Χαμόγελο του Παιδιού: Ο «Οδυσσέας» έφτασε και στην Καβάλα

Ο Οργανισμός εγκαθίσταται μόνιμα στην πόλη και ετοιμάζει ήδη σειρά δράσεων για τα παιδιά της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Το πρώτο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας» του Χαμόγελου του Παιδιού βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2017 στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κώστας Γιαννόπουλος παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων της περασμένης χρονιάς που υλοποιεί το Χαμόγελο του Παιδιού στην περιοχή και ευρύτερα στην Ελλάδα, καθώς και τις νέες δράσεις που άμεσα θα υλοποιήσει για τα παιδιά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με έδρα την Καβάλα.

Παράλληλα, με δεδομένη την δραστηριοποίηση του Οργανισμού στην πόλη, έγινε συζήτηση για την μέχρι σήμερα άριστη συνεργασία του Οργανισμού με τους εθελοντές φορείς της περιοχής, ενώ διερευνήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης προς όφελος των παιδιών της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασά, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας και μέλη της ομάδας εθελοντών της Καβάλας.

Μόνιμα στην Καβάλα

Ο κ. Γιαννόπουλος κατά την διάρκεια δηλώσεών του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει με τον δήμο Καβάλας και στην αδελφοποίηση που έχει γίνει με την Νυρεμβέργη, ευελπιστώντας πως θα υπάρχει συνεχής συμπαράσταση στο Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου οι προσπάθειες που γίνονται να πλαισιωθούν από την οικονομική τους ενίσχυσης, αφού τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Σημείωσε, δε, πως μεγάλη είναι και η βοήθεια του κόσμου, των δημοσιογράφων και των φορέων που καταφέρνουν να βοηθούν να γίνεται ένα τέτοιο έργο.

«Βρίσκομαι σε μια περιοχή που έχει αγκαλιάσει το έργο μας και προσπάθεια μας είναι να σταθεροποιήσουμε τη δουλειά μας εδώ. Με το έργο που έγινε το 2016 καταφέραμε να στηρίξουμε πάνω από 100.000 παιδιά, ουσιαστικά όμως πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται ένα παιδί που κινδυνεύει, ένα παιδί που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας, που εξαφανίζεται.

»Το Χαμόγελο του Παιδιού θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση πλέον στην Καβάλα και από εδώ και μετά θα πάει και σε άλλες περιοχές της ΑΜ-Θ δημιουργώντας μάλιστα τοπικά γραφεία προκειμένου να γίνει εφικτό με μια κινητή μονάδα να καλυφθούν και οι υπόλοιπες περιοχές, ελπίζοντας στην δυναμική κάθε περιοχής που θα δημιουργήσει το δικό της Χαμόγελο. Γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι το Χαμόγελο του Παιδιού δε δημιουργεί παραρτήματα, αλλά το πιο δύσκολο είναι η ψυχή της κοινωνίας κάθε περιοχής να αγκαλιάσει και να συμμετέχει σ’ αυτό.

»Εκτός από τους ανθρώπους που επαναπατρίζονται από την Θεσσαλονίκη και έρχονται στην Καβάλα, βεβαίως θα δοθούν νέες θέσεις εργασίας στο μόνιμο πλέον προσωπικό μας, οπότε καλούμε και τους εθελοντές και κάνουμε προκήρυξη για κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς και ψυχολόγους προκειμένου να καλυφθούν θέσεις και για τα σπίτια των παιδιών και για την στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό. Αυτό θα γίνει αμέσως από το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που θα πλαισιωθεί και με το Κέντρο που θα έχει κύρια βάση την Καβάλα», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

Στο πλευρό του Χαμόγελου του Παιδιού ο δήμος Καβάλας

Η κ. Πρασά είπε πως ο δήμος Καβάλας από τη πρώτη στιγμή στήριξε τη παρουσία του Χαμόγελου του Παιδιού με διάθεση χώρου ενημέρωσης και με τη δράση που έγινε την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Το κινητό εργαστήρι «Οδυσσέας» ενημέρωνε γονείς, καθηγητές και μαθητές για σωστή χρήση του διαδικτύου από το εξειδικευμένο προσωπικό του Χαμόγελου του Παιδιού καθώς και από εθελοντές. «Εμείς στον δήμο χαιρετίζουμε την έναρξη της μονάδας και χαιρόμαστε που η βάση του θα είναι μέσα στη Καβάλα και καλούμε όλους τους συνδημότες μας να συνδράμουν εθελοντικά βοηθώντας τον Οργανισμό όσο και όπως μπορούνε. Καταλήξαμε, δε, στο συμπέρασμα πως για να γίνει κάτι σωστά και αποτελεσματικά η ισχύς εν τη ενώσει είναι πολύ σημαντική», σημείωσε η αντιδήμαρχος Καβάλας.

Ενημέρωση σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Η ψυχολόγος και εθελόντρια του Οργανισμού Ματίνα Γαβριήλογλου, είπε πως «όλη την εβδομάδα που πέρασε, είχαμε τη δυνατότητα να βρισκόμαστε στην Καβάλα μαζί με τον “Οδυσσέα”, που είναι το πρώτο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας. Επισκεπτόμαστε πόλεις σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε όλο και περισσότερους μαθητές. Έτσι, σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οργανώσαμε επισκέψεις στα σχολεία, αλλά και τις δικές τους στην κινητή μονάδα για να κάνουμε παρεμβάσεις πρόληψης με βιωματικό διαδραστικό τρόπο στα παιδιά, καλύπτοντας τη θεματική της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Στόχος μας είναι τα παιδιά να ενημερώνονται με τον κατάλληλο τρόπο και να γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο, να μπορούν να προστατεύονται και να είναι ασφαλή.  Είχαμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε ομάδες γονέων για την ίδια θεματική, αλλά και τις δράσεις του οργανισμού, όπως και εκπαιδευτικούς που μας επισκέφθηκαν».

Οι δράσεις του Οργανισμού για την περιοχή θα ανακοινωθούν σύντομα, ενώ για περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς και για εθελοντική συνδρομή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στη σελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού.