«Βούλιαξε» από κόσμο το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού 21 και 22 Ιανουαρίου

Μετά από 16 χρόνια, το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας κατάφερε να πάρει άδεια λειτουργίας και πιστοποιημένο σήμα από το υπουργείο Τουρισμό και όσοι πίστεψαν σ’ αυτό, φαίνεται να δικαιώνονται, με πρώτον από όλους τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη και όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, καθώς χιλιάδες κόσμου το έχουν επισκεφτεί από τότε που έγινε το Grand Opening λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2016.

Το χιόνι που έπεσε πριν μέρες και συνεχίζει να πέφτει σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας δε δημιουργεί μόνο προβλήματα, αλλά και το κίνητρο να ανεβεί το περασμένο Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιανουαρίου 2017 πολύς κόσμος (πάνω από 2.500 άτομα) στο μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της Μακεδονίας, το οποίο δεν επαφίεται μόνο στη… διακριτική ευχέρεια του χιονιού για να γίνει ξανά δημοφιλές.

Βελτιώθηκαν οι υποδομές του και οι δρόμοι που οδηγούν σε αυτό, για να είναι ασφαλής η πρόσβαση των επισκεπτών, ενώ σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά η τιμολογιακή του πολιτική, για να είναι ανταγωνιστικό με τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας και κατ’ επέκταση να δίνει αναπτυξιακή ώθηση, μέσω της αναβάθμισης του Χειμερινού Τουρισμού, στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη τα νούμερα επισκεψιμότητας είναι εντυπωσιακά και μέχρι το τέλος της σεζόν, αναμένεται να ξεπεραστεί κατά πολύ ο μέσος όρος επισκεπτών (45.000) που επέλεγαν το Φαλακρό για σκι πριν κλείσει για μεγάλο διάστημα.

Το Χιονοδρομικό Κέντρου Φαλακρού, το μεγαλύτερο κέντρο της Μακεδονίας, βρίσκεται στα όρια του δήμου Νευροκοπίου και απέχει 42 χλμ από την πόλη της Δράμας. Διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα). Στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Επίσης διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking, 9 αναβατήρες και 20 πίστες και λειτουργεί εβδομαδιαία Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Όσον αφορά το Φαλακρό, είναι ένα εντυπωσιακό, με πυκνή βλάστηση βουνό, με εξαίρεση τις ψηλότερες κορυφές του που είναι γυμνές. Η χλωρίδα του μοιάζει περισσότερο με αυτήν της Κεντρικής Ευρώπης και περιλαμβάνει πάνω από 1.000 είδη. Αξιοσημείωτη είναι η πανίδα του που περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα θηλαστικά: Λύκους, αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα και άλογα.

Ψηλά, στα αλπικά λιβάδια, φυτρώνουν δεκάδες πανέμορφα αγριολούλουδα (Χαμπερλέα της Ροδόπης, Λείριο το μάρταγο, Παιωνία, Δρυάς η οκταπέταλος κ.ά.) γι’ αυτό και μια περιοχή έκτασης 105.600 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών «Natura 2000».