Καλά τα μεροκάματα, αλλά οι βιομηχανίες έχουν και κοινωνική ευθύνη…

Να δημοσιοποιούν τα στοιχεία των περιβαλλοντικών μετρήσεων που διενεργούν οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Καβάλα ζητά ο Γιώργος Γκαϊντατζής

Με αφορμή την πρόσφατη καταγγελία των κατοίκων του Χαλκερού, σύμφωνα με την οποία οι ρύποι που εκλύονται από το Εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης είναι πρωτόφαντη για την υπερπενηντάχρονη ιστορία της μονάδας, ο πολιτευτής του Ποταμιού και Καθηγητής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Γκαϊντατζής καταθέτει δημόσια της δική του πρόταση για την περιοχή.

Καλά τα μεροκάματα, αλλά οι εταιρίες έχουν και κοινωνική ευθύνη…

«Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, πολύ καλώς προσφέρουν εργασία στην τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μία υποχρέωση προς τους κοινωνικούς εταίρους να δημοσιοποιούν τουλάχιστο τα αποτελέσματα των δικών τους περιβαλλοντικών μετρήσεων. Αφού έτσι και αλλιώς ξοδεύουν κάποια χρήματα για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού τους προγράμματος, οι πολίτες να γίνονται άμεσα δέκτες των αποτελεσμάτων και των μετρήσεών τους. Δηλαδή, με κοινά κονδύλια των επιχειρήσεων να δημιουργηθεί στη Νέα Καρβάλη ένας μεγάλος Περιβαλλοντικός Σταθμός Μετρήσεων, για τον οποίο να είναι υπεύθυνη η τοπική κοινωνία».

Μετρήσεις γίνονται, αλλά δεν «βγαίνουν» στον κόσμο

Ο κ. Γκαϊντατζής σημειώνει πως γίνονται μετρήσεις και από την  ΒΦΛ και από την Καβάλα Oil, τις δύο βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Νέα Καρβάλη, ενώ και από το δικό του εργαστήριο έχουν γίνει κατά καιρούς μετρήσεις στην περιοχή. Το  ζητούμενο όμως είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων να κοινοποιούνται προς τα έξω.

«Για να απαντηθεί το ερώτημα αν συμβαίνει κάτι στην περιοχή μας πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις. Πέρα από αυτό όμως, αν φτάσουμε στο επίπεδο να έχουμε έντονα προβλήματα, τότε τα επίπεδα των συγκεντρώσεων θα είναι πολύ υψηλά. Αν φτάσουμε στο σημείο να τσούζουν τα μάτια μας ή να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, σημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις είναι πολύ υψηλές! Δεν νομίζω όμως πως αυτό είναι ένα δείγμα του γενικού πληθυσμού. Μπορεί δηλαδή κάποιες ευαίσθητες ομάδες, ηλικιωμένοι, ασθματικοί, παιδιά κλπ, να έχουν περιοδικά κάποια τέτοια προβλήματα. Αν όμως πρόκειται για ένα γενικευμένο πρόβλημα στο Χαλκερό, θα πρέπει να το δούμε… Μπορεί όλα αυτά να προέρχονται από τις τοπικές πηγές ρύπανσης, από τις εκπομπές της λιπασματοβιομηχανίας, από τις εκπομπές της Καβάλα Oil ή και από τις ατυχηματικές εκπομπές, δηλαδή από κάποιο ατύχημα που συνέβη μέσα στο εργοστάσιο, οπότε έχουμε ρύπους διάφορης μορφής, που είναι πιθανό να διαχυθούν στην ατμόσφαιρα», συμπληρώνει.

Χρειαζόμαστε ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η χειρότερη μορφή ρύπανσης, διότι δεν μπορεί να αποφευχθεί. Δεν μπορείς να πεις τον άνθρωπο να μην… αναπνέει! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να περιορίσεις την έκθεσή σου, δηλαδή να μείνεις σε κλειστούς, εσωτερικούς χώρους. Αυτό γίνεται κατά κόρο σε χώρες της Βόρειας Αμερικής για παράδειγμα, όπου κατά τη διάρκεια δελτίων ειδήσεων έχουν και τις προγνώσεις ρύπανσης. Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει ένα κοινό περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με ευθύνη του δήμου ή κάποιων άλλων και όχι των επιχειρήσεων».