
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP)-Adaptation Fund Climate Innovation Accelerator (AFCIA). Το AFCIA είναι ένα πρόγραμμα 16 εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Προσαρμογής και την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών, εργαλείων και τεχνολογιών προσαρμογής σε τοπικές αρχές σε κοινότητες από αναπτυσσόμενες χώρες.
Μιλώντας στο KAVALA POST, ο Λεωνίδας Γεωργόπουλος μάς ενημερώνει ότι «σύμφωνα με τις προδιαγραφές του REC, η ροή του νερού προς το πιο απομακρυσμένο από τα έξι θερμοκήπια (800 μέτρα μακριά από την αντλία!) θα έπρεπε να είναι 2lit/sec@1,5bar και τελικά πετύχαμε… 3,2lit/sec»!
«Μετράω πλέον σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας στη μελέτη, την αδειοδότηση και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και στη διαχείριση λύσεων “πράσινης” ενέργειας, ωστόσο η εμπειρία στην Αλβανία ήταν μία από τις σημαντικότερες στιγμές της επαγγελματικής μου πορείας. Ήταν ένα έργο-πρόκληση για εμάς και χαίρομαι ιδιαίτερα που τα καταφέραμε και, μάλιστα, με το… παραπάνω!», μας λέει περιχαρής ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ENFOS.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της καβαλιώτικης ENFOS θα χρησιμοποιηθεί από το REC Albania ως πιλοτικό έργο για την εισαγωγή πράσινων, έξυπνων και βιώσιμων τεχνολογιών στους Αλβανούς αγρότες.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το καινοτόμο έργο της ENFOS στην Αλβανία