Στο πλευρό των προσφύγων το ΚΚΕ Καβάλας

Βολές τόσο κατά της Πολιτείας όσο και κατά της Δημοτικής Αρχής για τους χειρισμούς τους στο Προσφυγικό

Στον απόηχο της κινητοποίησης των προσφύγων που διαμένουν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στις διεκδικήσεις των προσφύγων που διαμένουν στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου που κινητοποιήθηκαν σήμερα ζητώντας αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Οι απελπισμένοι και κατατρεγμένοι από τις χώρες τους (ελέω του ιμπεριαλιστικού πολέμου) πρόσφυγες ζητούν το αυτονόητο: να ξανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή – χωρίς το φόβο του θανάτου – στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και ως τότε είναι καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες παραμονής με στοιχειώδεις υποδομές, γρήγορες υπηρεσίες ασύλου, σε δομές με ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, με εκπαίδευση για τα παιδιά τους. Ερωτηματικά προκαλεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση σε ότι αφορά την έναρξη του προγράμματος  εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στην πόλη μας.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού με την υλοποίηση της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στον εγκλωβισμό πάνω από 60.000 προσφύγων στην Ελλάδα και μάλιστα σε συνθήκες εντελώς απαράδεκτες όπως αυτές που ισχύουν και στην Καβάλα από την αρχή του εγκλωβισμού των προσφύγων ως και σήμερα. Μερίδιο ευθύνης έχει και η δημοτική αρχή που εκτός από τις παλινωδίες της επί μήνες (από το εκθεσιακό κέντρο “Απόστολος Μαρδύρης” στο “καμίνι” του Εσκί Καπού και τελικά στο στρατόπεδο Ασημακόπουλου όπου και πάλι οι πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές, με ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής, χωρίς θέρμανση, με περιορισμένη σίτιση και με τον κατάλογο των προβλημάτων να μεγαλώνει αντί να μικραίνει) χρεώνεται και τη στάση ανοχής – αν όχι υποστήριξης – της κυβερνητικής πολιτικής στο ζήτημα του προσφυγικού, αφού ουδέποτε δεν διεκδίκησε επί της ουσίας την απαραίτητη οικονομική και όχι μόνο στήριξη.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις προσπάθειές του για να στηριχθεί αυτός ο κόσμος που γνώρισε από πρώτο χέρι τι πάει να πει ιμπεριαλιστικός πόλεμος, διαμελισμός της χώρας τους  για τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τι πάει να πει η χώρα σου να γίνεται “ενεργειακός κόμβος” με το λαό να το πληρώνει πολλαπλά ακόμα και με το αίμα του ή με το να γίνεται έρμαιο των δουλεμπόρων, τι πάει να πει να θαλασσοπνίγεσαι στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο και αν καταφέρεις τελικά και σωθείς να σε εγκλωβίζουν σε μια χώρα από όπου έπρεπε απλώς και μόνο να διέλθεις καθώς επίσης να βρίσκεσαι αντιμέτωπος και με το ρατσιστικό δηλητήριο των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών αποβρασμάτων που λερώνουν την έννοια “πατριωτισμός”.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλους τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος, να συνεχίσει και να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο. Να απομονώσουμε τις φωνές του μίσους και να σταθούμε στο πλευρό όλων αυτών που ήταν είναι και θα είναι και στο μέλλον ότι και εμείς: απλός λαός που πληρώνει την κρίση και τα κέρδη μιας χούφτας κηφήνων».