H δήμαρχος Καβάλας στο Φανάρι

Η Δήμητρα Τσανάκα έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με πολύ εγκαρδιότητα έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην έδρα του πρωτόθρονου πατριαρχείου στο Φανάρι, το μεσημέρι του Σαββάτου 4 Μαρτίου 2017.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε τη δήμαρχο στο ιδιαίτερο πατριαρχικό γραφείο και είχε μαζί της μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Η κ. Τσανάκα απευθυνόμενη στον Παναγιώτατο του τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί μια οφειλόμενη τιμή προς το πρόσωπο Του αλλά και μια οφειλόμενη υποχρέωση προς την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του Δήμου Καβάλας για τη συμβολή του Παναγιωτάτου όσον αφορά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, η δήμαρχος, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των Καβαλιωτών προ το πρόσωπο του Παναγιωτάτου, έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τις ολόθερμες ευχές όλων για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων πατριαρχίας του. Η κ. Τσανάκα ευχήθηκε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας ο παντοδύναμος Θεός να του χαρίζει δύναμη, υγεία, και μακροημέρευση προς δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και προς όφελος όλων των ορθοδόξων χριστιανών.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τη δήμαρχο για την επίσκεψή της αυτή, σημείωσε ότι θυμάται με γλυκεία ανάμνηση την τελευταία επίσκεψή του στην Καβάλα και ζήτησε από τη δήμαρχο να μεταφέρει στους δημότες της Καβάλας τις ευχές και τις ευλογίες του για υγεία και κάθε καλό προς όλους.

Στο τέλος της συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τη δήμαρχο και τη συνοδεία της να παρακαθίσουν στην πατριαρχική τράπεζα.

Η δήμαρχος πρόσφερε στον Παναγιώτατο μια γκραβούρα με τη Βασιλική Β’ των Φιλίππων κι ένα ασημένιο αντίγραφο της δημιουργίας των πρωτόπλαστων που φυλάσσεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης.

Τη δήμαρχο κατά τη συνάντησή της με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευε η διευθύντρια του Ιστορικού & Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠ.ΕΞ. και εντεταλμένη σύμβουλος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ολοκαυτώματος, πρέσβης Φωτεινή Τομαή.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η δήμαρχος συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Επίσκοπο Ευκαρπίας Ιερόθεο, ηγούμενο της πατριαρχικής μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας (Η.Π.Α.) η χειροτονία του οποίου έγινε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ιερό πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Θεοφιλέστατος είπε στη δήμαρχο για την πολύ καλή συνεργασία που έχει με πολλούς καβαλιώτες που ζουν στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη μέσα στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που επιτελεί η εκκλησία τη Αμερικής.