«Πατριώτες» και Αντιεξουσιαστές για τα Ίμια: Ηρεμία στις παράλληλες πορείες, επεισόδια αμέσως μετά (φωτορεπορτάζ)

Κυνηγητό ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών στην Αριστοτέλους Στάνη, δακρυγόνα από την Αστυνομία και ρίψεις αντικειμένων από τους συγκεντρωμένους, μετέτρεψαν για λίγη ώρα τα στενά του Αγίου Ιωάννη σε πεδίο μάχης

Από επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και δυνάμεις των ΜΑΤ σημαδεύτηκαν οι δύο παράλληλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στην Καβάλα, αμέσως μετά το πέρας τους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:00, η νεοσύστατη Λαϊκή Κίνηση Πολιτών Καβάλας ΦΟΙΝΙΞ προΐστατο φέτος της τελετής μνήμης που γίνεται κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια με αφορμή τον θάνατο των τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στα Ίμια το 1996. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στην πλατεία Νικοτσάρα, μπροστά στις Καμάρες και συμμετείχαν περίπου 50 άτομα από πατριωτικές κινήσεις και οργανώσεις από όλη την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και άλλες περιοχές, όπως η Πατριωτική Κίνηση Ωραιοκάστρου και Αλεξανδρούπολης, αλλά και ο Ιερός Λόχος Θεσσαλονίκης, ενώ τα στελέχη τους απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Λαϊκής Κίνησης Πολιτών Αττικής και όλων των αντίστοιχων συνδέσμων ανά την επικράτεια Ανδρέας Πετρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό της νύχτας των Ιμίων, επιρρίπτοντας, μεταξύ άλλων, ευθύνες στην πολιτική ηγεσία της χώρας για όσα έγιναν εκείνο το βράδυ.

Όσον αφορά την φετινή επιλογή του χώρου της πλατείας Νικοτσάρα -καθώς κάθε χρόνο η αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιούνταν στο Δημοτικό Κήπο Καβάλας-, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι έγινε για να τιμηθεί το πρώτο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη που τοποθετήθηκε στην Καβάλα στο εν λόγω σημείο, μπροστά από τις Καμάρες.

Αμέσως μετά το πέρας της τελετής, της κατάθεσης στεφάνων και της ανάκρουσης του Εθνικού Ύμνου, ακολούθησε πορεία κατά μήκος της οδού Ομονοίας έως τα γραφεία της Οργάνωσης ΦΟΙΝΙΞ.

Αντισυγκέντρωση αντιφασιστών στην πλατεία Καπνεργάτη και οι πρώτες αντεγκλήσεις

Την ίδια ώρα στην πλατεία Καπνεργάτη από τις 10:00 το πρωί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 αντιφασίστες/στριες από την Καβάλα και όμορους νομούς, ως ένδειξη αντίδρασης στα περιστατικά βίας από μέλη πατριωτικών οργανώσεων της πόλης ενάντια σε ανήλικους μαθητές, σε μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων, ακόμα και σε απεργούς της ΒΦΛ κατά την διάρκεια των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, όπως ανέφερε και το σχετικό κάλεσμα που κοινοποίησαν εδώ και μέρες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις από Καβάλα αλλά και όμορους νομούς, ακόμα και από την Θεσσαλονίκη, είχαν διασπαρεί σε όλη την πόλη και κυρίως στις οδούς Βενιζέλου και Ομονοίας για την αποφυγή επεισοδίων αλλά και του ενδεχομένου να συναντηθούν τα άτομα από τις δύο παράλληλες συγκεντρώσεις.

Το πρώτο μικροεπεισόδιο εκτυλίχθηκε στις 12:00 στο στενό της Αβέρωφ που οδηγεί από την οδό Ομονοίας στην πλατεία Καπνεργάτη, όπου δυνάμεις των ΜΑΤ απέτρεψαν την απευθείας επαφή αντιφασιστών και μελών των πατριωτικών κινήσεων, ενώ στο σημείο είχε τοποθετηθεί και μία κλούβα της Αστυνομίας. Υπήρξαν σύντομες αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών των δύο πορειών, ωστόσο η αστυνομικές δυνάμεις έλεγχαν την κατάσταση και δεν επέτρεψαν να εκτραχυνθεί.

Σοβαρά επεισόδια μετά το πέρας των πορειών

Παράλληλα με την πορεία των μελών του ΦΟΙΝΙΚΑ και των άλλων οργανώσεων του πατριωτικού χώρου, τα μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν αντιπορεία περνώντας από τις οδούς Βενιζέλου και Τσολάκη, με τελική κατάληξη την κατάληψη στη Βύρωνος 3, με τις ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας να ακολουθούν κατά πόδας.

Ωστόσο, μία ομάδα αντιφασιστών προχώρησε μέχρι την οδό Αριστοτέλους Στάνη και πριν τη συμβολή με την οδό Ομονοίας, απωθήθηκε από τα ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, με τους αντιφασίστες να απαντάνε με ρίψη αντικειμένων και φωτοβολίδων.

Ακολούθησε κυνηγητό μέχρι την κατάληψη, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ και τους άνδρες της Ασφάλειας να αποχωρούν μετά από περίπου 15 λεπτά, αφού προηγήθηκαν συγκρούσεις με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης από την πλευρά της Αστυνομίας και ρίψεις αντικειμένων από τους συγκεντρωμένους. Άνδρες της Ασφάλειας προσήγαγαν και έναν νεαρό κοντά στο σημείο των συγκρούσεων, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγη ώρα, καθώς δεν προέκυψαν κατηγορίες εναντίον του

Να σημειωθεί ότι μέχρι και αργά το απόγευμα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν αναπτυγμένες σε καίρια σημεία της πόλης, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια, ενώ ήδη από το μεσημέρι είχαν αποχωρήσει τόσο τα μέλη των πατριωτικών οργανώσεων, όσο και οι αντιφασίστες.