Δήμος Καβάλας: Απολογιστική σύσκεψη για την κακοκαιρία

Βασικό συμπέρασμα το ότι δεν αρκεί μόνο να έχουμε αλάτι, αλλά πρέπει να αποθηκεύεται κατάλληλα για αποφυγή της κρυστάλλωσης

Σύσκεψη συγκάλεσε σήμερα Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα με παρισταμένους τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Χουβαρδά, τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Σταύρο Κιβράκη, αντιδημάρχους, εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας της Καβάλας, προέδρους Κοινοτήτων της πόλης, προέδρους και εκπροσώπους Πολιτιστικών  Συλλόγων και τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, προκειμένου να γίνει ο  απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε για μια εβδομάδα την Καβάλα τον Ιανουάριο, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.

Όπως είπε η δήμαρχος, γίνεται αυτή την φορά το πιο χρήσιμο και πολύτιμο συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας στον δήμο, γιατί μιλάμε πλέον όχι με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά για μια πραγματικότητα που την ζήσαμε από κοντά και έχουμε άποψη και καινούργιες ιδέες. «Αυτή την κατάσταση μπορεί να την δούμε ανά πάσα στιγμή, γιατί κανείς δεν παίζει με τον καιρό, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Όσο έχουμε νωπά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, ας τα καταθέσουμε μαζί με ιδέες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μελλοντικά  αυτή την κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.

3 βασικοί άξονες αντιμετώπισης για ανοικτό Νοσοκομείο, ΕΚΑΒ και λεωφορειόδρομους

Εκείνος που άρχισε την ενημέρωση του συμβουλίου ήταν ο προϊστάμενος του τμήματος Καθαριότητας του δήμου Δαμιανός Κλειτσιώτης, με στοιχεία για όλο το έργο που έγινε στον δήμο και το πως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση. Ο κ. Κλειτσιώτης έκανε εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση του ακραίου καιρικού φαινομένου, λέγοντας πως αντιμετωπίσαμε τον χιονιά αφού ειδοποιηθήκαμε από την Τροχαία τον ΕΚΑΒ και τον κ. Κιβράκη για να κατεβάσουμε όλα τα συνεργεία μας που είχαν να παλέψουν απέναντι σε ένα πρωτόγνωρο χιονιά.

»Είχαμε να αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα σε όλες τις συνοικίες και πολλά μέτωπα στους Φιλίππους και τα ορεινά σημεία της πόλης. Ο σχεδιασμός της αντιμετώπισης των προβλημάτων ξεκίνησε με το να κρατηθούν ανοικτά το ΓΝΚ, το ΕΚΑΒ και οι  κεντρικοί άξονες. Βάσει του σχεδιασμού έπρεπε να μείνουν ανοιχτοί οι μεγαλύτεροι οδικοί άξονες της πόλης, σύμφωνα με τον πρώτο άξονα σχεδιασμού, όπως η οδός 7ης Μεραρχίας, η οδός Ιοκάστης και οι δρόμοι  που οδηγούν στο νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ.

»Ο δεύτερος σχεδιασμός στόχευε στο άνοιγμα των αστικών συγκοινωνιών. Ξεκινήσαμε με 350 τόνους αλατιού,  εκ των οποίων οι 200 τόνοι ήταν από την περυσινή χρονιά, που ήταν πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν λόγω της κρυστάλλωσης που υπέστησαν από την υγρασία, γι’ αυτό και μοιράστηκαν 1.000 σακούλες στις γειτονιές και τα σπίτια των συμπολιτών για ατομικούς αποχιονισμούς.

»Η παραγγελία για το αλάτι στον δήμο Καβάλας, συνάντησε μεγάλα προβλήματα γραφειοκρατίας και στις αλυκές. Προσπαθήσαμε να πάρουμε αλάτι από Κομοτηνή, όπου από εκεί ζητούσε αλάτι όλη η Ελλάδα με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη που βρέθηκε χωρίς αλάτι. Μετά από αυτό θα πρέπει να  φροντίζουμε να κρατάμε αποθηκευμένο αλάτι για μια επόμενη ανάλογη καιρική κατάσταση».

Πρόταση χρήσης χημικών υλικών για τον αποχιονισμό των δρόμων

Ο κ. Κιβράκης εξήγησε πως η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας διέθεσε 1.000 τόνους αλατιού για την προμήθεια των δήμων. Το αλάτι όμως της προηγούμενης χρονιάς υφίσταται κρυστάλλωση, ως υγροσκοπικό υλικό, όταν μένει στις αλατιέρες. Την επόμενη χρονιά σπάζεται και επανέρχεται στην πρότερη μορφή του. Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για όπου θα φυλάσσονται οι 400 τόνοι που έχει κάθε χρόνο η Περιφέρεια  για να μην υγραίνεται.

