Εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Ομιλίες για τους συχνότερους και πλέον αντιμετωπίσιμους καρκίνους, γυναικολογικούς, εντέρου και προστάτη με τις προληπτικές εξετάσεις να σώζουν ζωές

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που είναι η 4η Δεκεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» εκδήλωση με ομιλίες γιατρών για τον γυναικολογικό καρκίνο, του εντέρου και του προστάτη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες από γιατρούς του Νοσοκομείου Καβάλας και χαιρετισμούς από τον παθολόγο και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντα Κροκίδη.

Όσον αφορά τις εισηγήσεις, η Ακτινολόγος–Β’ Επιμελήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Σουλτάνα Λώτη μίλησε για τη μαστογραφία, η Κυτταρολόγος–Β’ Επικουρική Επιμελήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας Μαρία Αποστολίδου για το τεστ Παπανικολάου, ο Γαστρεντερολόγος-Ηπατολόγος Γιώργος Τσαρούχας για τη σημασία της κολονοσκόπησης και  ο Χειρουργός Ουρολόγος- Ανδρολόγος Σταύρος Δερμετζόγλου για το Προστατικό Αντιγόνο PSA και τη δακτυλική εξέταση.

Οι περισσότεροι Έλληνες, όπως είπαν οι γιατροί, δεν κάνουν τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση ορισμένων καρκίνων πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, όπως είναι το τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού και η εξέταση αίματος στα κόπρανα και η κολονοσκόπηση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι εξετάσεις αυτές σώζουν ζωές γιατί οι καρκίνοι αυτοί θεραπεύονται σε μεγάλο ποσοστό αν διαγνωστούν έγκαιρα, όπως επισήμαναν οι ομιλητές.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί Καβαλιώτες  που απηύθυναν στους επιστήμονες αρκετές ερωτήσεις  επί των συγκεκριμένων ασθενειών για τις οποίες πήραν όλες τις απαντήσεις, ενώ μετά το τέλος των ομιλιών έγινε και κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ κοινού και γιατρών.

Προληπτικές εξετάσεις για τις γυναίκες

Οι εξετάσεις του τεστ ΠΑΠ  πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο και η κλινική εξέταση του μαστού κάθε τρία χρόνια, σε ηλικία από 20-39 ετών.

Σε ηλικίες 40-49 ετών τεστ ΠΑΠ κάθε τρία χρόνια, κλινική εξέταση του μαστού κάθε χρόνο, μαστογραφία κάθε χρόνο και εξέταση αίματος στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια.

Από 50-59 ετών το τεστ ΠΑΠ γίνεται κάθε τριετία, η κλινική εξέταση μαστού και η μαστογραφία κάθε χρόνο, η εξέταση κοπράνων κάθε χρόνο, η κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια και του δέρματος κάθε δύο χρόνια

Από 60 ετών και άνω, το τεστ ΠΑΠ, μαστογραφία και εξέταση δέρματος κάθε δύο χρόνια, κλινική εξέταση μαστού, κοπράνων κάθε χρόνο και κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια.

Προληπτικές εξετάσεις για τους άνδρες

Σε ηλικία 40-49 ετών εξέταση αίματος στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια.

50-59 ετών εξέταση κοπράνων και δακτυλική εξέταση PSA  κάθε χρόνο, κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια και εξέταση δέρματος κάθε δύο χρόνια.

Για άνω των 60 ετών κάθε χρόνο εξέταση αίματος στα κόπρανα και δακτυλική εξέταση για τον προστάτη  και κολονοσκόπηση κάθε 5-10 χρόνια.