Το Νοσοκομείο Καβάλας γέμισε… μικρά χταποδάκια

Η ομάδα «31 εβδομάδες» και το ΓΝ Καβάλας σε μια σύμπραξη ανθρωπιάς για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

Η 17η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας και με γνώμονα τα κοινωνικά μηνύματα που απορρέονται από αυτήν, η ομάδα που απαρτίζει τη σελίδα «31 εβδομάδες» επέλεξε να συμμετέχει σε μία πανευρωπαϊκή δράση που ονομάζεται «Μικρά Χταποδάκια», με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, αλλά και όλους τους ανθρώπους για το θέμα της προωρότητας.

Το «31 εβδομάδες» είναι μία ομάδα μητέρων πρόωρα γεννημένων μωρών με επικεφαλής και εμπνεύστρια τη δημοσιογράφο Κέλλυ Σώκου που υπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Μοναδικός στόχος της είναι να προσφέρει ανακούφιση, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση επάνω στα θέματα που ανακύπτουν από την πρόωρη γέννηση ενός παιδιού.

Με βάση τα παραπάνω, μέλη της ομάδας δώρισαν χθες σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας πλεχτά κουκλάκια με τη μορφή χταποδιού. Πρόκειται για μία δράση που λαμβάνει χώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η επαφή των νεογνών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες με τα μικρά αυτά χταπόδια τα ηρεμεί και συχνά αποτρέπει τα χέρια και τα πόδια τους από το να μπλέκονται με τα πολλά καλώδια που διατρέχουν τα κορμάκια τους. Συγχρόνως όμως, η προσωπική εμπειρία των μητέρων πρόωρων μωρών, αλλά και επιστημονικές μελέτες, έχουν δείξει ότι αυτή η κίνηση, πέρα από τους συμβολισμούς που φέρει, είναι εξίσου σημαντική και με απτά και πρακτικά αποτελέσματα και για τους γονείς και δη τις μητέρες, ώστε να μην αισθάνονται μόνοι.

Η Τασούλα Μελισσοπούλου, μέλους της ομάδας μητέρων πρόωρα γεννημένων μωρών «31 εβδομάδες»

Μια τέτοια δράση πραγματοποιήθηκε και στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου το μέλος της εν λόγω ομάδας Τασούλα Μελισσοπούλου, συμμετέχοντας στην δράση «Μικρά Χταποδάκια», προχώρησε χθες το πρωί σε μια κίνηση έμπρακτης αλληλεγγύης προς τα πρόωρα μωρά και τους γονείς τους, δωρίζοντας στο Νοσοκομείο τα εν λόγω πλεχτά κουκλάκια με την μορφή χταποδιού.

Ευχαριστίες προς το ΓΝΚ

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα «31 εβδομάδες» ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΓΝ Καβάλας, όπως και τη διοίκησή του, «που δέχτηκε  να συμμετάσχει στη δράση αυτή και είμαστε βέβαιες ότι θα χρησιμοποιήσουν το μικρό μας δώρο με τον καλύτερο τρόπο, για να προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση στα μωρά», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ομάδας.