Την επόμενη βδομάδα θα ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους της «Αγίας Μαρίνας» προς το ΙΚΑ

Όλες οι προτάσεις για τη σωτηρία του Ιδρύματος περιλαμβάνουν την παραμονή όλων των εργαζομένων, ωστόσο θα χρειαστεί να βάλουν πλάτη μέχρι να βρεθεί οριστική λύση, όπως διεμήνυσαν οι κυβερνητικοί βουλευτές κατά τη σύσκεψη στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας επισκέφθηκαν το πρωί του Σαββάτου 25 Φεβρουαρίου τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος «Αγία Μαρίνα», οι εργαζόμενοι, καθώς και γονείς των φιλοξενουμένων στο Ίδρυμα, για να συζητήσουν διεξοδικά σε μια διευρυμένη σύσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, το ζήτημα της συνεχούς λειτουργία του, μετά και την επίσκεψη των βουλευτών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην αν. υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, οι 4 βουλευτές της Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, μεταφέροντας στους γονείς των φιλοξενουμένων του Ιδρύματος τις συζητήσεις που έγιναν κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ Σωτήρης Σωτηριάδης, η νομική σύμβουλος της «Αγίας Μαρίνας» Μαρίνα Φιλιππίδου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας Μπάμπης Δράκος, ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ Μάκης Κρεμμύδας και ο Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος.

Το ΕΥΚ Καβάλας δίπλα στην Αγία Μαρίνα

Ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας έκανε μια αναφορά στην συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι του ζήτησαν να πάρει θέση στις δύο εκδοχές που υπάρχουν για την διατήρηση και του Ιδρύματος αλλά και των θέσεων εργασίας τους. Η μία εκδοχή είναι να περάσει η «Αγία Μαρίνα» στον δήμο Καβάλας και η άλλη να περάσει στην Κοινωνική Πρόνοια.

«Θέλουμε να βρεθεί λύση και να παραμείνουν στη δουλειά τους οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί πάνω από 20 χρόνια και έχουν δείξει ανοχή σε πολλά προβλήματα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως το Ίδρυμα δεν είναι μόνο ένα κτίσμα, αλλά άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βοηθώντας ένα ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.

»Με κάθε τρόπο να παραμείνουν μέσα σ’ αυτό το πλάνο. Σε περίπτωση που περάσουμε στο κομμάτι της Κοινωνικής Πρόνοιας, υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να είναι μέσα και οι εργαζόμενοι, αν πάλι  η διαχείριση γίνει από τον δήμο, τότε μπαίνουμε σε μια διαδικασία που λέγεται ΑΣΕΠ. Αυτόματα όμως καταδικάζει τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Ίδρυμα να μείνουν εκτός εργασίας. Ως ΕΥΚ θα είμαστε κοντά τους», δήλωσε ο κ. Μακρογιάννης.

Ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης είπε πως βάσει της προϋπηρεσίας οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα. «Δικό μας μέλημα είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους μαζί με το ίδρυμα. Κανείς δε θα θελήσει να τους αφήσει απ’ έξω», ανέφερε ο ίδιος.

Η κ. Φιλιππίδου εκ μέρους των εργαζομένων είπε πως αυτό είναι το παράπονό τους. «Ως διοίκηση μπορέσαμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία, τους πολίτες και τις αρχές ώστε να βρεθεί μια λύση. Πάνω απ’ όλα όμως θέλαμε να τακτοποιηθούν τα παιδιά. Από το καλοκαίρι ζητάμε να μπει το Ίδρυμα στο Δημόσιο, όπως έγινε και στην Ξάνθη. Η πρόταση της δημάρχου μιλούσε για την δημιουργία ενός ΚΔΑΠ, αλλά  οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να εισαχθούν μέσω ΑΣΕΠ.

»Η πρώτη περίπτωση σίγουρα είναι η καλύτερη. Αν όμως δε γίνει τίποτα, προτιμούμε να περάσει στον δήμο για να έχουν αυτά τα παιδιά μια στέγη», τόνισε η ίδια. Στο ερώτημα που έθεσε ο Σεβασμιότατος για τη λύση που δόθηκε στην Ξάνθη, η κ. Φιλιππίδου εξήγησε πως στη περίπτωση αυτή επρόκειτο για ένα Ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου που εντάχθηκε με νόμο στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, ως το 6ο παράρτημα.

Κάθε λύση που θα βρεθεί θα περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους

Σημαντική ήταν η ενημέρωση που έκανε ο βουλευτής Καβάλας Γιώργος Παπαφιλίππου μετά την συνάντηση που έγινε μεταξύ των τοπικών βουλευτών και της κ. Φωτίου. «Αναλύσαμε μαζί της το ζήτημα με πολλές λεπτομέρειες και η σκέψη της είναι να λειτουργήσει το Ίδρυμα με τη μορφή ΚΔΑΠ-ΑμεΑ και σ’ αυτή την πλευρά προσανατολιζόμαστε. Όμως απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ρυθμιστεί το υπέρογκο χρέος του Ιδρύματος προς το ΙΚΑ.

