Την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Καβάλας παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο διοικητής του Αναστάσιος Καρασαββόγλου και ο αναπληρωτής διοικητής Μάνος Θανόγλου, ενώ αναφέρθηκαν αμφότεροι και στο γενικότερο δυσμενές οικονομικό κλίμα, παρά το οποίο, όμως, όπως τόνισαν, το Νοσοκομείο Καβάλας λειτουργεί εύρυθμα και αποτελεσματικά και ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις, μιας και η κρίση οδήγησε ακόμα περισσότερους πολίτες να απευθυνθούν στην δημόσια Υγεία. Αρχικά ο κ. Καρασαββόγλου αναφέρθηκε στον μειωμένο προϋπολογισμό του Νοσοκομείου, στο αρνητικό ισοζύγιο απασχόλησης των εργαζομένων, καθώς και στην κατασπατάληση πόρων στα δημόσια Νοσοκομεία, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά «χωρίς… Συριζαϊκά κριτήρια» και «έχοντας εξαίρετο προσωπικό».
50% κάτω ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καβάλας
Περί τα 43 εκατομμύρια ευρώ ήταν ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Καβάλας το 2009, ενώ σήμερα φτάνει τα 21 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι μειώθηκε κατά 50%. Επιπλέον, την περίοδο 2010 – 2016 εισήλθαν 30 νέοι γιατροί και αποχώρησαν 43, λόγω σύνταξης ή αποχώρησης, εκ των οποίων οι μισοί και πλέον ήταν διευθυντές, ενώ 70 νέοι εργαζόμενοι προστέθηκαν στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και αποχώρησαν συνολικά 237 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι το Νοσοκομείο Καβάλας κλήθηκε να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του με λιγότερα λεφτά, λιγότερο προσωπικό, αλλά με περισσότερες απαιτήσεις, λόγω της μεγάλης προσέλευσης ανασφάλιστων (2,5 εκ. ανασφάλιστοι σε όλη την Ελλάδα), πολιτών από όμορους νομούς, μιας και οικείο Νοσηλευτικό Ίδρυμα έχει κεντρικό περιφερειακό ρόλο, αλλά και προσφύγων, «όμως παρά ταύτα, το Νοσοκομείο καταφέρνει αποτελεσματικά», δήλωσε ο κ. Καρασαββόγλου.
Πληρώθηκαν προμηθευτές του 2014!
Όσον αφορά τα 21 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού, τα 6,5 εκατομμύρια θα δοθούν για φαρμακευτικές δαπάνες και τα 15 εκ. για τις υπόλοιπες δαπάνες, όπως πληροφόρησε ο διοικητής του Νοσοκομείου, ενώ σημείωσε ότι μόλις πριν από μερικές μέρες, εξοφλήθηκαν οι προμηθευτές του 2014! «Μας διατέθηκαν ακόμη 11 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Υγείας και με αυτά πληρώσαμε τους προμηθευτές για τα έτη 2014 και 2015 – άκουσον άκουσον-, αλλά και για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Επίσης 4,3 εκ. ευρώ διατέθηκαν το 2016 από τον ΕΟΠΥΥ στο Νοσοκομείο Καβάλας, ενώ την περασμένη Τρίτη ήρθαν ακόμη 2,97 εκ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Ποτέ δεν είχε λάβει το νοσοκομείο μας τόσα χρήματα από τον Οργανισμό. Από πότε είχαμε να δούμε λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ; Με αυτά τα λεφτά πληρώσαμε όλους τους προμηθευτές μέχρι και τον Οκτώβριο του 2016 και όλους τους καβαλιώτες προμηθευτές μέχρι και χθες. Επίσης, με βοήθεια της ΥΠΕ, πριν από μερικούς μήνες με 1,2 εκ. ευρώ, καλύφθηκε το πρόβλημα με τα ογκολογικά φάρμακα. Υπήρξαν υστερήσεις καθυστερήσεις τις παραδεχόμαστε χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Έγινε επίσης αύξηση πίστωσης 800.000 ευρώ από το υπουργείο πριν λίγες εβδομάδες, ενώ πληρώθηκαν οι εφημερίες και οι υπερωρίες όλων μέχρι και τον Νοέμβριο», ανέφερε ο κ. Καρασαββόγλου.
