Ενημερωτική εκδήλωση για την παιδική παχυσαρκία και βραβεύσεις αθλητών (φωτογραφίες)

Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγους Άννα Πολυμέρου-Σχοινάκη, ο Φαρμακοποιός Θόδωρος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης έδωσαν πρακτικές συμβουλές για παιδιά και γονείς

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας διοργάνωσαν την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Η Παιδική Παχυσαρκία».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού Καβάλας Παναγιώτης Χατζηεμμανουήλ και κεντρικοί ομιλητές ήταν η Διαιτολόγος-Διατροφολόγους Άννα Πολυμέρου-Σχοινάκη, ο Φαρμακοποιός Θόδωρος Γεωργιάδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, ενώ ακολούθησε βράβευση αθλητών-αθλητριών, βετεράνων, κριτών στίβου, Σπαρταθλητών και παλαιών πρωταθλητριών.

Απαγορευτική η κατανάλωση φαγητού μπροστά από την τηλεόραση

Η κ. Σχοινάκη αναφέρθηκε στην καθημερινότητα των παιδιών, η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να γίνει βίωμά τους η σωστή διατροφή. «Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού και στα ψώνια, καθώς τρώνε πιο ευχάριστα το φαγητό που διάλεξαν. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση φαγητών σνακ από τα παιδιά όταν βλέπουν τηλεόραση, γιατί δεν νιώθουν το αίσθημα του κορεσμού», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται το φαγητό για τιμωρία ή για επιβράβευση, ενώ όσον αφορά το φαγητό στο σχολείο, τόνισε ότι καλό θα ήταν να παίρνουν τα παιδιά φαγητό από το σπίτι. Πρόσθεσε, δε, ότι ο αθλητισμός πρέπει να μπαίνει από νωρίς στην καθημερινότητα των παιδιών, σε συνάρτηση με μια σωστή διατροφή. «Πρέπει να τρώμε από όλα και με μέτρο, άφθονα φρούτα και λαχανικά και να τρώμε 5 γεύματα την ημέρα. Παράλληλα, θα πρέπει να μειώσουμε το αλάτι και την ζάχαρη, να πίνουμε άφθονο νερό και να γυμναζόμαστε», δήλωσε η Διατροφολόγος, χωρίς να παραλείπει και την αξία του 8ωρου ύπνου, ειδικά για τα παιδιά.

 

Η σημασία του φρέσκου νερού

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υγιεινή ζωή που πρέπει να ακολουθούν οι ενήλικες, δίνοντας έμφαση, εκτός των άλλων, στην πόση φρέσκου νερού της βρύσης ή πηγών και όχι εμφιαλωμένου. Παράλληλα, παρέθεσε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην αύξηση της παιδικής (και όχι μόνο) παχυσαρκίας, όπως το ότι 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα, κάτι που συνεπάγεται ότι οι επόμενες γενιές θα ζούνε λιγότερα χρόνια από ό,τι οι γονείς τους.

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας, δε, είναι παγκόσμιο φαινόμενο, που εκτός των άλλων, συντείνει στις καρδιοπάθειες και στον καρκίνο του παχέος εντέρου και οφείλεται κυρίως στη φρουκτόζη, ήτοι στη ζάχαρη, η οποία προκαλεί έκρηξη ινσουλίνης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον οργανισμό (πχ σακχαρώδης διαβήτης) και στο ότι καταναλώνουμε περισσότερο λίπος από ό,τι «καίμε». Δήλωσε, δε, ότι δεν υπάρχει τυποποιημένο προϊόν που να μην περιέχει ζάχαρη.

Με τη σειρά του ο κ. Κροκίδης αναφέρθηκε στο τοξικό περιβάλλον που ζούμε, εντός κι εκτός σπιτιού, με αναφορά και στο ψυχικά μολυσμένο περιβάλλον (άγχος, διαζύγια κτλ), παράγοντες που συντελούν στην παχυσαρκία, καθώς και στο άσθμα, ενώ στη συνέχεια ανέπτυξε κάποιους βασικούς παράγοντες της καθημερινότητας που είναι καταλύτες στην παιδική και μη παχυσαρκία (κάπνισμα γονέων, κακής ποιότητας τροφές, αδυναμία πρόσβασης στο σύστημα Υγείας λόγω κρίσης κα).

Αμέσως μετά το πέρας των ομιλιών, τις ερωτήσεις από το κοινό και την παρέμβαση της αντιδημάρχου Καβάλας Κορίνας Χιώτη-Πρασά η οποία προέτρεψε, μεταξύ άλλων, τους γονείς να ωθούν τα παιδιά στον αθλητισμό και στη σωστή διατροφή, ακολούθησε βράβευση αθλητών του στίβου από την Καβάλα, παλιών και νέων, που διέπρεψαν στα ταρτάν της Ελλάδας και του εξωτερικού.