Επιχείρηση «καθαρές γειτονιές» από τον δήμο Καβάλας και τσουχτερά πρόστιμα στους ασυνείδητους

Επιστρατεύονται και οι πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να υποδεικνύουν τα σημεία που χρήζουν καθαρισμού, ενώ η αντιδήμαρχος Κορίνα Χιώτη-Πρασά περιμένει να ανοίξει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για να αλλάξει ριζικά εικόνα η πόλη

Πολλές είναι οι γειτονιές της Καβάλας που έχουν μετατραπεί σε μικρές χωματερές. Οι εικόνες που δίνει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασά μέσω του προσωπικού της λογαριασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση,

Για τον λόγο αυτό από την Τετάρτη 8 Μαρτίου συνεργεία του δήμου και μετά και την πρόσληψη εποχικού προσωπικού άρχισαν τους καθαρισμούς και ευπρεπισμούς των χώρων αυτών, ιδιαίτερα σε σημεία του Περιγιαλίου (ρεπορτάζ εδώ) και στην οδό Τενέδου πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο (Ακολουθούν σχετικές φωτογραφίες).

Και δεν είναι μόνο αυτά τα σημεία… Πάνω από 80 μεγάλα τσουβάλια με μπάζα μάζεψαν οι υπάλληλοι της καθαριότητας μόνο από την περιοχή του Σανατορίου.

Πρόστιμα από τον δήμο για τους παραβάτες

«Αυτό δεν είναι σεβασμός προς το περιβάλλον», λέει η κ. Πρασά, «ούτε και προς τους εαυτούς αυτών που το κάνουν. Πολλά απορρίμματα που ρίχνουν ασυνείδητοι καβαλιώτες επανειλημμένα αφήνουν μια πολύ κακή εικόνα στην πόλη. Για τον λόγο αυτό από αυτή την εβδομάδα ξεκινά μια συνάντηση για την επίλυση του θέματος, βασιζόμενη στον κανονισμό του τμήματος καθαριότητας. Θα συσταθεί επιτροπή επιβολής προστίμων σε ό,τι αφορά παραβάσεις του κανονισμού καθαριότητας».

«Σίγουρα δε θέλουμε να βάλουμε πρόστιμα», λέει η κ. Πρασά, «όμως δε νοείται ο δήμος Καβάλας να ξοδεύει χρήματα των δημοτών για αυτές τις ενέργειες. Χάνονται απίστευτες  εργατοώρες για να μαζεύονται απορρίμματα από ανεξέλεγκτους αυτοσχέδιους ΧΑΔΑ στο κέντρο της πόλης. Και μετά λέμε πως δεν καθαρίζεται η πόλη. Πώς να υπάρχει προσωπικό όταν απορροφάται σε τέτοιους καθαρισμούς;», αναρωτιέται η ίδια.

«Εκτός από τα προαναφερόμενα σημεία, σε μικρές χωματερές έχουν μετατραπεί σημεία που βρίσκονται πίσω από το κατάστημα Lidl. Θα πρέπει να μιλήσουμε πια με τη διοίκηση της επιχείρησης για να δούμε τι θα κάνουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως την ευθύνη την έχει το κατάστημα», διευκρίνισε η αντιδήμαρχος. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, όμως τώρα είναι αναγκαίο. Η επιτροπή θα συσταθεί σε συνεργασία και με την αντιδήμαρχο Μαρία Φραντζεσκάκη που είναι υπεύθυνη για τη Δημοτική Αστυνομία, γιατί το τμήμα έχει συμμετοχή στο θέμα των ελέγχων και της επιβολής προστίμων. «Είμαστε και σε συνεργασία με νομικό σύμβουλο του δήμου», δηλώνει η κ. Πρασά.

Συνεργεία καθαρισμού μόλις έρθουν οι πενταμηνίτες

«Αυτή την στιγμή με το υπάρχον προσωπικό που έχουμε εξυπηρετούμε 33 τομείς σε όλη την Καβάλα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν συνολικά 52. Υπάρχουν πάρα πολλοί οδοκαθαριστές στις γειτονιές της Καβάλας και αναρωτιόμαστε γιατί να συμβαίνει αυτό, ενώ σε γειτονιές του εξωτερικού τα άτομα είναι λιγότερα.

»Πρέπει και οι κάτοικοι να συμβάλλουν στον ευπρεπισμό της γειτονιάς τους όσο μπορούν, γιατί αυτό δείχνει και Παιδεία και Πολιτισμό. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να αποσπάσουμε κόσμο από το υπάρχον προσωπικό», σημειώνει η κ. Πρασά. «Μόλις έρθουν οι άνθρωπο της πεντάμηνης εργασίας, το προσωπικό θα δουλεύει για τον καθαρισμό της πόλης από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Ευελπιστούμε μόλις ανοίξει το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας να έχουμε στη διάθεσή μας μερικούς τεχνίτες για να βάφουν, να επισκευάζουν σίδερα, παγκάκια, να κάνουν μικροεπισκευές για να μην επιβαρύνουμε την Τεχνική Υπηρεσία. Η Καβάλα θέλει ένα φρεσκάρισμα στα κάγκελα, στα παρτέρια κλπ. Μόλις βρούμε αυτά τα άτομα θα απαλλαγούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες και παράλληλα θα αλλάξουν και οι εικόνες στις γειτονιές», πρόσθεσε η ίδια.