Δεν υπάρχει κομματικό κράτος, κάναμε λάθη και θα κάνουμε, όμως δεν στήσαμε κομματικό κράτος. Για ό, τι άλλο θέλετε, κατηγορήστε μας.
6 εκ. ευρώ στα ταμεία του Νοσοκομείου – Φρένο στην κατασπατάληση
Όσον αφορά τα διαθέσιμα στο ταμείο του Νοσοκομείου, φτάνουν αυτή τη στιγμή τα 6 εκ. ευρώ, ενώ βελτιώνεται διαρκώς και αισθητά η οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου και η αποτελεσματικότητα του Ιδρύματος λόγω της εξοικονόμησης πόρων που κατασπαταλούνταν, όπως ανέφερε ο διοικητής του ΓΝΚ. «Αυτό το πετύχαμε με την αποπομπή του εργολάβου καθαριότητας. Δίναμε 120.000 ευρώ το μήνα για 74 εργαζόμενους και τώρα με ατομικές συμβάσεις εργασίας για τα ίδια άτομα δίνουμε διπλάσιο μισθό. Τις επόμενες ημέρες (σ.σ.: Σήμερα ή αύριο) οι εργαζόμενοι στον τομέα της σίτισης υπογράφουν επίσης ατομικές συμβάσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς, σε ένα καθεστώς ασφάλειας και δημοκρατίας. Προχωράμε την εξοικονόμηση πόρων από επαναδιαπραγμάτευση προϊόντων από προμηθευτές του Νοσοκομείου, μιλήσαμε με τους πιο σημαντικούς και τους ζητήσαμε να ρίξουν τις τιμές και να βάλουν πλάτη, ενώ καλέσαμε και τους προμηθευτές των εργαστηρίων που τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ να συμπιέσουν τις τιμές τους. Το ίδιο θα κάνουμε και με τις φαρμακευτικές εταιρίες. Τέρμα τα φαγοπότια, θέλουμε υγιές, τίμιο και ευνοϊκό για τα δυο μέρη, Νοσοκομείο και προμηθευτές, πλαίσιο συνεργασίας», σημείωσε ο ίδιος.
Τα λεφτά από παλιό και νέο ΕΣΠΑ
Όσον αφορά την άντληση πόρων από το ΕΣΠΑ, ο κ. Καρασαββόβλου τόνισε ότι το ποσό των 1,6 εκ. ευρώ από παλιότερα προγράμματα, θα αξιοποιηθεί για αγορά ψηφιακού αγγειογράφου, συστήματος εξωσωματικής λιθοτριψίας και μηχανημάτων για την ενίσχυση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Από το νέο ΕΣΠΑ το Νοσοκομείο θα πάρει 2,5 εκ. ευρώ για την αγορά ιατρικών μηχανημάτων και επιπλέον 650.000 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί στην ψυχιατρική κλινική.
17 άτομα μόνιμο προσωπικό το 2017
Όσον αφορά την ενίσχυση του προσωπικού του Νοσοκομείου, από παλιές προκηρύξεις θα έρθουν πέντε νέοι γιατροί (η μία γιατρός ήδη έχει ορκιστεί), ενώ επίσης σε εξέλιξη είναι οι προσλήψεις 7 ακόμη μόνιμων γιατρών. «Από τις 2.000 θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα βγουν σε όλη τη χώρα για το 2017, 17 άτομα θα πάρει μόνιμο προσωπικό το Νοσοκομείο Καβάλας, από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει έρθει ήδη ένας γιατρός για τη ΜΕΘ, ενώ υπήρξε και ενίσχυση με 19 επικουρικούς, πολλούς ειδικευόμενους και υπάρχει και πρόταση και για επιπλέον επικουρικούς», δήλωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας.
