Οδηγίες της περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ για την έξοδο των εκδρομέων

Γ. Γκράνας: «Οδηγούμε προσεκτικά για χρόνια πολλά και πρέπει όλοι να γυρίσουμε στα σπίτια μας - Υπάρχει δύναμη, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν περιπολίες στον Αμυγδαλεώνα»

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες για την πρόληψη κλοπών, αλλά και τροχαίων ατυχημάτων ενόψει εορτών έδωσε η περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με συνεντεύξεις Τύπων που παραχωρήθηκαν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜ-Θ. Τους πολίτες της Καβάλας ανέλαβαν χθες να ενημερώσουν με σχετική συνέντευξη Τύπου από το Αστυνομικό Μέγαρο ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Γιώργος Γκράνας, ο Α’ Υποδιευθυντής Αντώνης Καπελάκης και ο Β’ Υποδιευθυντής Κώστας Σιμούδης, αναφερόμενοι στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες στο σπίτι που διαμένουν πριν αναχωρήσουν για τις διακοπές τους, αλλά και στο τι πρέπει να κάνουν στον τόπο που μετακινηθούν για την περίοδο των εορτών, προκειμένου να μην πέσουν θύματα κλοπής.

Απαραίτητη προϋπόθεση το σπίτι να μην δείχνει ακατοίκητο

Οι συμβουλές της Αστυνομικής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ πριν αναχωρήσει κάποιος από το σπίτι του, όπως τις μετέφερε ο κ. Γκράνας, έχουν ως εξής: «Πριν φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. Μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά στο κεφαλόσκαλο. Είναι “κράχτες” της απουσίας σας. Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας να µη δείχνει “εντελώς κλειστό”, υποδηλώνοντας έτσι την απουσία σας. Τοποθετήστε, εάν είναι δυνατόν, χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού. Ενεργοποιείστε, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το “100” ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας. Σε περίπτωση κλοπής, ειδοποιήστε το “100” ή το Τµήµα Ασφαλείας της περιοχής σας».

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» στο να έχει κάποιος πάνω του μεγάλα χρηματικά ποσά  
Όσον αφορά το τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν θα μεταβεί στο μέρος που θα περάσει τις διακοπές του, οι οδηγίες του κ. Γκράνα, όπως τις έχει συντάξει η οικεία περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, είναι σαφείς και εξίσου χρήσιμες: «Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε. Μην αφήνετε ποτέ ασυνόδευτες τις αποσκευές σας, παρά μόνον όταν μπορείτε να τις ασφαλίσετε σε κάποιο χώρο υποδοχής. Σε περίπτωση μετακινήσεών σας με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. Να πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας στα Μηχανήματα Ανάληψης Χρημάτων (ΑΤΜ) με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε αυτά σε μη ορατό σημείο. Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε οδούς, εάν είναι δυνατόν καλά φωτιζόμενες τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε. Να ασφαλίζετε κατά την έξοδό σας το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή το ενοικιαζόμενο δωμάτιο – διαμέρισμα όπου διαμένετε, ακόμη και εάν λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να εξασφαλίζετε την τοποθέτηση σε ασφαλές μέρος, στο χώρο της διαμονής σας, των χρημάτων ή των αντικειμένων αξίας που δεν θα χρειαστείτε στην έξοδό σας».