«Όλα αυτά τα προβλήματα  έχουν καταγραφεί και μόλις έρθουν οι υπάλληλοι θα μπει η πόλη σε ένα πρόγραμμα καθαρισμού και εξωραϊσμού. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορεί να βοηθήσει κάθε καβαλιώτης πολίτης, επικοινωνώντας με τον αριθμό τηλεφώνου 2510 223514 στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας Καθαριότητας και επίσης μπορούν να αναφέρουν όσα προβλήματα έχουν. Κάποια θα λυθούν αμέσως και άλλα με λίγη καθυστέρηση λόγω έλλειψης προσωπικού», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Ανάδοχος θα αναλάβει τον καθαρισμό των παρτεριών που δυσκολεύουν την ορατότητα των οδηγών

Ο κόσμος επισημαίνει πολλά προβλήματα τα οποία θα χρειαστεί να λυθούν με τη συνεργασία δύο ή περισσότερων δήμων, ανάλογα με τη θέση που σημειώνονται. Η πυκνή βλάστηση στα παρτέρια στο δρόμο από την Ηρακλείτσα και το Παλιό προς την Καβάλα, που κόβουν την ορατότητα των οδηγών, καθιστώντας επικίνδυνη την οδήγηση, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. «Αυτό θα το εξετάσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα γίνει αναμόρφωση προϋπολογισμού, ώστε να βρεθεί ανάδοχος που θα καθαρίσει τα πρανή και την ανεξέλεγκτη βλάστηση των παρτεριών. Αυτό θα γίνει γιατί ο δήμος δεν έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα, όπως καμένα δέντρα λόγω του παγετού που πρέπει να κοπούν, όμως όλα θα γίνουν την Άνοιξη για να διαπιστωθεί αν τα φυτά θα βγάλουν νέους βλαστούς», τόνισε η κ. Πρασά.

Αυτοσχέδιοι σκουπιδότοποι και στην περιοχή των Φιλίππων

Εν τω μεταξύ η μεγάλη δεξαμενή που υπάρχει μεταξύ Αμυγδαλεώνα και Φιλίππων έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο, καθώς εδώ και δύο χρόνια παραμένει το πρόβλημα γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο συνεργείο να την καθαρίσει κι αυτό πρέπει να ελεγχθεί σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Φιλίππων Ζήση Μπόνια και να γίνει το συντομότερο δυνατόν, όπως τόνισε η κ. Πρασά.

«Στον δήμο Φιλίππων καθαρίστηκαν 12 αυτοσχέδιοι ΧΑΔΑ όμως κάποιοι δεν το σεβάστηκαν και η εικόνα επανήλθε. Δεν επιτρέπεται ο καθένας να πετάει ό,τι θεωρεί άχρηστο γι’ αυτόν οπουδήποτε. Γι’ αυτό θα γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν από πού προέρχονται αυτά τα μπάζα ή ογκώδη αντικείμενα που πετιούνται στις αυτοσχέδιες χωματερές που έχουν μετατρέψει  ασυνείδητοι κάτοικοι διάφορα σημεία», δηλώνει η αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Συνεργασία με τους συνοικιακούς συλλόγους

Η κ. Πρασά, δρομολογεί μια συνάντηση με τους συνοικιακούς συλλόγους, από τους οποίους θα ενημερωθεί για τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς. Οι ίδιοι θα μιλήσουν με τα συμβούλιά τους, θα καταγραφούν τα προβλήματα της κάθε συνοικίας και μόλις έρθουν τα άτομα της Κοινωφελούς Εργασίας θα αναλάβουν την επίλυσή τους.

Στις 2 Απριλίου το Let’s do it Greece

Εν τω μεταξύ την Κυριακή 2 Απριλίου στις 10:00 το πρωί όλη η Καβάλα καθαρίζει την πόλη στο πλαίσιο του Let’s do it Greece που γίνεται εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Οι σύλλογοι της πόλης, τα σώματα ασφαλείας, τα σχολεία και οι υπόλοιποι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη δράση. Ο καθένας μπορεί να διαλέξει ένα σημείο που θα ήθελε να εξωραΐσει, δηλώνοντας συμμετοχή στο [email protected]  ή να καλέσει στους αριθμούς 2510 451477 και 2510 451387 δηλώνοντας συμμετοχή, ορίζοντας το μέρος που θα ήθελε να εξωραϊστεί και ο δήμος Καβάλας θα τους προμηθεύσει με υλικά καθαριότητας, ενώ ήδη έχει βρεθεί χορηγός για την προμήθεια των υλικών καθαρισμού.

Όλες οι φωτογραφίες: Κυριάκος Βουλγαρέλης (Φωτογράφος Υπηρεσίας Καθαριότητας δήμου Καβάλας)