Όταν το να παίζεις με τη… φωτιά γίνεται Τέχνη

Ο Δημήτρης ήρθε από την Ξάνθη, υποκλίθηκε στο «κοινό» του και ως αντίτιμο ζήτησε οι μικρές κοινωνίες της επαρχίας να είναι πιο ανεκτικές στις Τέχνες του δρόμου και να μην τρομάζουν από το κάθε τι διαφορετικό

Τα εναλλακτικά ή ορθότερα μη συμβατικά show δεν είναι ίδιον της επαρχίας και συνεπώς, ούτε της Καβάλας, γιατί πολύ απλά δεν είναι εξοικειωμένοι οι πολίτες και καθότι το άγνωστο γίνεται κι απόμακρο, υπάρχει μια επιφύλαξη από το κοινό.

Ο 24χρονος Δημήτρης από την Ξάνθη αγνοεί όλα τα παραπάνω και το βράδυ του Σαββάτου 4 Μαρτίου, έδωσε ένα ιδιαίτερο show με φωτιές στον κόμβο Φαλήρου, με την αυτοσχέδια «αυλαία» να είναι το φανάρι, που «άνοιγε» όταν αυτό άναβε κόκκινο για τα οχήματα και το «κοινό» να το αποτελούν οι οδηγοί και οι περαστικοί.

 

Το σκηνικό ήταν ήδη στημένο (δεν υπάρχει καλύτερο σκηνικό από τον δρόμο, την ίδια την πόλη) και το μόνο που χρειαζόταν ήταν τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες και πυρίμαχες μπαγκέτες, λίγο παραφινέλαιο, φαντασία και ατέλειωτες ώρες προπόνησης (αντί για τις θεατρικές πρόβες).

«Δύσκολη πόλη η Καβάλα» μας λέει ο Δημήτρης, αναφερόμενος στους θεατές-περαστικούς. «Έτσι είναι στην επαρχία, αλλά δε με απασχολεί. Γουστάρω αυτό που κάνω και δεν το κάνω ως επάγγελμα ή για να βγάλω λεφτά. Απλά μ΄αρέσει», συνεχίζει λαχανιασμένος, κάθε φορά που το φανάρι άναβε πράσινο για τα οχήματα και είχε την ευκαιρία να πάρει μια ανάσα (και λίγο παραφινέλαιο).

Εδώ και τρεις μήνες εξασκείται στο συγκεκριμένο show και ταξιδεύει από πόλη σε πόλη δίνοντας μια διαφορετική κίνηση στους δρόμους και στη διάθεση των ανθρώπων που κοντοστέκονται για να τον δουν, ενώ άλλοι, πιο… ψυλλιασμένοι, βγάζουν και φωτογραφίες.

 

Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι κάνει κάτι ιδιαίτερο, ούτε καν Τέχνη και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να «ανοίξουν οι κοινωνίες, ειδικά στην επαρχία και να δεχτούν το διαφορετικό». Ευσεβείς και ευγενείς πόθοι από έναν πιτσιρικά που βλέπει τον κόσμο… αλλιώς και παίζοντας με τη φωτιά, το διασκεδάζει και το αναγάγει σε χόμπι, ίσως και σε στάση ζωής