Όσον αφορά την νοσηλευτική υπηρεσία, ήρθαν 7 επικουρικοί και 3 νοσηλευτές μέσα στο 2016, ένας ακόμη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, 8 εργαζόμενοι στο διοικητικό τομέα και 5 ακόμη από τις 4.000 θέσεις του 2017 και άλλα 29 άτομα και ένας οδηγός για να καλύπτει τις ανάγκες του ΕΚΑΒ και των νοσοκομειακών οχημάτων και όχι για να μετακινούν τον διοικητή και του υποδιοικητή», όπως ανέφερε ο κ. Καρασαββόγλου.
«Δεν υπάρχουν συνθήκες κομματικού κράτους στο Νοσοκομείο»
Ο κ. Καρασαββόγλου αναφέρθηκε και στις κοινωνικές δράσεις του Νοσοκομείου, όμως πριν από αυτές, ξεκαθάρισε ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί αξιοκρατικά και χωρίς κομματικά κριτήρια. «Όσα λένε για τη νέα διοίκηση και για συνθήκες “Συριζαϊκού και κομματικού κράτους” είναι απόλυτα αναληθή. Μόνο η δική μας διοίκηση τα τελευταία 30 χρόνια δεν μετακίνησε κανέναν και κυρίως τη γραμματεία και συνεχίζουμε μια χαρά την συνεργασία. Εκτιμήσαμε το έργο τους, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις. Δεν υπάρχει κομματικό κράτος, κάναμε λάθη και θα κάνουμε, όμως δεν στήσαμε κομματικό κράτος. Για ό, τι άλλο θέλετε, κατηγορήστε μας. Ό, τι κάνουμε ενισχύει τον δημόσιο χαρακτήρα του Νοσοκομείου Καβάλας και θα συνεχιστεί η αποπομπή των εργολαβικών σχημάτων από το Νοσοκομείο και θα ενισχυθεί ο παρεμβατικός του ρόλος στο κοινωνικό “γίγνεσθαι”, καθώς θα γίνει μέλος στο ΚΟΙΣΠΕ, θα έχει συμμετοχή στο πρόγραμμα 1.200 σχολικών γευμάτων, υποστήριξη δράσεων στην εθελοντική αιμοδοσία, αλλά και στο προσφυγικό. Είμαι περήφανος για την τιμή που μου έγινε να διοικώ ένα εξαιρετικό Νοσοκομείο με καλούς γιατρούς και προσωπικό που δίνουν και την τελευταία τους ικμάδα για να είναι ψηλά. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για το καλύτερο, με απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις δράσεις. Όλα ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους για την αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα του Νοσοκομείου Καβάλας», δήλωσε ο κ. Καρασαββόγλου, προσθέτοντας ότι το σύστημα Υγείας κρατιέται όρθιο «και δεν πρέπει να μιλάνε κάποιοι για συνθήκες πολέμου».
