Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αδελφότητας των Ηρακλειτσιανών (φωτογραφίες)

Πλήθος κόσμου τίμησε τον δραστήριο Σύλλογο που άφησε πίσω του ένα «γεμάτο» 2016 και ήδη δρομολογεί ακόμα περισσότερες δράσεις και εκδηλώσεις για το 2017

Με μεγάλη προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017 στη Νέα Ηρακλείτσα η καθιερωμένη παραδοσιακή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αδελφότητας των Ηρακλειτσιανών.

Από νωρίς το πρωί πλήθος κόσμου, φίλων και μελών του Συλλόγου, κατέκλυσε τη Στέγη της Αδελφότητας, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι και πολύ μεγαλύτερους. Η προσέλευση μάλιστα ήταν τόσο μαζική, με αποτέλεσμα κατά την κορύφωση της εκδήλωσης να δημιουργηθεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο στην όμορφη και ζεστή αίθουσα του Συλλόγου.

Την εκδήλωση προλόγισε η ακούραστη πρόεδρος της Αδελφότητας Ασημένια Σπυριδωνάκη, η οποία αφού χαιρέτησε και ευχήθηκε στους επισήμους και στο πλήθος, μίλησε για τις δυσκολίες των καιρών που πλήττουν τους πολιτιστικούς συλλόγους, έκανε μια σύντομη αναδρομή στις δεκάδες δράσεις κατά το 2016, αναφέρθηκε στα οικονομικά του συλλόγου και υποσχέθηκε διαρκή στήριξη στον κύριο στόχο της Αδελφότητας που δεν είναι άλλος από την απρόσκοπτη  κοινωνική και πολιτιστική δράση.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, ιατρός πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους Ηρακλειτσιανούς για την καθολική εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.

Εν συνεχεία τόνισε ότι «προ ετών, κατά την ίδρυση του Συλλόγου, η κοπή της πίτας γινόταν μεταξύ ελαχίστων ανθρώπων, συγγενών και φίλων, πέρυσι η αίθουσα ήταν οριακά γεμάτη, ενώ φέτος ο χώρος δε φθάνει για να μας χωρέσει όλους, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να παραμείνει στον προαύλιο χώρο», θέλοντας έτσι να καταδείξει την αναγνώριση των πολιτών στο πολύ σημαντικό έργο τής Αδελφότητας και την σαφή τάση εξωστρέφειας του συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Ευχήθηκε κλείνοντας, του χρόνου ο κόσμος να είναι πολλαπλάσιος και υποσχέθηκε ότι η Αδελφότητα θα συνεχίσει να παράγει πολιτισμό και ποιότητα αξιών.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Νέας Ηρακλείτσης, ιεροκύρηξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως πατήρ Θωμάς Ανδρέου, ενώ στο χώρο παρευρέθη και ο εκ Παληού πατήρ Ιωσήφ.

Το λόγο πήρε κατόπιν ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος συνεχάρη την Αδελφότητα για την προσφορά της στον πολιτισμό και στη διατήρηση των παραδόσεων. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των ανθρώπων της διοίκησης του Συλλόγου, να εξασφαλίσουν μια μεγαλύτερη αίθουσα για τις μελλοντικές δραστηριότητές τους.

Πέραν του δημάρχου Παγγαίου, δυναμικό «παρών» έδωσε πλήθος επισήμων και παραγόντων της αυτοδιοικητικής και κοινωνικής ζωής του Παγγαίου και της Καβάλας, μεταξύ αυτών ο τέως δήμαρχος Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας του δήμου Ελευθερών Πάρης Γρηγοριάδης, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πριονίδης, ο τέως νομάρχης Καβάλας Θόδωρος Καλλιοντζής και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, μιας και τη σκυτάλη πήρε η εξαίρετη χορωδία της Αδελφότητας, που με τα παραδοσιακά της τραγούδια πλημμύρισε με όμορφες μελωδίες και νοσταλγία την αίθουσα.