Προς ένταξη στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ η «Αγία Μαρίνα»

Πρόταση της δημάρχου Καβάλας να απορροφηθούν οι φιλοξενούμενοι του Ιδρύματος στο ΚΔΑΠ-ΑμεΑ του δήμου σε μια νέα δομή με τον τελικό λόγο να έχει η αν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου σχετικά με το μέλλον του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα» μετά από επιθυμία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιου, της νομικής συμβούλου του Ιδρύματος Μαρίνας Φιλιππίδου και του κ. Μαρκόπουλου που κάλεσε  τους βουλευτές της Καβάλας, τη δήμαρχο και τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου για να πάρουν αποφάσεις.

Μαρίνα Φιλιππίδου: Η κ. Φωτίου θα δώσει τη λύση

Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, οι κ.κ. Μορφίδης, Εμμανουηλίδης και Παπαφιλίππου, έχουν αύριο ραντεβού με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η “Αγία Μαρίνα” στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, «κάτι το οποίο επιθυμούσαμε πολύ να γίνει», όπως δήλωσε η κ. Φιλιππίδου. «Θέλουμε το Ίδρυμα να γίνει δημόσιο, όπως και της Ξάνθης και να γίνουν παράλληλα προσπάθειες ώστε να παγώσει το χρέος που υπάρχει προς το ΙΚΑ. Η κ. δήμαρχος μάλιστα δέχτηκε, αν δεν ευοδώσουν οι προσπάθειες των τριών βουλευτών με το δημόσιο, να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια δεύτερη δομή στο ΚΔΑΠ- ΑμεΑ του δήμου Καβάλας που θα απορροφήσει τα Άτομα με Αναπηρία που φιλοξενούνται στην “Αγία Μαρίνα”. Αυτό θα γίνει, αν παραχωρήσει η “Αγία Μαρίνα” το κτίριό της  ή αν θα το δώσει κατά κυριότητα. Τα πράγματα είναι πολύ αισιόδοξα, ώστε τα άτομα να μπορούν να ενταχθούν σε μια δομή και αυτό είναι το ζητούμενο. Θα έχουμε για το θέμα αυτό συνάντηση και την επόμενη εβδομάδα, αφού οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα δουν νομικά ποια οδός θα ακολουθηθεί. Η κ. Φωτίου είναι αυτή που θα δώσει την λύση», δήλωσε η ίδια.

Δήμητρα Τσανάκα: Να μας βοηθήσει το κράτος κι εμείς να βοηθήσουμε τα παιδιά και τις οικογένειές τους

Η δήμαρχος  Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα δήλωσε τα εξής: «Ήταν μια πολύ χρήσιμη σύσκεψη όπου είδαμε το θέμα ρεαλιστικά. Το Ίδρυμα δεν μπορεί να στηρίζεται απλά και μόνο από το Σωματείο. Ενδιαφέρθηκε το Σωματείο να περάσει η δομή στο κράτος, κάτι που και εδώ είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού οι πρώτες αντιδράσεις της υπουργού ήταν αρνητικές. Εγώ έψαξα το θέμα με τον διευθυντή της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και εκ πρώτης όψεως επιτρέπεται να δημιουργηθεί μια νέα δομή ΚΔΑΠ- ΑμεΑ στην Καβάλα. Για κάτι τέτοιο όμως θα υπάρξει μεγάλη γραφειοκρατία και αιτήσεις, αλλά αξίζει τον κόπο να τα κάνουμε όλα αυτά. Κυρίως, όμως,  χρειάζεται χώρος. Ο δήμος δεν έχει άλλο τέτοιο χώρο κατάλληλο, εκτός από το ίδιο οίκημα της “Αγίας Μαρίνας” για να φιλοξενήσουμε τη δομή εκεί. Μείναμε σύμφωνοι για να δούμε το θέμα νομικά. Θα πάρουμε περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα του ΚΔΑΠ- ΑμεΑ και στην επόμενη συζήτηση θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω. Μπορεί οι άνθρωποι να στρέφονται προς το κράτος, αφού χρειάζονται την βοήθειά του, όμως το κράτος έχει παραχωρήσει τις πιο πολλές δομές στον δήμο. Εγώ θεωρώ ότι μπορούν να μας βοηθήσουν κι εμείς με τη σειρά μας να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους που δεν αντέχουν πια να σηκώσουν το οικονομικό βάρος τους τα μέλη του Σωματείου για να τα βγάλουν πέρα».