Στο ερώτημα της δημάρχου, αν χρησιμοποιήθηκαν χημικά για το λιώσιμο των πάγων, ο κ. Κιβράκης απάντησε αρνητικά. «Είναι», είπε, «μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη, όπως και η ψηφίδα. Είναι μια μέθοδος, έστω και ακριβή, που θα πρέπει να την εφαρμόσουμε  μελλοντικά, ώστε να μην χρειάζεται να γίνονται επαναληπτικές ρίψεις αλατιού χωρίς να φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα».

Εκείνο που προέκυψε από την εμπειρία του κ. Κιβράκη είναι πως πρέπει το αλάτι που πέφτει στους δρόμους να μένει εκεί, μέχρι να μαζευτεί πολύ χιόνι και μετά να γίνεται αποχιονισμός, γιατί έτσι μπορεί να αποδώσει.

Όσο για το θαλασσινό νερό, αυτό, όταν η θερμοκρασία είναι κάτω από -3 βαθμούς Κελσίου, τότε όχι μόνο δεν βοηθά στο λιώσιμο των πάγων, αλλά μετατρέπει τους δρόμους σε πίστα παγοδρομίου.

Σχέδια αποχιονισμού και προτεραιοτήτων βάσει θεσμικού πλαισίου

Ο κ. Χουβαρδάς έκανε λόγο για την βοήθεια της Περιφέρειας  ΑΜ-Θ που προσφέρθηκε αυτό το χρονικό διάστημα σε συνεργασία με τον Στρατό και τις υπηρεσίες των Δήμων. Σημείωσε, δε, πως η χιονόπτωση και ο παγετός δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας. Η υπηρεσία επεμβαίνει όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες είναι αυτές που θα φτιάξουν ένα σχέδιο αποχιονισμού και θα δώσουν προτεραιότητα στους άξονες. Ακόμη, υπογράμμισε ότι σημαντικό ρόλο επιβάλλεται να έχουν και οι Κοινωφελείς Οργανισμοί βάσει εγκυκλίου, δίνοντας την βοήθειά τους σε δήμους και Περιφέρεια, έχοντας όμως και τη συνδρομή από αυτούς με μηχανική υποστήριξη.

Τα ΜΜΕ είναι «γερός παίκτης» σε μια τέτοια κατάσταση

«Γερό παίκτη» χαρακτήρισε η δήμαρχος τα Μέσα Ενημέρωσης που επιβάλλεται να μπουν στον γενικό σχεδιασμό για να ενημερώνουν με έκτακτα συνεχή μηνύματα τον κόσμο,  μπαίνοντας στο παιχνίδι της Πολιτικής Προστασίας.

600 περιστατικά αντιμετώπισε η ΔΕΥΑΚ

Εξακόσια περιστατικά με παγωμένους σωλήνες που έσπασαν κυρίως σε ακατοίκητα οικήματα κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΚ, όπως είπε ο πρόεδρός της Νίκος Ξανθόπουλος, όπως και σε 80 κρουνούς, ορθούς και υδροστόμια. Η δήμαρχος έκανε πρόταση μάλιστα όλα αυτά να μετατραπούν σε πυροσβεστικούς κρουνούς σε συνεργασία της ΔΕΥΑΚ με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπως, επίσης, να ξεκινήσει την λειτουργία της  μια πενταψήφια τηλεφωνική γραμμή ώστε ο κόσμος να αφήνει σε μηνύματα τα θέματά του και τις βραδινές ώρες. Πρότεινε ακόμη η υπηρεσία να μοιράζει μαζί με τους λογαριασμούς και ενημερωτικά φυλλάδια υπενθυμίζοντας την φροντίδα των υδρομέτρων και των ηλιακών συστημάτων τον χειμώνα.

Τα εργαλεία που χρειάζονται και οι απαραίτητες παρεμβάσεις

Μετά τον απολογισμό των ενεργειών που έγιναν κατά την κακοκαιρία, ο κ. Κιβράκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν για πρόληψη και άμεση αντιμετώπιση ανάλογων φαινομένων.

Χρειάζεται, είπε, έγκαιρη προμήθεια αλατιού, αντικατάσταση των παλιών μηχανημάτων αποχιονισμού που θα χρησιμοποιούνται χειμώνα, αλλά και καλοκαίρι στις πυρκαγιές.

Παράλληλα, επισημάνθηκε η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του προσωπικού των δήμων, η συνεργασία των φορέων, ο καλός σχεδιασμός και η αναθέρμανση του εθελοντισμού από τους πολίτες.