Εκπαίδευση στις τακτικές διάσωσης σε υγρό στοιχείο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Καβάλας

Οι 20 εκπαιδευόμενοι έκαναν θεωρητική και πρακτική εξάσκηση πάνω στη διάσωση θύματος που βρίσκεται σε κίνδυνο με βασικότερο «όπλο» τη διαχείριση του πανικού και τη διατήρηση της ψυχραιμίας

Μέρα εκπαίδευσης σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 για την 3η εκπαιδευτική σειρά της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Παραρτήματος Καβάλας με το θέμα να αφορά τη διάσωση σε υγρό στοιχείο.

Η εκπαίδευση έγινε στο Κλειστό Κολυμβητήριο της Καβάλας και διήρκησε πάνω από 7 ώρες, από τις 08:00 μέχρι τις 15:00, με τους 20 εκπαιδευόμενους να ασκούνται πάνω σε τεχνικές διάσωσης στο υγρό στοιχείο (πισίνα, θάλασσα), όπως είναι, μεταξύ άλλων, η χρήση liferaft, η ανθρώπινη αλυσίδα για την ανάσυρση θύματος από το νερό και η κατασκευή αυτοσχέδιων σωσιβίων.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Δημήτρης Τζίμας, υπενθύμισε ότι την Παρασκευή προηγήθηκε το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσης (πρώτες βοήθειες, καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, χρήση εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή, πτώση από πλοίο, χρήση σωστικών μέσων), ενώ η επόμενη σειρά εκπαίδευσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.

Όσον αφορά το τί χρειάζεται για να συμμετέχει κάποιος στις εκπαιδεύσεις της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αρκεί μια απλή αίτηση (λεπτομέρειες εδώ), αλλά πάνω από όλα «διάθεση για εθελοντισμό και μάθηση και από εκεί και πέρα, όταν έχεις ψυχή καταφέρνεις τα πάντα», όπως είπε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τμήματος Υγρού Στοιχείου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Νεκτάριος Χατζηδάκης, δήλωσε ότι η σημερινή εκπαίδευση αποτελεί ένα μέρος του βασικού Σχολείου για τους υποψήφιους νέους διασώστες του παραρτήματος της Καβάλας.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι όσο σημαντική είναι η θεωρία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η πρακτική εκπαίδευση. «Στη θεωρία μαθαίνεις βασικά πράγματα και κυρίως το κομμάτι της αυτοπροστασίας. Στο πρακτικό κομμάτι εμβαθύνουμε περισσότερο σε κάποιες τεχνικές. Και τα δύο είναι σημαντικά», δήλωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μπορεί να ακούγεται απλό το να πετάξεις ένα σωσίβιο για να σώσεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο, όμως απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται, ενώ σημείωσε ότι όσοι παρακολουθούν ένα Σχολείο εκπαίδευσης για διάσωση σε υγρό στοιχείο, εκτός του ότι θα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σώσουν έναν συνάνθρωπό τους, πολύ δύσκολα οι ίδιοι θα αποτελέσουν θύματα σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως είναι ένα ναυάγιο.

«Ο πανικός είναι ο χειρότερος εχθρός μας και η ψυχραιμία ο καλύτερος φίλος. Απλά για να μη μας πιάνει πανικός και να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, θα πρέπει να έχουμε γνώσεις», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τους εκπαιδευόμενους του βασικού Σχολείου, στη σημερινή εκπαίδευση έλαβαν μέρος και οι παλαιότεροι διασώστες, ακολουθώντας με συνέπεια την… τακτική της επανάληψης ως μητέρας πάσης μαθήσεως…

Το Παράρτημα Καβάλας της ΕΟΔ ευχαριστεί

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Καβάλας, ευχαριστεί δημόσια όλους όσοι βοήθησαν στην επιτυχή διαδικασία της εκπαίδευσης των υποψήφιων διασωστών. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση.

«Το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) πραγματοποίησε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Καβάλας Πρακτική Εξάσκηση στο γνωστικό αντικείμενο Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο και Επιβίωση στο Νερό με Ομάδα Εκπαιδευτών του Κεντρικού Τομέα της ΕΟΔ.

Επιθυμούμε Δημόσια να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Καβάλας για την παραχώρηση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου καθώς και όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχία της εκπαίδευσης και ειδικότερα τη Δήμαρχο Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κο Γεώργιο Φιλόσογλου και όλους τους Δημοτικούς Υπαλλήλους του Κολυμβητηρίου Καβάλας».