Ομιλία για το μεγάλο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως ΦΝΘ

Ο ιερέας Εμμανουήλ από την Αφρική παρέθεσε την σκληρή καθημερινότητα παιδιών και ενηλίκων στην Ουγκάντα και τον πολύ σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην στήριξη αυτών των ανθρώπων και δη των παιδιών

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Εξωτερικής Ιεραποστολής το βράδυ της Τετάρτης 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ομιλία στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητρόπολης ΦΝΘ Ο πατέρας Ηλίας προσερχόμενος στο βήμα αναφερόμενος στην Ουγκάντα, την χαρακτήρισε «χώρα του αφρικανικού παραδείσου, όπου είναι ξεχωριστός ο ουρανός που φλογίζει τα κορμιά των ανθρώπων κάτω από τον ήλιο, την ώρα όμως που πάει να δύσει, τα πράγματα αλλάζουν, προσδοκώντας τον ερχομό της επόμενης μέρας. Στη χώρα αυτή Ορθόδοξος Επίσκοπος και Μητροπολίτης είναι ο Ιωνάς, ένας θαυμάσιος άνθρωπος, σπουδαγμένος στην Ελλάδα, που παλεύει με ζωντανή ψυχή στον τόπο αυτό. Και η δική μας τοπική εκκλησία με τον σεπτό Ποιμενάρχη της τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Προκόπιο, αγκαλιάζει αδελφικά, τόσο το πρόσωπο του Επισκόπου όσο και τα πρόσωπα των αδελφών μας στη χώρα αυτή,  κληρικών και λαϊκών».

11 Ορθόδοξοι Ναοί στην Ουγκάντα

Ο πατέρας Ηλίας συνέχισε λέγοντας: «Ανεξίτηλες παραμένουν στη μνήμη μας οι αναμνήσεις του απόδειπνου στο Αποστολικό Κέντρο, συντροφιά με τους αφρικανούς αδελφούς μας, όταν ενώσαμε τους χτύπους των καρδιών μας, κάνοντας δυνατότερη η προσευχή για τον φωτισμό και τη πρόοδό τους. Το γραφείο της Μητροπόλεώς μας δίνει την Ορθόδοξη μαρτυρία μέσα από τις Ιεραποστολικές του προσπάθειες να στηρίξει τους αδελφούς μας στην μακρινή Ουγκάντα, φροντίζοντας για την ανέγερση Ιερών Ναών που σήμερα έχουν φτάσει τους 11.

»Ο Ναός του Αποστόλου Παύλου αποτελεί το καύχημα των πρώτων μας ιεραποστολικών προσπαθειών, με θεμελιωτή τον αείμνηστο Μητροπολίτη Φιλίππων Αλέξανδρο και τελετουργό των εγκαινίων τον νυν Μητροπολίτη ΦΝΘ. Το 2005 ανεγέρθη ο Ναός του Αγίου Λουκά και στο Καλακαλά προς τιμή του Αγίου Σίλα κτίζεται άλλη μια εκκλησία. Τώρα σειρά έχει η εκκλησία με εκπαιδευτήριο του Ιωάννη Χρυσοστόμου στην περιοχή του Γκαβού, με την χορηγία συμπολίτη μας, ενώ άλλη μια οικογένεια χρηματοδοτεί την ανέγερση του Αγίου Βασιλείου, που συμπεριλαμβάνει ιατρείο και διδακτήριο σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια.

»Ακόμα ένας ναός θεμελιώνεται με έξοδα φίλης της Ιεραποστολής στη μνήμη της οσιομάρτυρος  Δροσίδος. Στον προβληματικό βορρά  3 ναοί είναι τα δώρα των συμπολιτών μας: Της Αναστάσεως του Κυρίου, του Αγίου Γρηγορίου και του Τιμίου Προδρόμου. Στο τελευταίο μας ταξίδι το 2012 θεμελιώνεται ο Ναός του Αγίου Τιμόθεου και περιμένει τον εγκαινιασμό του. Εκτός από την Ουγκάντα, όμως, βρεθήκαμε και στη Μαγαδασκάρη, με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Εκεί ζει ο Επίσκοπος Ιγνάτιος, με την βοήθεια του οποίου θεμελιώσαμε τα όνειρα των ντόπιων προσφέροντάς τους ένα σύγχρονο διδακτήριο, δημοτικό και γυμνάσιο».

