Εκπρόσωπος του Διεθνούς Ρόταρυ στην Καβάλα για το πρόγραμμα ημιανεξάρτητης διαβίωσης κοριτσιών από την Παιδόπολη

Άμεσος στόχος να διατηρηθεί το πρόγραμμα και μετά το 2019 οπότε και λήγει η χρηματοδότησή του

Tο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου επισκέφθηκε σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, συνοδευόμενη από την πρόεδρο του Ροταριανού Ομίλου Καβάλας Νεάπολις Λίνα Σουλίδου και το μέλος του ΔΣ Σταυρούλα Γκουλούση η Vineca Sernder από την Σουηδία, η οποία εκπροσωπεί το διεθνές Ρόταρυ και έχει μια ιδιαίτερη συνεργασία με τν πόλη της Καβάλας, εκ του γεγονότος πως η οργάνωσή της χρηματοδοτεί σε συνεργασία με το αντίστοιχο τοπικό τμήμα στην Καβάλα το πρόγραμμα που έρχεται να εξυπηρετήσει τα κορίτσια που ολοκληρώνουν τη διαμονή τους στην Παιδόπολη, προκειμένου να μη βρεθούν εκτεθειμένα αμέσως μετά την ενηλικίωσή τους, αλλά να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους ζωή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπηρετεί το μεσοδιάστημα της ημιανεξάρτητης ζωής τους σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον.

Ο κ. Μαρκόπουλος συνεχάρη την τοπική οργάνωση του Ρόταρυ και το Διεθνές Ρόταρυ γι’ αυτή την πρωτοβουλία. «Θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος αυτών των παιδιών, αλλά και όποια άλλη μπορεί να εξυπηρετήσει τις  υφιστάμενες ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια αξιέπαινη εθελοντική προσπάθεια, την οποία πρέπει να την εξάρουμε, τη στιγμή που στην Ελλάδα και στην Καβάλα έχουμε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα. Εκπροσωπώντας τους συμπολίτες μου θέλω να ευχαριστήσω όλες τις κυρίες για τη προσπάθεια που κάνουν», δήλωσε ο ίδιος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης χάρισε στην κ. Sernder μια γκραβούρα από την Καβάλα, ως μικρό αναμνηστικό δώρο, για να την τοποθετήσει στο γραφείο της στην Σουηδία.

Προσπάθειες να διατηρηθεί το πρόγραμμα και μετά το 2019

Η κ. Sernder τόνισε πως το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για πολλούς αφοσιωμένους Ροταριανούς που ασχολούνται ενεργά με αυτό και η χρηματοδότησή του θα δίνεται μέχρι το 2019. «Αυτό που απαιτεί το πρόγραμμα για να στηριχτούν τα παιδιά είναι η βιωσιμότητά του και η διατήρησή του. Αφορά, δε, την ανεξάρτητη ζωή των παιδιών και έχει δύο χρόνια ζωής ακόμη και η διατήρησή του μετά από δύο χρόνια είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό η συζήτηση που είχαμε με τον κ. Μαρκόπουλο ήταν πολύ σοβαρή για τη συνέχιση του προγράμματος και η προσωπική του συμβολή σ΄ αυτό ιδιαίτερα σημαντική. Βλέπω αφοσιωμένους ανθρώπους στην Καβάλα γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι θετικό για τη συνέχιση του προγράμματος», δήλωσε η ίδια.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Νεάπολις Λίνα Σουλίδου, αναφερόμενη στην πρωτοβουλία αυτή, είπε πως ο τοπικός όμιλος είναι ένας από τους δύο εταίρους που έχουν φέρει αυτό το πρόγραμμα στην πόλη της Καβάλας μαζί με το Κέντρο Προστασίας Παιδιού (πρώην Παιδόπολη) και ο άλλος εταίρος είναι στην Αγγλία. Το πρόγραμμα είναι κάτι ανάλογο με το ΕΣΠΑ και λειτουργεί με διάφορους εταίρους μέσα στην Ευρώπη.

«Η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί σε σχέση με την ανακαίνιση των 2 διαμερισμάτων όπου διαμένουν τα κορίτσια και εξασφαλίζουν την ημιανεξάρτητη διαβίωσή τους που στηρίζεται από το Κέντρο Προστασίας Παιδιού και από τον όμιλο Νεάπολις», δηλώνει ο ίδια, προσθέτοντας ότι όλα βαίνουν πολύ καλά, αφού τα παιδιά προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον και είναι πολύ ευχαριστημένα.

«Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που τα κάνει να βρίσκουν τα βήματά τους. Και αφού βλέπουμε ότι αυτή είναι η  θετική αρχή, είναι και πολύ αισιόδοξο το μέλλον του προγράμματος που αξίζει να συνεχιστεί με μεγάλη προσπάθεια», είπε η κ. Σουλίδου, σημειώνοντας πως στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να έρθουν και παιδιά από άλλες πόλεις που είναι ενταγμένες μέσα σ΄ αυτόν τον οργανισμό και να γίνεται έτσι κυκλική αντικατάσταση των παιδιών.

Ευχαρίστησε, δε, δημόσια τον κ. Μαρκόπουλο, «γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που έδειξε καλή διάθεση για να στηρίξει αυτό το σημαντικό πρόγραμμα», όπως ανέφερε.

Συνάντηση της Vineca Sernder με την Κορίνα Χιώτη-Πρασά

Την Vineca Sernder υποδέχθηκε εκ μέρους της δημάρχου Καβάλας και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτιστικών Δράσεων Κορίνα Χιώτη-Πρασά. Παρούσες στην συνάντηση ήταν η πρόεδρος του ΡΟ Νεάπολις Λίνα Σουλίδου, η γραμματέας Σταυρούλα Γκουλούση και η Ειδική Γραμματέας Βάσω Ζήσου.

Η κ. Sernder επισκέφθηκε την πόλη της Καβάλας προκειμένου να επιθεωρήσει τα 2 διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης που κατασκευάστηκαν στην Παιδόπολη από το ΡΟ Νεάπολις, με Όμιλο από το Μάντσεστερ και το Διεθνές Ρόταρυ, για τη φιλοξενία 4 κοριτσιών από το Ίδρυμα, τα οποία συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η κ. Πρασσά είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την κ. Sernder για την πόλη της Καβάλας, την ιστορία της και τα αξιοθέατά της. Η αντιδήμαρχος τής προσέφερε τουριστικό υλικό και δώρο ένα βιβλίο για την Καβάλα, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσείο Καπνού.