Στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ ο Θόδωρος Μαρκόπουλου για την κατανομή του ΕΣΠΑ σε υποδομές του Ιδρύματος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θανάση Μητρόπουλο με στόχο να επιτευχθεί μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων η ενεργειακή αναβάθμιση του Ιδρύματος και η δημιουργία «θερμοκοιτίδας» για τις startup επιχειρήσεις

Τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θανάση Μητρόπουλο επισκέφθηκε στο γραφείο του το πρωί της Πέμπτης 9 Μαρτίου 2017 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος για να συζητήσουν την κατανομή των χρημάτων του ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τις υποδομές στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος, τα χρήματα για τις υποδομές αυτή την περίοδο, είναι για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των ιδρυμάτων, αλλά και για την ανάπτυξη «θερμοκοιτίδων» για τις startup επιχειρήσεις. «Το ΤΕΙ Καβάλας “τρέχει” αυτή τη στιγμή μια μεγάλη υποτροφία από τo  Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και τον Σεπτέμβριο του 2018  θα έχουμε δύο νέα προϊόντα που θεωρούμε πως πρέπει να μπουν μέσα στις “θερμοκοιτίδες” στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αν όμως δεν προλάβουμε να ετοιμάσουμε τις υποδομές, αυτά θα φύγουν για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Περιφέρειά μας.

»Από την άλλη μεριά, έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με το Πανεπιστήμιο, το οποίο θα συμβάλλει σε ευρύτερο πλαίσιο ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνολο, μια “Τεχνόπολη”, που θα έχει κέντρο παρουσιάσεων που θα βρίσκεται στην Πολυτεχνειούπολη και το εμπορικό κομμάτι θα βρίσκεται στην Καβάλα. Αν δεν αρχίσει να γίνεται ανάπτυξη, να δημιουργούνται επιχειρήσεις, να υπάρξει ανάπτυξη, δε θα γίνει τίποτε. Τα νέα παιδιά θα τελειώνουν τις σπουδές τους και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Μητρόπουλος.

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι όλα τα ιδρύματα στην Ελλάδα, ακόμη και αυτά που φέρουν τον ίδιο τίτλο, δεν είναι όμοια μεταξύ τους. «Το ΤΕΙ που εδρεύει στην πόλη μας, είναι ένα ίδρυμα το οποίο απηχεί σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ πέρα από την εκπαίδευση που παρέχει στους φοιτητές, τους εκπαιδευόμενους και όλους τους ανθρώπους που θα είναι οι αυριανοί επιστήμονες, έχει καταφέρει να διακρίνεται σε πολλούς άλλους ρόλους και πολλές άλλες δραστηριότητες που αποτελούν τιμή για την περιοχή μας, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και ένα μεγάλο εφόδιο, προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στα Ανώτερα Ιδρύματα.

»Θέλω να συγχαρώ για πολλοστή φορά τον πρόεδρο του Ιδρύματος και όλο το προσωπικό του, για την προσπάθεια που κάνει και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνει. Και ακριβώς εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον ίδιο και να τον ενημερώσουμε ταυτόχρονα και για τις δράσεις που έχει να προσχεδιάσει η Περιφέρεια και για τις δράσεις που σχεδιάζει το ΤΕΙ Καβάλας. Από την άλλη πλευρά μας, μας ενδιαφέρει να μείνουμε ιδιαίτερα σ’ αυτές που έχουν απήχηση και μπορούν να βοηθήσουν ώστε νέοι άνθρωποι να μπορούν να βρουν μια δουλειά, έναν ρόλο στην οικονομία, την παραγωγική διαδικασία και να σκέφτονται όλο και λιγότερο το ενδεχόμενο της αποχώρησής τους από την περιοχή μας ή από την χώρα μας.

»Θεωρώ ότι ο χώρος της εκπαίδευσης παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Βέβαια το γεγονός ότι διατυπώνεται πολλές φορές και πολλά χρόνια, κυρίως από εκπροσώπους της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης και ουδέποτε δρομολογείται ένα πλάνο στη πράξη, είναι αυτό που αδικεί αυτά τα ιδρύματα και αυτή την προσπάθεια που κάνουν. Εμείς, ως Περιφέρεια και ΠΕ Καβάλας και επί  των ημερών του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη και επί των ημερών του σημερινού Περιφερειάρχη, είναι επιλογή μας να έχουμε και με τα δύο ιδρύματα της ΑΜ-Θ μια σταθερή συνεργασία. Πολύ δε περισσότερο μας αφορά το ΤΕΙ ΑΜ-Θ προκειμένου να μπορέσουμε συνεργατικά, παρά την στενότητα των πόρων, να δούμε καλύτερα και θετικότερα ένα καλύτερο αύριο για την περιοχή μας», τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.