Φροντίδα για τα ορφανά παιδιά

Στην συνέχεια ο Αφρικανός ιερέας Εμμανουήλ από την Ουγκάντα, σε άψογα ελληνικά, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην χώρα του και την προσπάθεια που γίνεται από την Ιεραποστολή για τα παιδιά χωρίς γονείς. Πάμφτωχα παιδιά κυκλοφορούν, όπως είπε, στην Ουγκάντα, πεινασμένα και γυμνά μετά τον θάνατο των γονιών τους από τις επιδημίες του Ebola και του Aids. Ο σκοπός της Ιεραποστολής είναι αυτά τα παιδιά να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα του κόσμου, χωρίς διακρίσεις, γιατί όπως λέει και η Αγία Γραφή, «τα ορφανά έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Θεού».

Πείνα, εξαθλίωση και AIDS στην Ουγκάντα

«Στην Ουγκάντα η ζωή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δεν υπάρχουν σχολεία, εκπαίδευση, νοσοκομεία, δημόσια περίθαλψη, ο λαός βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας και τα πάντα μεταφράζονται σε χρήμα. Στην Ουγκάντα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που σκοτώνουν τον λαό είναι το Aids και άλλες επιδημίες, όπως ο τύφος, ελονοσία και χολέρα. Η μάστιγα του Aids όμως έχει αφήσει πολλά παιδιά χωρίς γονείς και η Εκκλησία καλείται να βοηθήσει, κρατώντας στους κόλπους της όλα τα ορφανά, γιατί αυτή είναι το μοναδικό καταφύγιο για τον φτωχό λαό.

»Η Μητρόπολή μας ξεκίνησε το πρόγραμμα εκπαιδευτικής υιοθεσίας σε ορισμένες ενορίες, όπου δίνεται βοήθεια και ελπίδα στα παιδιά. Τώρα όμως με την κρίση, η Ουγκάντα αδυνατεί να συνεχίσει το δικό της έργο. Λόγω φτώχειας τα κορίτσια κακοποιούνται από την κοινωνία και αναγκάζονται να παντρεύονται σε πολύ μικρές ηλικίες και μεγαλώνοντας φεύγουν και εγκαταλείπουν την οικογένεια που κάνουν.

»Τα εγκαταλελειμμένα παιδιά η Ορθόδοξη Εκκλησία τα φροντίζει τοποθετώντας τα σε ορφανοτροφεία για να τα προστατέψει και να τα γλυτώσει από την φτώχεια και τις θανατηφόρες αρρώστιες. Χτίζει σχολεία, κλινικές και ορφανοτροφεία. Μια άλλη αιτία της ορφάνιας είναι  η μεγάλη πείνα. Η Εκκλησία δέχεται όλα τα παιδιά ορφανά και μη, δίνοντάς τα φαγητό, χωρίς εξαίρεση, σε ορθόδοξα ή μη. Φέτος την Ουγκάντα και το Σουδάν έπληξαν μια από τις χειρότερες ξηρασίες των τελευταίων χρόνων, ενώ οι συνεχιζόμενες πολεμικές συγκρούσεις απειλούν τις προμήθειες τροφίμων για κάποια εκατομμύρια ανθρώπων και οι τιμές τους έχουν διπλασιαστεί.

«Η Ουγκάντα βγάζει κραυγή αγωνίας για τους αλλεπάλληλους θανάτους παιδιών από την ξηρασία, τις αρρώστιες και την λειψυδρία, αφού ακόμη και τα πηγάδια με τις πηγές έχουν στερέψει», σημείωσε ο ιερέας από την Αφρική.