Ο Νοτιάς «δοκίμασε» το έργο των πλωτών εξεδρών στο λιμάνι της Καβάλας

Δηλώσεις Χρήστου Ηλιάδη για θέματα που αφορούν στο «Απόστολος Παύλος»

Μικρά ήταν ευτυχώς τα προβλήματα στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας εξαιτίας των πρόσφατων νοτιάδων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Χρήστο Ηλιάδη, ο νοτιάς ήταν αναμενόμενος, οπότε και προχώρησαν σε κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας που είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου. «Υπάρχει ένα διάστημα μετά την παραλαβή του έργου όπου υπεύθυνος είναι ο ανάδοχος, για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Στα πλαίσια αυτά, πήραμε επιπλέον μέτρα προστασίας. Ήμασταν επί τόπου με διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες, ώστε να δούμε τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ένας νοτιάς. Αυτό που καταρχήν διαπιστώσαμε, είναι ότι τα 80 μέτρα επέκτασης του προσήνεμου μόλου έχουν διαφοροποιήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, προς το καλύτερο φυσικά, τις κυματικές συνθήκες εντός λιμένα. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν επίσης οι εξωτερικοί κυματοθραύστες των πλωτών εξεδρών. Γενικά, είχαμε μία πάρα πολύ καλή συμπεριφορά. Βέβαια, ο νοτιάς δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλης έντασης, αλλά  μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξουμε, ώστε να μην έχουμε προβλήματα στο μέλλον από τους νοτιάδες, προκειμένου να σηκώνουμε τις λεγόμενες “πασαρέλες”, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να περάσει από το κρηπίδωμα στις πλωτές εξέδρες. Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για ένα  τετράμηνο που υπάρχουν νοτιάδες να είναι μόνιμα σηκωμένες. Σαφώς, βέβαια θα υπάρχει πρόσβαση για τους χρήστες. Ειδοποιήσαμε επίσης τους ιδιοκτήτες κάποιων σκαφών που δεν διαμένουν στην Καβάλα, προκειμένου να ελέγξουν για τυχόν προβλήματα που προέκυψαν. Ευτυχώς, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Για εμάς ήταν ένα καλό μάθημα, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον από νοτιάδες μεγαλύτερης έντασης».

«Τροπολογία για έκδοση τηλεφωνικού εισιτηρίου που θα αφορά στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Θάσου»

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Ηλιάδη στη Γενική Συνέλευση  της Ένωσης Λιμένων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα υπό τον γγ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν όλα τα λιμάνια της χώρας. «Πάντοτε, αυτές οι συναντήσεις που γίνονται είναι πολύ εποικοδομητικές, καθώς επιλύουμε διάφορα προβλήματα κοινού ενδιαφέροντος. Στην τελευταία Γενική Συνέλευση έθεσα ένα θέμα που έχει να κάνει με την υποχρέωση έκδοσης τηλεφωνικού εισιτηρίου και από τις τοπικές γραμμές. Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται οι τοπικές γραμμές από την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Αυτό μπορεί να έπαιζε το 1999  έναν ρόλο σε κάποιες τοπικές γραμμές με πολύ μικρή κίνηση, αλλά στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας-Θάσου η κίνηση επιβατών και οχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, οπότε θεωρώ ότι είναι απαραίτητο το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όπως είπε ο γενικός, στόχος είναι να κατατεθεί μία τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο να μην εξαιρεί πλέον τις τοπικές γραμμές από την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

«Από την επόμενη εβδομάδα η λειτουργία του παρκινγκ του τελωνείου»

Όσον φορά, τέλος, το παρκινγκ του Τελωνείου, το ΔΣ του ΟΛΚ ενέκρινε το πρακτικό της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού, σύμφωνα με το οποίο το παρκινγκ κατακυρώνεται στον ανάδοχο. Πλέον, ο ΟΛΚ είναι στη διαδικασία συμβασιοποίησης. Ο κ. Ηλιάδης θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει και η  λειτουργία του. Επισημαίνεται ότι  το τίμημα είναι 14.500 ευρώ μηνιαίως.