Υπάρχει… ΦΟΣ στη φροντίδα των αδέσποτων στη Θάσο

Ο Φιλοζωικός Οικολογικός Σύλλογος Θάσου έχει σώσει εκατοντάδες αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα τετράποδα στο νησί, ενώ σήμερα φιλοξενούνται σε ιδιόκτητο χώρο στο Ραχώνι πάνω από 200 σκυλιά τα οποία φροντίζουν εθελοντές με δικά τους έξοδα

Η φιλοζωία είναι πράξεις και λιγότερο θεωρεία… Μ’ αυτό το σύνθημα, μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε να φροντίζει αδέσποτα, αλλά και δεσποζόμενα ζώα στο νησί της Θάσου, καλύπτοντας το κενό της έλλειψης ενός φιλοζωικού σωματείου.

Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ο Φιλοζωικός Οικολογικός Σύλλογος Θάσου (ΦΟΣ) ιδρύθηκε τον Μάιο του 2014 στη Γερμανία. Η προέλευσή του, ωστόσο, έχει βάσεις στο μακρινό 2001, όταν μια ομάδα εθελοντών και λάτρεις των ζώων ίδρυσαν τον Φιλοζωικό Οικολογικό Σύλλογο Ελλάδας, αριθμώντας έκτοτε εκατοντάδες μέλη.

Οι στόχοι του ΦΟΣ Θάσου είναι ξεκάθαροι: Μέτρα για την αποφυγή της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των άγριων και των αδέσποτων ζώων, θεραπεία ασθενειών και καταπολέμηση της πείνας που μαστίζει τα ζώα, καταπολέμηση και καταγγελία των περιστατικών βασανισμού των αδέσποτων, αλλά και των δεσποζόμενων και εύρεση στέγης για τα αδέσποτα.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται δράσεις για την ενημέρωση των κατοίκων του νησιού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και σχετικά με την απόκτηση ενός ζώου, προτρέποντάς τους να υιοθετούν και όχι να αγοράζουν ζωάκια, με βασικό γνώμονα το γεγονός ότι η φροντίδα ενός οποιουδήποτε ζώου είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση που προϋποθέτει πολλές ευθύνες και ευσυνειδησία.

Σήμερα οι εθελοντές, με πρωτεργάτρια τη Γερμανίδα Suzanne, διαθέτουν έναν ιδιόκτητο χώρο στο Ραχώνι όπου φιλοξενούνται περίπου 200 σκυλιά και πολλά άλλα ζώα, ενώ καθημερινά δέχονται σκυλιά και γάτες που είτε έχουν παραμεληθεί είτε γεννήθηκα στον δρόμο είτε οι ιδιοκτήτες τους τα εγκατέλειψαν για διάφορους λόγους.

Να σημειωθεί ότι ο ΦΟΣ Θάσου χρηματοδοτείται αποκλειστικά από δωρεές και τακτικές συνδρομές των μελών του τα οποία σήμερα φτάνουν περίπου τα 100, ενώ η ανάγκη για βοήθεια από πολίτες ή συλλόγους είναι πάντα ευπρόσδεκτη, έως και απαραίτητη, αν αναλογιστεί κανείς το πόση τροφή απαιτείται για τα εκατοντάδες φιλοξενούμενα ζώα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του Συλλόγου, αλλά και για το πως μπορούν να συνδράμουν όσοι θέλουν το έργο του, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο site του Συλλόγου εδώ ή στη σελίδα του στο facebook εδώ, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν, αλλά και το πως μπορούν να υιοθετήσουν ένα ζωάκι.