Απολογιστική σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας στο Νομό Καβάλας

Ευχή των υπηρεσιακών παραγόντων να αξιοποιηθεί κατάλληλα η εμπειρία από την αντιμετώπιση της «Αριάδνης» στην επόμενη μεγάλη κακοκαιρία

Σύσκεψη για τον απολογισμό της κακοκαιρίας που έπληξε το Νομό Καβάλας και για τα αποτελέσματα των ενεργειών που έγιναν από την Αντιπεριφέρεια και τους δήμους πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, παρουσία των δημάρχων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και εκπροσώπων τους, του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Σταύρου Κιβράκη και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Ο λόγος αυτής της σύσκεψης  ήταν η αποτίμηση για το πώς τα πήγε η κάθε υπηρεσία στο αντικείμενό της σε ό,τι αφορά την διαχείριση των ακραίων καιρικών φαινομένων του μεγάλου χιονιά. Σκοπός είναι να βγουν έγκυρα και έγκαιρα συμπεράσματα προκειμένου να δούμε τι καλύτερο μπορεί να γίνει στην οργάνωσή μας σε ό,τι αφορά τις επόμενες φορές. Είναι γεγονός πως αυτά τα καιρικά φαινόμενα ήταν τέτοια που δεν τα περιμέναμε και δεν ξέρουμε πότε θα επαναλειφθούν.

»Εμείς θα πρέπει να μη λειτουργήσουμε το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας επειδή το προβλέπει ο νόμος σαν να κάνουμε αγγαρεία, αλλά να δούμε ουσιαστικά τι καλύτερο μπορέσαμε να κάνουμε. Ο καθένας άλλωστε έκανε το καλύτερο δυνατόν. Υπό την πίεση των πραγμάτων και των συνθηκών μπορεί  να έγιναν λάθη, αλλά σκοπός είναι να τα αξιοποιήσουμε αυτά ως μια εμπειρία που θα χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία της επόμενης φοράς.

»Σε ό,τι αφορά τα θέματα που έχουν να κάνουν με το επί μέρους κομμάτι της κτηνοτροφίας, προσπαθήσαμε να τα δούμε προχθές, γιατί υπάρχει και ένα κομμάτι που αφορά κάποιες διεκδικήσεις. Εκείνο που μας απασχολεί είναι καθαρά το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα θέματα τα οποία έχουμε με την κακοκαιρία, ενός ακόμη έντονου χιονιά είτε συμβεί φέτος είτε άλλη χρονιά», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Γεγονός είναι ότι οι οικονομικοί πόροι των Υπηρεσιών και της Αυτοδιοίκησης είναι πολύ περιορισμένοι. Παρ’ όλα αυτά τα λίγα που έχουμε στην διάθεσή μας πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Παλιά οι Περιφερειάρχες όταν διοριζόταν από τη κυβέρνηση ήταν “το μακρύ χέρι του κράτους”.

»Σήμερα η Περιφέρεια αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που έχουν οι δήμοι και οι άλλοι φορείς εξαιτίας της οικονομικής στενότητας. Δεν μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε πως θα λειτουργούμε βάσει δύο λογικών. Η μία μάς λέει πως ο καθένας από τους φορείς έχει ένα κομμάτι που το διαχειρίζεται ο ίδιος. Αν δεν υπάρχει αυτός ο καταμερισμός–σχεδίαση, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα, γιατί θα επιχειρεί ο καθένας ασύνδετα και από την άλλη πλευρά έχουμε αυτό που προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε, δηλαδή να δούμε αν μπορούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα ή να ιεραρχήσουμε τα κυριότερα.

»Ένα θέμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η ενημέρωση του κόσμου μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, βρίσκοντας μια λύση σοβαρή. Όσο για τη μεταξύ μας καλύτερη ενημέρωση, χρειάζεται συζήτηση και συνεργασία, με καλές προθέσεις που υπάρχουν ήδη», υπογράμμισε ο κ. Μαρκόπουλος και ευχαρίστησε δημόσια όλους τους υπαλλήλους των διαφόρων φορέων που έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.

Ο απολογισμός  των δημάρχων και των εθελοντών

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δήμαρχοι των δήμων της ΠΕ Καβάλας, αρχής γενομένης από την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα που μίλησε για τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας που δεν περίμενε αυτή την θεομηνία.

«Αποκομίσαμε εμπειρίες και πρέπει να ετοιμαστούμε για την επόμενη ίσως φορά», είπε χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησε με την σειρά της όλους τους υπαλλήλους του δήμου και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ζήση Μπόνια, όπως και όλο το μηχανισμό του δήμου, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον κ. Κιβράκη.

Τρία είναι κατά τη δήμαρχο τα σημαντικότερα σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα οι δήμαρχοι: Τα ΜΜΕ για την σωστή ενημέρωση του κοινού, ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων και η επιστράτευση τους όταν το θελήσουν και τι είδους μηχανήματα χρειάζονται σε κάθε περίπτωση.

