Ένα drone που σώζει ζωές δημιουργήθηκε στην Καβάλα και διεκδικεί πατέντα ευρεσιτεχνίας (βίντεο)

To Air Cue Bot της ομάδας AdHoc Aerials διεκδικεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Ρομποτικής Εναέριας Επέμβασης για Παροχή Βοήθειας σε Χρήστες

Τα drones, τα τηλεκατευθυνόμενα ελικοπτεράκια με τους τέσσερις έλικες, είναι γνωστά σε όλους μας ως ένα gadget τεχνολογίας που κυρίως χρησιμοποιείται ως μέσο λήψης εντυπωσιακών εναέριων πλάνων (φωτογραφίες ή βίντεο), είτε από ερασιτέχνες είτε και από επαγγελματίες. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι στο άμεσο μέλλον τα drones θα χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών που σχετίζονται με τομείς της οικονομίας (όπως μεταφορές, εμπόριο, ακόμη και γεωργία) αλλά και της υγείας.

Η ομάδα AdHoc Aerials, με έδρα την Καβάλα, έχει εφεύρει ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, χρησιμοποιώντας drones αλλά και λογισμικό που συνεργάζεται με φορητές συσκευές (smartphones, tablets, smart watches κ.ά.).

Το δημιούργημα της AdHoc «ακούει» στο όνομα Air Cue Bot και πρόκειται για ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Ρομποτικής Εναέριας Επέμβασης για Παροχή Βοήθειας σε Χρήστες με τη χρήση drone.

Το σκεπτικό είναι απλό: Ο χρήστης/συνδρομητής εκπέμπει μέσω της φορητής συσκευής που φέρει επάνω του ένα σήμα κινδύνου (Panic Button), το σήμα -μαζί με όλα τα στοιχεία της ακριβής του θέσης αλλά και των αναγκών του- μεταφέρεται σε έναν σταθμό, το drone απογειώνεται, πετάει προς τον χρήστη που βρίσκεται σε ανάγκη και του παρέχει αντικείμενο/α καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή του.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει χαθεί (ή έχει τραυματιστεί) σε μια απόμακρη τοποθεσία (πχ κατά την ανάβασή του σε ένα βουνό), το drone θα μπορούσε να του δώσει σχετικά άμεσα είδη όπως νερό, κουβέρτα και ένα kit πρώτων βοηθειών. Εάν ο χρήστης ενεργοποιήσει το Panic Button ευρισκόμενος σε ανοιχτή θάλασσα, θα μπορούσε σε ιδιαίτερα σύντομο χρόνο να έχει ένα σωσίβιο. Όλα αυτά, εννοείται, έως ότου σπεύσουν προς βοήθεια οι αρμόδιες ομάδες διάσωσης, τις οποίες το Σύστημα παράλληλα ειδοποιεί!

Ποια είναι η AdHoc Aerials

Οι εφευρέτες του Air Cue Bot είναι ο Δρ. Ηλίας Σαράφης, Καθηγητής Μηχανολογίας στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ο γιος του Θωμάς, φοιτητής Μηχανολογίας και Αεροναυπηγικής στο Πανεπιστήμιο των Πατρών. Πατέρας και γιος πέρασαν ώρες ατελείωτες σχεδιάζοντας το Air Cue Bot έως ότου φτάσουν στο σημείο να έχουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Κατά τις πρώτες δοκιμές του λογισμικού, οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν drones του εμπορίου, ωστόσο ήδη βρίσκονται στη διαδικασία κατασκευής (από την αρχή) ενός δικού τους drone με τη χρήση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή (3D Printer)!

Περιμένοντας την πατέντα

Η ομάδα της Ad Hoc έχει από τον Οκτώβριο του 2016 καταθέσει αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για το Air Cue Bot με την απάντηση του ΟΒΙ να αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτό το διάστημα, η ομάδα βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χορηγιών που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω έρευνα για τελειοποίηση του Συστήματος, έτσι ώστε αυτό να μπορεί άμεσα να μπει στο στάδιο της εφαρμογής.

Σημειώνεται ότι ειδικά το κομμάτι που αφορά στην παρέμβαση του drone-διασώστη σε ανοιχτή θάλασσα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στην Ελλάδα, για παράδειγμα σε μη επανδρωμένες με ναυαγοσώστες παραλίες με την υπηρεσία να παρέχεται στους λουόμενους από τους φορείς εκμετάλλευσης αυτών των παραλιών, είτε πρόκειται για ιδιώτες είτε για δήμους κι όλα αυτά με σχετικά χαμηλό κόστος.