Εκδήλωση της ΠΕ Καβάλας για τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής

Α. Καραμπίνης: «Θα πρέπει να ελέγξουμε καταρχήν ορισμένα δημόσια κτίρια χωρίς να λέω ότι είναι επικίνδυνα» - Κ. Παπαζάχος: «Η περιοχή πριν από τον 20ο αιώνα κάνει ανά αραιά διαστήματα πολύ μεγάλους σεισμούς κι αυτό είναι το χειρότερο»

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης/Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης», με θέμα: «Σεισμική Επικινδυνότητα και Τρωτότητα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», με ομιλητές τους κ.κ. Α. Καραμπίνη Καθηγητή-Πρύτανη του ΔΠΘ και Κ. Παπαζάχο Καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Αφορμή για την εκδήλωση στάθηκε η δημιουργία ενός σεισμολογικού σταθμού στο Κοκκινοχώρι του δήμου Παγγαίου, μετά από πρωτοβουλία της ΠΑΜ-Θ και την συμπαράσταση του ΑΠΘ. Μάλιστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος τόνισε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ότι η ΠΑΜ-Θ και δη ο αείμνηστος Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης είχε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης των κτιριακών δομών που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας, εξ ου και η τοποθέτηση του σεισμολογικού σταθμού στον δήμο Παγγαίου.

Ο Καθηγητής-Πρύτανης του ΔΠΘ Α. Καραμπίνης και ο Καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

«Το σχέδιο για παράρτημα του ΑΠΘ στην Καβάλα είναι ακόμη στα σχέδιά μας ακόμη κι αν κάποιοι δεν το θέλουν…»

Στη συνέχεια, ο κ. Καραμπίνης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ένα «εξωσεισμικό» θέμα, λέγοντας ότι το Δημοκρίτειο είναι πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπενθυμίζοντας ότι επί υπουργίας Γιώργου Καλαντζή είχε δρομολογηθεί επέκταση των τμημάτων του ΔΠΘ σε Καβάλα και Δράμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προχώρησε και έμεινε στο συρτάρι, «όμως είναι ακόμα στα σχέδιά μας, ακόμα κι αν κάποιοι δεν το θέλουν», δήλωσε δηκτικά ο κ. Καραμπίνης. Στα επί του θέματος, τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του δομικού πλούτου παγκόσμια, έχει για διάφορες αιτίες, χαμηλού επιπέδου σεισμική ασφάλεια, έναντι των σύγχρονων απαιτήσεων που έχουμε ως κοινωνία, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι  ακόμα και για μια εύρωστη, οικονομικά, κοινωνία, δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθούν όλα τα κτίρια με καινούρια, αλλά ούτε και να ενισχυθούν, πόσο μάλλον για μια κοινωνία που βιώνει κρίση, όπως η Ελλάδα. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πού θα στρέψουμε το ΑΕΠ της χώρας, στην ανάπτυξη ή στην διαχείριση του σεισμικού κινδύνου, για παράδειγμα;», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι οι κατασκευές θα πρέπει να είναι ασφαλείς, χρήσιμες, όμορφες, οικονομικές και να δένουν με το περιβάλλον, αλλά και να μετριάζουν τις ανθρώπινες απώλειες. Όσον αφορά τα εν οίκω, απευθυνόμενος στον κ. Μαρκόπουλο, δήλωσε ότι «πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ελέγχους μας μια ιεράρχηση ορισμένων δημοσίων κτιρίων που θα πρέπει καταρχήν να τα δούμε και να κάνουμε και μία καταγραφή, χωρίς να λέω ότι είναι επικίνδυνα». Ωστόσο η Καβάλα, από πλευράς δομικής θωράκισης, βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που παρέθεσε ο ίδιος, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε.

Η σεισμική ιδιαιτερότητα της Καβάλας

Πάνω στο θέμα του εφησυχασμού στάθηκε και ο κ. Παπαζάχος, αναφερόμενος στην ιδιαιτερότητα που έχει η περιοχή της Καβάλας, την οποία διατρέχει το ομώνυμο ρήγμα και έγκειται στο γεγονός ότι βλέποντας τον πίνακα με τους σεισμούς που έχουν γίνει κατά τον 20ο αιώνα, δεν παρατηρεί σεισμούς άνω των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο πριν από το 1911, η περιοχή δίνει πολλούς και ισχυρούς σεισμοί, έως και 6,5 Ρίχτερ. «Η περιοχή πριν από τον 20ο αιώνα κάνει ανά αραιά διαστήματα πολύ μεγάλους σεισμούς κι αυτό είναι το χειρότερο, καθώς μια κοινωνία που δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, είναι δυστυχώς η συνταγή για το χειρότερο αποτέλεσμα όποτε συμβεί ένας μεγάλος σεισμός».