Ο  δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης  Τσομπανόπουλος μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έζησε κυρίως το ορεινό μέρος του δήμου Νέστου, χωρίς να υπάρχει η βοήθεια των υπηρεσιών, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο κ. Κιβράκης για τον εφοδιασμό τους με αλάτι. «Στον δήμο Νέστου έχουμε δύσκολες ορεινές περιοχές που ακόμα και τώρα βρίσκονται σε πολλά σημεία αποκλεισμένες. Δεν κήρυξα τον δήμο μου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί ήθελα να αφήσω τα μηχανήματα να δουλέψουν σε Καβάλα και Παγγαίο, αν και τα είχαμε ανάγκη για τους κτηνοτρόφους του παλιού δήμου Ορεινού. Κρατήσαμε όλες αυτές τις μέρες ανοικτό το Αεροδρόμιο και το δρόμο προς την Νέα Καρβάλη, καθώς και το οδικό δίκτυο Κεχροκάμπου-Σταυρούπολης για να υπάρχει πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας», ανέφερε απολογιστικά ο δήμαρχος Νέστου.

Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Θάσου Χαράλαμπος Πεταμίδης δίνοντας την εικόνα για τον δήμο Θάσου, το πρώτο που ανέφερε ήταν η πρόνοια που υπήρξε για προμήθεια μεγάλης ποσότητας αλατιού ώστε να αντιμετωπιστεί ο αποχιονισμός των πλέον δύσκολων ορεινών διαμερισμάτων του νησιού, όπως είναι η Παναγία, η Ποταμιά και οι οδικοί άξονες προς τον Λιμένα. Σ΄ εκείνο που βρήκε δυσκολία ο δήμος ήταν οι βάρδιες των υπαλλήλων στο Ραντάρ, αφού ήταν δύσκολο ακόμα και το εκχιονιστικό μηχάνημα να ανέβει για να καθαρίσει το δρόμο. Θεώρησε δε πως είναι αναγκαία η αγορά ενός οχήματος 4×4 με γερανό που θα χρησιμοποιείται και ως αλατιέρα, ενώ ζήτησε να γίνεται δίκαιη κατανομή  των μηχανημάτων αποχιονισμού για να εξυπηρετούνται όλοι οι δήμοι.

Στη συνέχεια ενημέρωση έκανε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου κ. Τσάκαλος. «Μας βοήθησε πολύ ο Στρατός με τα μηχανήματά του, η Αστυνομία που ενημέρωνε τους πάντες για ό,τι πρόβλημα υπήρχε, όπως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία που καθάριζε τις αλατιέρες. Περιττό να πούμε πως έμειναν για πολλά 24ωρα άυπνοι οι υπάλληλοι του δήμου. Δεχτήκαμε τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού που υπερέβαινε το μισό μέτρο. Η κακοκαιρία ήταν ένα τεστ για όλους μας που θα μας βρει ακόμα πιο έτοιμους την άλλη φορά, αν υπάρξει τέτοια θεομηνία. Πάντως, αν έπρεπε να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι, πέρα από τον κεντρικό άξονα Αμισιανών-Κοκκινοχώματος, το τετραήμερο της μεγάλης χιονόπτωσης δεν θα μας έφταναν 5.000 τόνοι αλατιού», είπε ο κ. Τσάκαλος.

Στο τέλος το λόγο έλαβε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας Σταύρος Κιβράκης ο οποίος αναφέρθηκε στο ακραίο καιρικό φαινόμενο των 4 ημερών που έπληξε την περιοχή μας με ολικό παγετό, «κάτι που είχαμε να δούμε 30 χρόνια και μας έβγαλε έξω από την φυσιολογική ζωή. Στην ευθύνη μας τώρα θα κάνουμε αποτίμηση του φυτικού κεφαλαίου», είπε ο ίδιος.

Ο κ. Κιβράκης μίλησε για όλα τα στάδια διαχείρισης της κακοκαιρίας, που αρχίζουν με την ετοιμότητα, την προτεραιότητα που θα δίνεται στον καθαρισμό της Εγνατίας Οδού, του «αυχένα» του Αγίου Σίλα, την πρόσβαση στις μονάδες υγείας και στο να μένουν ανοικτά τα ορεινά χωριά και στην αντιμετώπιση που είναι το δεύτερο στάδιο, καθώς και στην προμήθεια αλατιού που είναι  το πλέον σημαντικό, όπως τόνισε.

Ο κ. Κιβράκης σημείωσε ακόμη πως οι δήμοι Θάσου και Νέστου έδειξαν ένα άψογο μοντέλο συνεργασίας με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους για την διάνοιξη των δρόμων με την ρίψη αλατιού.  Από τον δήμο Καβάλας ζητήθηκε ψυχραιμία από τον κόσμο, γιατί δεν μπορούσε να γίνει κάτι εύκολα, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους της. Αξιέπαινη, δε, και τεράστια ήταν η συνεισφορά των εθελοντών, διασωστών και απλών πολιτών, όπως υπογράμμισε ο ίδιος.