Οι απολυμένοι της ΒΦΛ αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία και την τράπεζα που οι ίδιοι δημιούργησαν!

Καταγγελία του Σωματείου των Εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων - Οι απολυμένοι αγνοούν την εργοδοσία και δίνουν αίμα!

Μια νέα καταγγελία από το Σωματείο Εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας έρχεται στο φως της δημοσιότητας, η οποία όμως αυτήν τη φορά δεν αφορά σε εργασιακά ή/και ποινικά ζητήματα, αλλά σε μία κοινωνική δράση που έχει να κάνει με την ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, την αιμοδοσία.

Με ανακοίνωσή τους, οι απολυμένοι καταγγέλλουν ότι η εργοδοσία του Εργοστασίου τούς απέκλεισε από την καθιερωμένη ετήσια εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται υπέρ της Τράπεζας Αίματος που δημιουργήθηκε, χρόνια πριν, από τους… ίδιους! Κι αυτό διότι, όπως ισχυρίζονται, δεν θέλει η εργοδοσία να έρχονται σε επαφή οι «έξω» με τους «μέσα» και να ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της καταγγελίας των απολυμένων.

Όταν η εθελοντική αιμοδοσία συναντά τον κοινωνικό αποκλεισμό

«Αυτό που μας θλίβει ιδιαίτερα είναι το γεγονός της εθελοντικής αιμοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στις 09/08/2016 στο εργοστάσιο. Δυστυχώς, για την διεύθυνση του εργοστασίου αλλά και του ιατρείου του, το πεδίο της αντιπαράθεσης άγγιξε και την εθελοντική αιμοδοσία. Έτσι απλά!!
Το σωματείο μας δεν κλήθηκε αλλά ούτε και ενημερώθηκε με κάποιον τρόπο, ώστε να συμμετέχει στην καθιερωμένη εθελοντική αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος που αυτό, με δική του πρωτοβουλία δημιούργησε χρόνια πριν!!!

Πολλοί από εμάς, είμαστε χρόνια εθελοντές αιμοδότες. Όμως αυτή την φορά αποκλειστήκαμε για συγκεκριμένους λόγους.
Η εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι ο διαφημιστικός τρόπος για να προβάλλει η εταιρία το «κοινωνικό της πρόσωπο» και το ιατρείο του εργοστασίου να την οργανώνει για να πετυχαίνει τους στόχους του. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι κοινωνική ανάγκη και ευθύνη και υπό αυτό το πλαίσιο πάντα λειτουργούσαμε.

Αυτή τη φορά η αιμοδοσία οργανώθηκε στο εργοστάσιο από την πλευρά της εργοδοσίας και του ιατρείου με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουμε κι εμείς.
Το πρόβλημά τους προφανώς δεν είναι η αιμοδοσία. Το πρόβλημά τους είναι να μην υπάρξει μετάγγιση ιδεών, σκέψεων και μορφών οργάνωσης των εργαζομένων.
Για την εργοδοσία αυτού του εργοστασίου το πιο απεχθές πρόσωπο είναι οι ίδιοι της οι εργαζόμενοι.

Οι απολυμένοι της ΒΦΛ, μετά τον αποκλεισμό τους, και πάντα με αίσθημα ευθύνης προς τον συνάνθρωπό τους οργάνωσαν αιμοδοσία για την τράπεζα αίματος ΒΦΛ, την τράπεζα αίματος που το σωματείο δημιούργησε κι όχι η ανάλγητη εργοδοσία του εργοστασίου.

Η αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας την Τρίτη 17/1 και θα συνεχιστεί την Πέμπτη 19/1, καλούμε όλους τους εργαζομένους του εργοστασίου να μετέχουν σε αυτήν ώστε να αποδειχτεί στην πράξη πως διχαστικές λογικές σε κοινωνική προσφορά δε χωράνε».