«Ζωγράφισε» φέτος η 12η Αλφαβητοπαρέλαση

Οι μεγάλοι ζωγράφοι είχαν την τιμητική τους και πάνω από 2.500 καρναβαλιστές χόρεψαν και γιόρτασαν την Αποκριά στην κεντρική πλατεία της Καβάλας

Με τη συμμετοχή όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων του Νομού  Καβάλας πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στην οδό Ομονοίας η 12η Αλφαβητοπαρέλαση, όπου φέτος συμμετείχαν και Δημοτικά Σχολεία από τις Κρηνίδες, τη Χρυσούπολη, τους Φιλίππους και τον Αμυγδαλεώνα, διευρύνοντας έτσι τον αριθμό που κάθε φορά προστίθεται στην μεγάλη γιορτή του καρναβαλιού που γίνεται στην Καβάλα και είναι μοναδική σε όλη την χώρα, κρατώντας τα σκήπτρα στην διασκέδαση των παιδιών την περίοδο της Αποκριάς.

Παράλληλα, στη φετινή γιορτή πήραν μέρος και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των Πεντακοσίων-Αγίας Βαρβάρας και Ποταμουδίων, ενώ όπως είπε η «ψυχή» της διοργάνωσης Ζιζή Ζαχαριάδου, είδαμε και παρέλαση αρμάτων για πρώτη φορά.

Σχήματα και χρώματα, ευθείες και καμπύλες γραμμές, στολές εμπνευσμένες από το έργο του Ρώσου πρωτοπόρου της μοντέρνας τέχνης Βασίλι Καντίνσκι, έδωσαν μια διαφορετική νότα, σε σχέση με τις καθιερωμένες αποκριάτικες στολές που βλέπουμε συνήθως.

Όλη η δουλειά έγινε με πολύ μεράκι και άρτια διοργάνωση από την Οργανωτική Επιτροπή που ετοίμασε την «Αλφαβητοπαρέλαση» και αποτελείται από τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων, την ΑΔΕΔΥ και τον Σύλλογο ArtAttack.

Στην Αλφαβητοπαρέλαση φέτος πήραν μέρος, παρά το κρύο, πάνω από 2.500 καρναβαλιστές που γέμισαν με ζωή, χαρά, κέφι, χορό και τραγούδι τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της Καβάλας, καταλήγοντας στην πλατεία Ομονοίας, εκεί που δόθηκε και το κεφάτο πάρτι, με πρωταγωνιστές τα παιδιά και με την αθρόα συμμετοχή των Καβαλιωτών που διασκέδασαν μαζί τους.

Oι στολές των παιδιών και των γονέων τους, πολλοί εκ των οποίων παρέλασαν μαζί τους, ήταν εξαιρετικά ζωγραφισμένες, πιστά αντίγραφα από τους πίνακες διάσημων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων.

Τα μέλη της Art Attak εμπνεύστηκαν από τα έργα των Πικάσο, Μυταρά, Μονέ, Βαν Γκογκ και άλλων, ενώ πολλά σχολεία είχαν τα δικά τους θέματα από τους μεγάλους καλλιτέχνες Σταθόπουλο, Μόραλη, Γαίτη, Καντίνσκι, Σπεράντζα, Ηλιάδη, Κλίμτ, Γκωγκέν, Μποτιτσέλι, Ραφαέλο και Φασιανό.

Σε ένα σημεία της πλατείας στήθηκε ένα μεγάλο παζλ, όπου κάθε σχολείο και σύλλογος που συμμετείχε, έπαιρνε και τοποθετούσε στο σωστό σημείο κομμάτι του για να συμπληρωθεί το έργο «Καρνάγιο» του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κελέκη, ο οποίος τιμήθηκε και με ένα συμβολικό δώρο από τους διοργανωτές της παρέλασης, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι πρέπει να δοθεί τόπος στα νιάτα, βλέποντας μπροστά του χιλιάδες εν δυνάμει καλλιτέχνες.

Μοναδικοί άτυχοι οι μαθητές της Θάσου, οι οποίοι δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν λόγω απαγορευτικού του απόπλου των ferry boats. Ωστόσο το 2018 είναι… κοντά, με τους διοργανωτές να σχεδιάζουν ήδη την 13η Αλφαβητοπαρέλαση.

Να σημειωθεί ότι οι διοργανωτές, εκτός από τον δήμο Καβάλας, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσους συνέδραμαν στην πραγματοποίηση της Αλφαβητοπαρέλασης, ευχαρίστησαν θερμά και την Τροχαία Καβάλας για την άριστη συνεργασία της.