Ο αέρας ξερίζωσε λεύκες στο Παληό μια μέρα πριν… τις κόψουν!

Ξεκίνησε η ανάπλαση της Παιδικής Χαράς του οικισμού - Στην εργολαβία συνολικά 7 θα πιστοποιηθούν στην Καβάλα

Εδώ και λίγες μέρες, ο εργολάβος έχει πιάσει δουλειά στο Παληό Καβάλας για την ανάπλαση (ουσιαστικά πρόκειται για κατασκευή από την αρχή) της Παιδικής Χαράς στο «Κοράλλι» (την άτυπη… πλατεία του οικισμού). Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθμισης και, κατόπιν, πιστοποίησης επτά (7) συνολικά Παιδικών Χαρών στην Καβάλα και περιλαμβάνει (εκτός από αυτήν του Παληού) μία στην οδό Σαππαίων, μία στη Σαλαμίνος, μία στην 25ης Μαρτίου, δύο στο Πάρκο Φαλήρου και μία στην οδό Σινώπης στον Άγιο Λουκά.

Το «Κοράλλι» και η ανάπλασή του ήταν ανέκαθεν ένα «αγκάθι» για τους κατοίκους του Παληού και πάγιο αίτημα σε κάθε συνάντηση που είχαν με τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές. Φαίνεται πως φέτος ήρθε η στιγμή ο οικισμός -που πλέον δεν είναι απλά ένα τουριστικό θέρετρο, αφού φιλοξενεί πλέον των 2.500 μόνιμων κατοίκων– να αποκτήσει έναν αξιοπρεπή και ασφαλή χώρο ψυχαγωγίας και άθλησης για τα παιδιά.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της εργολαβίας στο «Κοράλλι» επρόκειτο να εκριζωθούν και κάποια δέντρα («γέρικες» λεύκες) που είχαν κριθεί ως επικίνδυνες και «ύποπτες» για… κατάρρευση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη απόφαση για την αφαίρεσή τους είχε ληφθεί στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Όμως, οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν το βράδυ της Πέμπτη 9 προς Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017… πρόλαβαν τον εργολάβο! Τα δέντρα εκριζώθηκαν και έπεσαν, ευτυχώς προς τη μεριά του πάρκου και όχι προς τον δρόμο ή το παρακείμενο πάρκινγκ. Οπότε, ευτυχώς δεν προκλήθηκε κάποια ζημιά ή, ακόμα χειρότερα, κάποιος τραυματισμός διερχόμενου.

Μετά την απομάκρυνση των κορμών, η εταιρία που εκτελεί το έργο θα συνεχίσει κανονικά τις εργασίες που προβλέπονται. Η συγκεκριμένη εργολαβία περιλαμβάνει την τοποθέτηση ειδικού τάπητα, παιχνιδιών (η προμήθεια των οποίων έχει ήδη γίνει, για όλες τις Παιδικές Χαρές), αντικατάσταση και ενίσχυση της υπάρχουσας εξωτερικής περίφραξης και δημιουργία νέας, εσωτερικής περίφραξης που θα «απομονώσει» την Παιδική Χαρά για λόγους ασφαλείας.

Η ανάπλαση του παρακείμενου γηπέδου μπάσκετ δεν περιλαμβάνεται σε αυτήν την εργολαβία, ωστόσο η μελέτη υπάρχει ήδη και στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έτσι ώστε να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου και, σε δεύτερη φάση, και αυτό να έχει ολοκληρωθεί για να είναι έτοιμο το προσεχές καλοκαίρι.

Κώλυμα υπάρχει όμως με τη λειτουργία του Αναψυκτηρίου. Η σύμβαση του επιχειρηματία έληξε πέρυσι και δεν δύναται πλέον να εκδοθεί νέα άδεια! Κι εδώ όμως, η Διοίκηση αναζητεί τρόπους (πάντα στα πλαίσια της νομιμότητας, εννοείται) έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει στο «Κοράλλι» κάποια στοιχειώδης παροχή βασικών ειδών εστίασης για τους γονείς των παιδιών που κάθε καλοκαίρι «πλημμυρίζουν» τον μοναδικό χώρο στο Παληό όπου μπορούν να βρεθούν κοινωνικά.

Να σημειωθεί ότι ενεργό ρόλο στην όλη προσπάθεια παίζει η πρόεδρος της «Αλληλεγγύης» Ευαγγελία Δρακονάκη, τόσο λόγω των τεχνικών της γνώσεων (η ίδια εργάζεται στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Παγγαίου) όσο και της ευαισθησίας που έχει για τον οικισμό ως μόνιμη κάτοικος Παληού.