Διπλασιάστηκαν οι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία
Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία και τις ποσοτικές παραμέτρους που αφορούν τους ασθενείς, ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μάνος Θανόγλου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στα εξωτερικά ιατρεία καταγράφηκαν 45.000 περιστατικά το 2012 και 86.000 το 2016, ήτοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, ενώ τόνισε ότι το ποσοστό εισαγωγών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και των επεμβάσεων στο Νοσοκομείο φτάνει το 20%. Επίσης, οι εισαγωγές ασθενών από όμορους νομούς θα ξεπεράσουν τους 5.500 το 2016, ενώ η επιβάρυνση του Νοσοκομείου με τα ακριβά φάρμακα του ΕΟΠΥΥ είναι στα 200.000 ευρώ ανά μήνα, την στιγμή που η συνολική φαρμακευτική δαπάνη για όλο το Νοσοκομείο φτάνει τις 500.000 ευρώ, δηλαδή το 40% του συνολικού κόστους. Ο κ. Θανόγλου πληροφόρησε, επίσης, ότι το Νοσοκομείο Καβάλας έχει πλέον δικό του μετρητή για την παραλαβή των καυσίμων, ώστε να μην υπάρχει απόκλιση, ενώ ανάλογος όρος υπάρχει στη σύμβαση και στη ζύγιση των αποβλήτων, όπου θα ισχύει η μικρότερη ζύγιση. Σχετικά με την υποστελέχωση, τόνισε ότι είναι σημαντικό να έρθουν περισσότεροι ειδικευόμενοι, αλλά και να αναβαθμιστεί η εκπαίδευσή τους, μέσα από την συνεργασία με Καβαλιώτες γιατρούς που εργάζονται στο εξωτερικό «και δήλωσαν πρόθυμοι να κάνουν σεμινάρια αφιλοκερδώς», όπως είπε ο κ. Θανόγλου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στόχος είναι να πάρουμε λίγα και ακριβά μηχανήματα», ενώ για το ΤΕΠ δήλωσε ότι θα συζητηθεί άμεσα στο ΔΣ «για να δούμε πώς θα γίνει να ανακουφίσουμε περισσότερο τον κόσμο και θεωρώ ότι κατ’ ελάχιστο, θα προκηρυχτούν κάποιες μόνιμες θέσεις για το ΤΕΠ». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον εθελοντισμό, ο οποίος θα ενισχυθεί, μέσω συλλόγων και στο Γραφείο Υποστήριξης Πολίτη, «το οποίο είχε αδρανήσει τελευταία», στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, «με τον στόχο να είναι η λειτουργία της στο σύνολό της, ήτοι να φτάσουμε τις 12 κλίνες, από τις 6 – 8 που λειτουργούν», στην Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, «για την οποία, για την ώρα, δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό να την λειτουργήσει», ενώ ειδική μνεία έκανε στο Τμήμα Πληροφορικής του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι «έχει γίνει σημαντική δουλειά, καθώς είναι σε εξέλιξη η επέκταση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενή και η σύνδεση ετερογενών πληροφοριακών συστημάτων, ώστε σε οποιοδήποτε τμήμα και οποιοσδήποτε χρήστης του Νοσοκομείου, να έχει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, ενώ μελλοντικά υπάρχουν και άλλα σχέδια, όπως η ψηφιοποίηση του αρχείου του Νοσοκομείου και η αντικατάσταση των κεντρικών φυσικών σέρβερ με από εικονικούς».
Α. Καρασαββόγλου: «Δεν θέλουμε το εργολαβικό σύστημα στο Νοσοκομείο»
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν επιλέξαμε κανέναν εργαζόμενο και πήραμε τους ίδιους 74», ενώ σημείωσε ότι «δεν θέλαμε τον εργολάβο, θέλαμε το εργολαβικό σύστημα έξω από το Νοσοκομείο κι έτσι θα συνεχίσουμε και για τα υπόλοιπα», σχολιάζοντας ότι πρόκειται καθαρά για πολιτική απόφαση. Από την πλευρά του ο κ. Θανόγλου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μομφή προς τα στελέχη του Νοσοκομείου για το πώς προμηθευόταν τα φάρμακα και ίσως ήταν θέμα διαδικασιών ή έλλειψης αυτών. Ήταν και θέμα καλύτερης οργάνωσης».
Από 300.000 ευρώ στα 3 εκ. ευρώ το παρκινγκ
Όσον αφορά το παρκινγκ του Νοσοκομείου και την συνεργασία με την «Εγνατία Οδό», ο κ. Θανόγλου τόνισε ότι «όταν πρωτοχτίστηκε το Νοσοκομείο, ο καθορισμένος χώρος μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί με περίπου 300.000 ευρώ, αλλά όταν έγινε η συνάντηση με τον προηγούμενο διοικητή το κόστος έφτασε τα 3 εκ. ευρώ, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί αυτή η μελέτη». Παράλληλα, δήλωσε ότι υπήρξε και μια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη ΦΝΘ, «υπάρχει μια συνεργασία για το εν λόγω θέμα, όμως είναι δύσκολο», όπως είπε ο κ. Θανόγλου, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας μελέτης.