Γιατροί του Κόσμου-παράρτημα Καβάλας: Παράδειγμα προς μίμηση το έργο τους

Στο επίκεντρο η πρόεδρος Άννα Γιοβανιού που έλαβε δημόσια τα συγχαρητήρια του ίδιου του προέδρου των Γιατρών του Κόσμου Νικήτα Κανάκη κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα έκοψε το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου το παράτημα της Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου στο ξενοδοχείο «Ωκεανίας», παρουσία του προέδρου της ΜΚΟ Νικήτα Κανάκη και της Γενικής  Διευθύντριας Ευγενίας  Θάνου.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου πατέρας Ηλίας, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ Κώστας  Αντωνιάδης, ο αντιδήμαρχος Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης, ο τέως αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος  Γρανάς, ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, ομίλων και συλλόγων της Καβάλας.

Η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου-παράρτημα Καβάλας Άννα Γιοβανιού μίλησε για τα 27 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα των Γιατρών του Κόσμου. «Μια οργάνωση που βασίζεται στον εθελοντισμό, ο οποίος είναι μια οικειοθελής προσφορά προς τον άνθρωπο και είναι ένα έργο που δεν διδάσκεται. Είναι οι στιγμές που σκύβεις πάνω από τον συνάνθρωπό να λύσεις τα προβλήματά του. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια με το προσφυγικό πρόβλημα, όχι μόνο οι εθελοντές της οργάνωσης, αλλά όλης της Καβάλας, παρέδωσαν και συνεχίζουν να παραδίδουν μαθήματα ευαισθησίας και ανθρωπιάς, δίνοντας το παράδειγμα στις μελλοντικές γενιές. Δίνουν νόημα στην λέξη φιλότιμο, φιλοξενία, αγάπη, σεβασμό, σε ανθρώπους που βιώνουν μια βαθιά οικονομική κρίση, έχοντας προσφέρει ό,τι μπορούν με όλη τους την ψυχή, γιατί στο βάθος του μυαλού τους έχουν την φράση των σοφών: Δίνεις αγάπη και χαμόγελο, σε σένα επιστρέφει», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο πατέρας Ηλίας, μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Προκοπίου, ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι προσοδοφόρα και δημιουργική και το έργο της οργάνωσης να ανακουφίζει τους ανθρώπους σε όλα τα πέρατα της γης. Κατέθεσε μάλιστα την προσωπική του εμπειρία, όταν κατά την αποστολή της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ συνάντησε τους Γιατρούς του Κόσμου σε πολλά μέρη.

Νικήτας Κανάκης: Όταν λέμε Γιατροί του Κόσμου στην Καβάλα, εννοούμε την Άννα Γιοβανιού

Ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας Νικήτας Κανάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στην Καβάλα, εκθειάζοντας, παράλληλα, το έργο της κ. Γιοβανιού.

«Όταν λέμε Γιατροί του Κόσμου στη Καβάλα, λέμε “Άννα”, ένα πρόσωπο που το ταυτίζουν με την Οργάνωση στην πόλη. Για εμάς συνέβαινε το εξής παράξενο με το γραφείο της Καβάλας. Ποτέ οι άνθρωποί του δε ζητούσαν και δεν διαμαρτυρόταν για τίποτα, ήταν ένα βήμα μπροστά μας, κάνανε τα πάντα πολύ καλά, έδειχναν ένα πρωτόγνωρο δείγμα εθελοντισμού, πράγμα που φάνηκε με την υποδοχή των προσφύγων.

