Χιλιάδες πιστοί τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη

Ο καιρός ευνόησε την τέλεση της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και τη λιτάνευση του σεπτού λειψάνου του Αγίου, αλλά και όσους τίμησαν τον Άγιο περπατώντας κατά παράδοση από την Καβάλα μέχρι την Καρβάλη

Με κάθε μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε την Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 στη Νέα Καρβάλη η Αγία μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, με την τέλεση της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου και τη λιτάνευση του σεπτού λειψάνου του Αγίου.

Χιλιάδες πιστοί συνέρρεαν από την παραμονή, 24 Ιανουαρίου, για να προσκυνήσουν την εικόνα και το ιερό λείψανο του Αγίου, ενώ κατά παράδοση, μερικοί εξ αυτών πήγαν στη Νέα Καρβάλη από την Καβάλα με τα πόδια.

«Σήμερα γιορτάζει ένας μεγάλος Άγιος της Χριστιανοσύνης και ένας Ιεράρχης της Χριστιανοσύνης του οποίου τα λείψανα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή να τα φιλοξενούμε στην Νέα Καρβάλη και την περιοχή μας. Ως εκ τούτου, εύχομαι χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα και σε όλους τους ανθρώπους που επικαλούνται τη χάρη του Αγίου Γρηγορίου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία. Εύχομαι πάντα ο Άγιος Γρηγόριος να μας βοηθάει και να μας δίνει δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες  και να μπορούμε να λύνουμε κάθε πρόβλημα του κόσμου της περιοχής μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Με θρησκευτική ευλάβεια προσκυνήσαμε και φέτος τον Άγιο Γρηγόριο τιμώντας τη μνήμη του. Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε στην εκκλησία όπου οι παππούδες μας μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν εδώ και έφεραν τα λείψανα του Αγίου και τις εικόνες του. Ευχόμαστε να μας δίνει δύναμη και καλούς λογισμούς για να είμαστε χρήσιμοι σε μια δύσκολη περίοδο που διανύει η πατρίδα μας», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης.

«Ημέρα γιορτής του Αγίου Γρηγορίου, προσκύνημα στην Καρβάλη με θαυμάσιο καιρό. Είμαστε εδώ για να προσκυνήσουμε για να αντέξουμε τα δύσκολα της υπόλοιπης χρονιάς», τόνισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ενώ η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου δήλωσε ότι «σήμερα δε γιορτάζει μόνο η Νέα Καρβάλη, αλλά και ο Χριστιανισμός. Με μεγάλη συγκίνηση εμείς οι Καρβαλιώτες γιορτάζουμε τη σημερινή μέρα, καθώς τα λείψανα τού Αγίου Γρηγορίου τα μετέφεραν από τα βάθη της Μικράς Ασίας οι παππούδες που είχαν τη δυνατότητα τότε να μεταφέρουν ελάχιστα πράγματα. Άφησαν πίσω την περιουσία τους για να μεταφέρουν τα λείψανα του Αγίου που μας προστατεύει μέχρι σήμερα».

«Σήμερα γιορτάζει η Νέα Καρβάλη και ο Καππαδοκικός ελληνισμός. Είναι μια μεγάλη μέρα για τον τόπο μας. Τα λείψανα που φέραν οι παππούδες μας με κίνδυνο της ζωής τους, ας πρεσβεύουν  και ας μας δίνουν την χάρη τους. Σε όλο τον κόσμο να δίνει υγεία. Τιμάμε όλους εκείνους που διαφύλαξαν τα όσια της φυλής μας και μας δίδαξαν τι θα πει να είσαι πρόσφυγας, Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος», δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ευχές του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Καρβάλης Νίκου Γκίκα, ο οποίος τόνισε ότι «γιορτάζει ένας από τους τρεις Ιεράρχες στον τόπο μας, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια των προγόνων μας να τον μεταφέρουν από την Καππαδοκία και είναι κοντά μας για να μας δίνει την ευλογία του και να προστατεύει όλο τον κόσμο».