Εργαζόμενοι ΔΕΥΑΚ: Υπάρχει «φως» μετά το ΣΤΟΠ στις αναδρομικές μειώσεις μισθών από τον Άρειο Πάγο

Ενισχύεται η δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης όσο παραμένει κάποιος εκτός ενιαίου μισθολογίου, εκτός κι αν εφαρμοστεί ο «κόφτης» ή κάποια απρόοπτη κυβερνητική απόφαση-εμπόδιο

Οι ποινές στους εργαζόμενους, «των ασύστολων και θλιβερών τιμωριών που υφίστανται οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ», όπως είπε ο πρόεδρο των εργαζομένων της επιχείρησης Κώστας Χανδρουλίδης, καθώς και οι αλλαγές στο μισθολογικό, απασχόλησαν τους εργαζόμενους στην ΔΕΥΑ Καβάλας κατά την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας, παρουσία, μεταξύ άλλων του Τριαντάφυλλου Σαλματωνίδη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΔΕΥΑ και του προέδρου του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμη Μακρογιάννη, τον οποίο ο κ. Χανδρουλίδης ευχαρίστησε για την στήριξή του.

Το ενδιαφέρον των εργαζομένων της ΔΕΥΑ Καβάλας κέντρισε η ενημέρωση του δικηγόρου Σπύρου Μπαλατσούκα σχετικά με την περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, το Ν. 4093/2012 που αφορά στο πλαίσιο της Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 και το Ν. 4354/2015 που αφορά σε περαιτέρω μισθολογικές ρυθμίσεις και στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Η επιτυχία του Αρείου Πάγου είναι ότι μιλάει για μειώσεις μέχρι 25% και το πιο σημαντικό έγκειται στο ότι δεν επιτρέπει αναδρομικές μειώσεις τις οποίες νομιμοποίησε με εγκύκλιό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άρα σήμερα έχουμε το εξής: Οι μισθοί που διαμορφώθηκαν το 2012 είναι σε ένα επίπεδο διαμόρφωσης που δεν μπορεί να ενοχληθεί. Η οποιαδήποτε προσπάθεια ενόχλησης και μάλιστα με αναδρομική ισχύ βρίσκει τοίχο», σημείωσε ο κ. Μπαλατσούκας.

Μάλιστα, μετά από αυτή την εξέλιξη «και τον ηρωισμό των Σωματείων που κυνήγησαν στην Δικαιοσύνη όσο κανένα άλλο Σωματείο σε άλλους κλάδους το μισθολογικό», όπως είπε ο ίδιος, «το υπουργείο Εσωτερικών μάς ακούει και υπάρχει μια νομοθετική πρόταση για να υπάρξει λύση του θέματος και σύντομα θα συζητηθεί και το θέμα της κλαδικής σύμβασης», πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος και τα αρνητικά σενάρια

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Μπαλατσούκας, ο κίνδυνος από το νέο ενιαίο μισθολόγιο είναι ένας: «Μέχρι το 2018, αν όλα πάνε καλά, όποιος είναι στο ενιαίο μισθολόγιο και θα πάρει μισθολογική εξέλιξη (κλιμάκιο), ό,τι παίρνει θα συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά μέχρι να την ξεπεράσει, αρκεί, βέβαια, να μη λειτουργήσει ο “κόφτης” και να μην υπάρξει άλλο εμπόδιο από την κυβέρνηση».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι για όσο καιρό διατηρείται κάποιος εκτός εφαρμογής του Ν. 4354/2015, ενισχύεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης. «Όσο καταφέρνουμε να διατηρούμαστε εκτός ενιαίου μισθολογίου για λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η επιχείρηση παραμένει ίδια στη δομή, τόσο ενισχύουμε τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο δικηγόρος, ενώ στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις εργαζομένων.