Μεγάλη προσοχή στους δρόμους
Όσον αφορά την πρόληψη για μια όσο τον δυνατόν  λιγότερο «αιματηρή» έξοδο των εκδρομέων για τα Χριστούγεννα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας προέτρεψε τους οδηγούς στις εξής ενέργειες: «Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας. Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη παντελονιού. Για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας. Διατηρήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι να ελέγξετε το όχημά σας για την καλή λειτουργία του, να ενημερωθείτε για τον καιρό και τις συνθήκες του οδικού δικτύου, να φροντίσετε να έχετε πάντοτε αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών. Στο αυτοκίνητο να φοράτε πάντα τις ζώνες ασφαλείας. Να προστατεύετε τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων. Να είστε ιδιαιτέρα προσεκτικοί και να τηρείτε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Να μην παραβιάζετε τους σηματοδότες και να τηρείτε πάντα τα όρια ταχύτητας. Να μην οδηγείτε όταν έχετε καταναλώσει αλκοόλ. Να μην χρησιμοποιείτε κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που σας αποσπούν την προσοχή. Να μην υπερεκτιμάτε τις οδηγικές σας ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων σας. Να σέβεστε και να προστατεύετε τους συνεπιβάτες και τους υπολοίπους χρήστες του οδικού δικτύου, οδηγώντας το όχημά με υπευθυνότητα και περίσκεψη. Σε περίπτωση εντόνων καιρικών φαινόμενων, παρακαλούνται οι πολίτες, καθώς και οι χρήστες του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την κίνησή τους». Σημείωσε, επίσης, ότι τα όποια προβλήματα εντοπίζονται κυρίως τέτοιες μέρες στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο και όχι τόσο μέσα στην πόλη. «Οδηγούμε προσεκτικά για χρόνια πολλά. Πρέπει όλοι να γυρίσουμε στα σπίτια μας», ανέφερε αντί ευχών ο ίδιος.

Γ. Γκράνας: «Προσπαθούμε για το καλύτερο στο θέμα της επαιτείας στην πλατεία»
Όσον αφορά τα «εν οίκω», ο κ. Γκράνας, μετά από ερώτηση των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στο πρόσφατο περιστατικό ληστείας 33χρονου στην Χωράφα, λέγοντας ότι το θύμα συνεπλάκη με τους 2 δράστες, πριν του αποσπάσουν 20 ευρώ και την τσάντα του, ενώ πιθανολογείται ότι οι εν λόγω δράστες είναι οι ίδιοι και στο περιστατικό με τηνη αφαίρεση 1.500 ευρώ από υπήκοο του Ομάν στην Κηπούπολη, φοιτητή της Egnatia Aviation, όπου εκεί δεν προηγήθηκε συμπλοκή και το θύμα έδωσε τα χρήματα μόνο με την απειλή των δραστών. «Εικάζουμε βάσιμα ότι είναι οι ίδιοι», ανέφερε ο κ. Γκράνας. Όσον αφορά των αθίγγανων στην πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Γκράνας τόνισε ότι «σε συνεργασία με την Δημοτική Αστυνομία και τον κ. Σιμούδη, ο οποίος επιβλέπει την πάταξη της επαιτείας, υπάρχουν συνεργεία της Αστυνομίας που ενεργούν καταλλήλως», προσθέτοντας ότι «εγώ δεν είμαι… Σαΐνης, όμως προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και οι συνεργασίες με τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο». Μάλιστα, ο κ. Σιμούδης πληροφόρησε ότι η επαιτεία από πλημμέλημα έγινε πταίσμα και συνεπώς δεν ενεργοποιείται η αυτόφωρη διαδικασία.

«Οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους»
Όσον αφορά την πρόθεση των κατοίκων του Αμυγδαλεώνα να «επιστρατεύσουν» ιδιωτική εταιρία φύλαξης για την αντιμετώπιση των περιστατικών κλοπών, ο Αστυνομικός Διευθυντής ήταν ξεκάθαρος: «Το τι θα κάνει ο κάθε δήμαρχος, πρόεδρος ή ο κάθε τοπικός παράγοντας, είναι δική τους πρωτοβουλία. Ας κρίνουν εκείνοι αν θα πάρουν security ή όχι. Εμείς ό, τι μπορούμε θα το κάνουμε και επειδή άκουσα υπερβολές, να σας πω ότι και αυτοκίνητο υπάρχει στην περιοχή (σ.σ.: Περιπολικό) και καύσιμα και δύναμη υπάρχει, ενώ και η Τροχαία και η Ασφάλεια πηγαίνουν. Οι κάτοικοι δεν είναι μόνοι τους. Και αξιωματικό έχουμε εκεί, Αστυνόμο Β’ κι αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχει δύναμη, υπάρχει ενδιαφέρον, υπάρχουν περιπολίες. Από εκεί και πέρα, αν νομίζετε/ουμε ότι 20 περιστατικά κλοπών και διαρρήξεων είναι πολλά το τελευταίο τετράμηνο, θα το κρίνει ο κόσμος».