»Μάλιστα, πολλοί μάς γράφουν από εκεί που βρίσκονται πια και θυμούνται τη φιλοξενία και την υποδοχή από την Καβάλα. Η Καβάλα είναι ένα καλό παράδειγμα με καλή και σοβαρή δουλειά. Χαιρόμαστε που είμαστε ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας. Αυτά τα 27 χρόνια, κάνουμε το εξής: Όταν ο ασθενής δε μπορεί να πάει στο γιατρό, πάει αυτός στον ασθενή, γιατί η πόρτα του γιατρού είναι καταφύγιο για τον άνθρωπο. Αυτό που κατάφερε δε να κάνει τόσο καλά η πόλη, δείχνει  και την ποιότητα τής τοπικής κοινωνίας. Μας κάνετε όλους περήφανους στους Γιατρούς του Κόσμου», δήλωσε ο ίδιος.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Η Αντιπεριφέρεια νοιώθει περήφανη για τη βοήθειά της

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, φίλος και συμπαραστάτης στο έργο  των Γιατρών του Κόσμου, βοήθησε πολύ το τοπικό τμήμα, προσφέροντας μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας μεγάλο αριθμό εμβολίων. Στον χαιρετισμό του είπε πως «το 2016 είχαμε την ευκαιρία να εντείνουμε την συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι πως η συνεργασία που έχουμε, δεν περιορίστηκε στο προσφυγικό ή στο μεταναστευτικό θέμα.

»Συνεχίσαμε παρά την πίεση που δεχόμασταν σ΄ αυτό το σημείο να συνεργαζόμαστε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του τοπικού πληθυσμού. Μπορώ να πω με περηφάνια πως η προσπάθεια αυτή πιάνει τόπο. Τώρα που κάνουμε τον απολογισμό μας, εύχομαι η συνεργασία μας να συνεχιστεί, να μην περιοριστεί στο προσφυγικό.

»Εμείς θα είμαστε, ως Περιφέρεια εδώ, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια πιο ανθρώπινη βάση και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε κάθε συνάνθρωπό μας κάθε βοήθεια, σεβόμενοι την προσωπικότητά τους. Μακάρι αυτή να είναι πιο ανθρώπινη χρονιά και η μεταξύ μας συνεργασία να αποκτήσει σάρκα και οστά και στα υπόλοιπα επίπεδα, γιατί σε επίπεδο κυβέρνησης δεν έχουμε καμία ενημέρωση ούτε κάποια σοβαρή συνεργασία για ό,τι γίνεται. Αντιθέτως, έχουμε συνεργασία  με τον δήμο Καβάλας και τους Γιατρούς του Κόσμου και θα την διατηρήσουμε για να κάνουμε ό,τι καλύτερο για τον κόσμο».

Δήμητρα Τσανάκα: Η αγαπητή Άννα δίπλα μας από πάντα…

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αποκάλεσε «αγαπητή Άννα» την πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Άννα Γιοβανιού, λέγοντας ότι «είναι γυναίκα που γνώρισα πολλά χρόνια πριν και ήταν πάντα εκεί, δίπλα σε κάθε αναξιοπαθούντα σε ό,τι ζητούσαμε, εκπροσωπώντας τους Γιατρούς του Κόσμου που δικαίως έχουν το καλύτερο όνομα από κάθε άλλη ΜΚΟ της Καβάλας».

Σημείωσε, επίσης, ότι όταν ήρθαν οι πρόσφυγες, οι Γιατροί του Κόσμου έγιναν η ψυχή και η καρδιά της πόλης. «Ζήτησαν την βοήθεια του δήμου που στάθηκε μαζί τους στα δύσκολα, δίπλα στην Άννα για να ρυθμίζει τα πάντα, έχοντας στο πλάι της κάθε υγειονομική υπηρεσία να συνδράμει στο έργο. Ο δήμος θα είναι πάντα στο πλευρό σας. Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε,  να δίνουμε εθελοντική φροντίδα, να σεβόμαστε τους ανθρώπους, να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα απ΄ όπου και αν προέρχεται. Όταν μετά από χρόνια θα μιλάμε για το έργο, ειδικά στην Καβάλα, να μπορούμε να λέμε ότι ήμασταν εκεί όπου έπρεπε και ό,τι κάναμε, το κάναμε καλά», δήλωσε η κ. Τσανάκα.