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Αναδείχθηκαν δυο προτάσεις τις οποίες θα αξιολογήσουμε

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος δήλωσε από την πλευρά του: «Κατά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι 3 από τους 4 βουλευτές του Νομού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης ΦΝΘ, η δήμαρχος της Καβάλας και ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρίας, καθώς και ένας μεγάλος αριθμός γονέων των παιδιών της “Αγίας Μαρίνας” και εργαζομένων, συζητήσαμε το τι μέλλει γενέσθαι με το ίδρυμα. Αναδείχθηκαν δύο προτάσεις, μια από τη δήμαρχο που αφορά την ίδρυση ενός νέου ΚΔΑΠ και η άλλη, για τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω της κ. Θεανώς Φωτίου μέσα από την συνάντηση που θα έχει αύριο με τους βουλευτές. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αξιολογήσουμε το τι έχει προκύψει. Δεν προχωρήσαμε σε καμία συζήτηση σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, αλλά προτεραιότητα αποτελεί η τακτοποίηση του Ιδρύματος και των παιδιών και ακολούθως θα δούμε τι θα γίνει και με τους εργαζόμενους και με τα χρέη».

Μητροπολίτης ΦΝΘ: Δεν τιμά την τοπική κοινωνία το ότι άργησε τόσο αυτή η σύσκεψη

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος μετά την σύσκεψη είπε: «Ήταν μια συνάντηση που έπρεπε να γίνει προ πολλού. Το ότι άργησε να γίνει αρκετό χρόνο είναι κάτι που δεν τιμά την τοπική κοινωνία η οποία είναι και φιλάνθρωπη και ευαίσθητη και πάντοτε συντρέχει  σε προσπάθειες που αφορούν στο κοινό καλό και στην επούλωση αναγκών. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτή η εύσχημη επαιτεία που πάντα πρέπει να έχει απλωμένο το χέρι. Να επισημανθούν τα προβλήματα, να επιδιωχθεί η λύση των υπαρκτών προβλημάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σωστά έγινε η αναβολή της συναντήσεως για σήμερα και η επανάληψή της, για να έχουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα θέματα τα οποία ετέθησαν και τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προχωρήσουμε σε θετική πρόταση και βιώσιμη λύση γι’ αυτούς τους αδελφούς μας, που μόνο την αγάπη μας έχουν ανάγκη και οι οικογένειές τους τη στήριξή μας».

Κώστας Μορφίδης: Θα διερευνήσουμε τις δυο προτάσεις

Από τη πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης σχετικά με την επικείμενη συνάντηση των βουλευτών με την κ. Φωτίου είπε: «Έτσι κι αλλιώς αυτά που είπαμε εδώ σήμερα προϋποθέτουν πως ο καθένας από εμάς θα κάνει τις επαφές που πρέπει να κάνει και στην συνέχεια θα επανελέγξουμε με τις νέες επικαιροποιημένες προτάσεις. Άρα λοιπόν συζήτηση θα κάνουμε με την υπουργό, θα της θέσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την “Αγία Μαρίνα” και θα δούμε τι δυνατότητες έχει το υπουργείο για να εντάξει αυτή την δομή στο Κέντρο Πρόνοιας. Έχουμε μια πρόταση που διερευνούμε αυτή την στιγμή, τα αποτελέσματα δε της συζήτησης θα τα θέσουμε υπόψη όλων των παρευρισκόμενων στην σύσκεψη».