Πρώτη συνάντηση Προυσαλιωτών Ελλάδος στην Ελευθερούπολη

Η ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, στην έδρα του  Δήμου Παγγαίου.

Τη συνάντηση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως ο δήμος Παγγαίου και η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Αρχικά, τελέστηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Ελευθερούπολης, με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο των εκδηλώσεων και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μποτσουάνας κ. Γεννάδιου. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης», η οποία περιελάμβανε συναυλία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ με τη σύμπραξη του Βυζαντινού Χορού «Οι Δομέστικοι της Δράμας», της Παραδοσιακής Χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας και μουσικού συνόλου παραδοσιακών οργάνων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Πολυκάρπης Αλμωπίας, Κουβουκλιωτών Κοζάνης και Προυσαλιωτών Καβάλας.

Η 1η Συνάντηση Προυσαλιωτών Ελλάδας πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος έστειλε μήνυμα συμφιλίωσης και συγκίνησε με την ομιλία του αναφερόμενος στις Αλησμόνητες Πατρίδες. Παράλληλα, ανέφερε: «Χάρη στην φιλοξενία και την αγάπη του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου στον δήμο Παγγαίου, με επικεφαλής  την πρόεδρο του Συλλόγου Προυσαλιωτών Καβάλας Σοφία Χατζηκωνσταντίνου, η χαρά όλων των Προυσαλιωτών που δίνουν σήμερα το « παρών» είναι μεγάλη. Για πρώτη φορά στην Ιστορία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών,  όλοι αυτοί η απόγονοι των προσφύγων από την Προύσα και τα περίχωρά της, συναντώνται. Σκεφτόμαστε να  καθιερώσουμε την συγκεκριμένη εκδήλωση, κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις, εκεί που είναι συγκεντρωμένος μικρός ή μεγαλύτερος αριθμός Προυσαλιωτών, ώστε να καθιερώσουμε, παράλληλα και τη συνείδηση της καταγωγής μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις αυτές, είναι εορτές μνήμης και ευγνωμοσύνης προς τους προγόνους: «Ο Θεός να μας ελεεί ώστε η πατρίδα  μας να μην συρρικνώνεται όπως στο παρελθόν», ενώ ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς, που φιλοξενούμε στο Δήμο Παγγαίου τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο. Όλο το ποίμνιο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας είναι κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κι ελπίζουμε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος θα αποτελέσει τον σύνδεσμό μας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τις ευλογίες, πάντοτε, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.