»Είπαμε λοιπόν να δοθεί η δυνατότητα να εξοφληθεί σε 100 δόσεις. Το νομοθετικό πλαίσιο όμως που υφίσταται σήμερα, δεν επιτρέπει αυτή την ρύθμιση. Όμως υπάρχει η δυνατότητα με απόφαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ να γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι χθες όμως δεν είχαμε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα, αν και οι πιέσεις μας ήταν αφόρητες.

»Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Με τους υπολογισμούς, διαπιστώσαμε πως μπορεί να ανταποκριθεί η νέα μορφή του Ιδρύματος  στις υποχρεώσεις αυτές, δεδομένου ότι αν γίνει ΚΔΑΠ, που θα το αναλάβει ο δήμος, δικαιούται το κάθε άτομα 5.000 ευρώ ετησίως. Η λύση που επιλέγουμε είναι αυτή προς το παρόν. Αργεί όμως να λυθεί το ζήτημα της οφειλής προς το ΙΚΑ. Η οποιαδήποτε λύση αντιμετωπίζεται από το υπουργείο, περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους, με διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά υπολογίσαμε και το κόστος εργασίας τους με βάσει τα στοιχεία που έδωσε το ‘Ιδρυμα.

»Να σημειωθεί όμως πως δε συνυπολογίσαμε τις επιπλέον οφειλές, λαμβάνοντας ως βάση την αρχική κατάσταση των χρεών και διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια ψαλίδα αρκετών χιλιάδων ευρώ. Αν δημιουργηθεί ΚΔΑΠ θα υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και μέχρι τότε θα ζητηθεί από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη. Αν δημιουργηθεί το ΚΔΑΠ θα υπάρξει τμηματική εξόφληση όλων των εργαζομένων. Βέβαια εξετάζεται και το ενδεχόμενο να περιέλθει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας, όμως δε φαίνεται να “περπατάει” αυτή η λύση».

Μέλημα να λειτουργήσει το Ίδρυμα

Τη θέση του εξέφρασε και ο βουλευτής Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, λέγοντας πως μέλημα όλων είναι το Ίδρυμα να λειτουργήσει, με δύο βασικούς συντελεστές και αποδέκτες. «Ο ένας είναι οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι που περιθάλπονται στο Ίδρυμα. Αυτονόητο είναι πως θα υπάρξει συνέχεια των εργαζομένων. Ζητούμενο είναι να βρεθεί νομική λύση για να περάσει το Ίδρυμα σε φροντίδα του Δημοσίου. Η λύση είναι να γίνει ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, αρκεί να εξασφαλίσουμε τη ρύθμιση των οφειλών. Υπάρχει εισροή εσόδων για τη λειτουργία, θα χρειαστεί όμως σημαντική στήριξη από του εργαζόμενους μέχρι να βρεθεί ολοκληρωμένη, με προοπτική χρόνου πρόταση. Δεν είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να εξετάσουμε πως έγινε στην περίπτωση της Ξάνθης», σημείωσε ο ίδιος.

Οι… αμαρτίες διαχειριστικής φύσεως

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος, αποκρινόμενος στον κ. Εμμανουηλίδη, τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Πρόνοιας για την κρατικοποίηση μιας δομής.

«Το ζήτημα είναι πως το Ίδρυμα κουβαλάει πολλές διαχειριστικής φύσεως αμαρτίες από το παρελθόν. Επειδή δεν μπορούσε να πάρει την πιστοποίηση για να έχει όλες τις ευκαιρίες ενός πιστοποιημένου ιδρύματος, για επιχορηγήσεις ή ιδιωτικούς φορείς, δε λαμβανόταν η απόφαση», όπως σχολίασε ο ίδιος.

Λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ τόνισε πως «στο όνομα των Ατόμων με Αναπηρία, δημιουργούμε κάποιες δομές για να φιλοξενούνται και να λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει. Σε καμία περίπτωση τα ΑμεΑ και οι γονείς τους δεν είναι υπεύθυνοι σ’ αυτό που συμβαίνει σήμερα. Άλλοι έχουν τις ευθύνες που δεν αναζητήθηκαν ποτέ και τώρα ψάχνουμε να βρούμε λύση βάζοντας διάφορες προϋποθέσεις».

Από την πλευρά της η κ. Ιωσηφίδου μετέφερε στη σύσκεψη την ευαισθησία του δήμου για τα Άτομα με Αναπηρία. «Μέσω της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ υπάρχει η δομή ενός ΚΔΑΠ-ΑμεΑ που λειτουργεί με επιτυχία. Μέλημά μας είναι να προσέξουμε τα άτομα αυτά και καταλαβαίνουμε την αγωνία των εργαζομένων», τόνισε η ίδια.