Ξανά στις επάλξεις οι συνταξιούχοι με ενημερωτικές εξορμήσεις για τις υπηρεσίες Υγείας

Ξεκινούν νέους αγώνες με ενημέρωση σε καφενεία, Λαϊκή Αγορά και ΚΑΠΗ, με αποκορύφωση τη διαμαρτυρία της επόμενης Πέμπτης 23 Μαρτίου έξω από το ΙΚΑ Καβάλας

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου τα Συνταξιουχικά Σωματεία της Καβάλας (ΙΚΑ- ΟΑΕΕ-ΝΑΤ-Δημοσίων Υπαλλήλων και Λιπασμάτων) για να ενημερώσουν τους πολίτες για  την κακή κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της φροντίδας Υγείας.

Ο Στέλιος Μαούνατζης μίλησε για την απόφαση που ελήφθη μετά από δύο συσκέψεις της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνταξιουχικών Σωματείων να δοθεί αυτή η συνέντευξη ώστε να ακούσει ο κόσμος που βρίσκεται η κατάσταση στα ιατρικά ζητήματα, ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως την ερχόμενη Πέμπτη 23 Μαρτίου στις 10.30 πμ έξω από τα γραφεία του ΙΚΑ Καβάλας θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας από όλα τα Σωματεία.

Το μέλος του Συμβουλίου των Συνταξιούχων του Δημοσίου Δήμος Ζαχαριάδης ήταν ο πρώτος ομιλητής και αναφέρθηκε στο σοβαρό θέμα, στην Υγεία, που πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες και να παρέχεται δωρεάν στα λαϊκά στρώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Νομό μας, από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ, συντήρηση και στελέχωση αυτών, ελλείψεις στα φάρμακα και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, σε διοικητικό προσωπικό, στη συντήρηση και φύλαξη των κτιρίων. Το αποκορύφωμα όλων όμως είναι πως στη Θάσο δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος.

»Το Νοσοκομείο της Καβάλας λειτουργεί με 50% του ιατρικού–νοσηλευτικού προσωπικού και όπως ανέφερε η πρόεδρος των εργαζομένων, ξεπεράστηκαν από όλους τα ανθρώπινα όρια. Στο Νομό μας η παρεχόμενη φροντίδα υγείας και στις δύο βαθμίδες της βρίσκεται σε απαξίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και αν βρίσκεται σε κάποιο υποφερτό επίπεδο για να βοηθήσει τους ασθενείς, αυτό οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνουν γιατροί και εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Σωματείων Νομού Καβάλας αποφάσισε μια σειρά ενεργειών για να ευαισθητοποιήσει συνταξιούχους και εργαζόμενους,  στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα χέρια.

«Πέρα από τις κινητοποιήσεις θα εκθέσουμε τα προβλήματά μας στη δήμαρχο και  θα περιμένουμε τις ανάλογες ενέργειες», είπε ο κ. Ζαχαριάδης, προσθέτοντας: «Διεκδικούμε δημόσια δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, κατάργηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, άμεσες προσλήψεις σε μόνιμο και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις δομές Υγείας, πλήρη εξοπλισμό σε ιατρικά μηχανήματα και ιατροφαρμακευτικά υλικά, όπως επίσης και κατάργηση στα χαράτσια πληρωμών για γιατρούς, φάρμακα και συνταγές».

Συμπληρωματικά ο κ. Παναγιωτίδης, συνταξιούχος της ΒΦΛ, είπε ότι τα ευρήματα αναφέρουν πως το σύστημα Υγείας της χώρας καταρρέει και έχει ελάχιστη σχέση με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των υλικών στο ΓΝΚ από το 2009 έχει φτάσει στο 50% και η επιβάρυνση της οικογένειας στα φάρμακα έχει φτάσει το 40%.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτίδης: «Οι επιλογές των ασθενών είναι ελάχιστες για γιατρούς των νοσοκομείων και αναγκάζονται  να απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, ιδιαίτερα οι καρκινοπαθείς που αντιμετωπίζουν απίστευτη ταλαιπωρία. Πολλοί γιατροί μάλιστα βάζουν προσδόκιμο ζωής στον ασθενή προκειμένου να του χορηγήσουν φάρμακα. Ακόμη, τους συνταξιούχους έχει γονατίσει η περικοπή στο ΕΚΑΣ, η συμμετοχή στα φάρμακα που έφτασε το 25% και η παρακράτηση του 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

»Για όλα αυτά ευθύνονται οι πολιτικοί που επαναπαύονται στις καρέκλες τους. Θα έπρεπε να ντρέπονται για την αδιαφορία τους. Για την πόλη μας εκείνο που θέλουμε να γίνει, είναι να μετονομαστεί σε Περιφερειακό το ΓΝΚ, αφού έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει περισσότερα αβαντάζ. Αυτή την στιγμή οι οργανικές θέσεις καλύπτουν το 60%, ενώ σε ένα Περιφερειακό νοσοκομείο θα αυξανόταν σε 80%. Στο νοσοκομείο μας δεν έχουμε στεφανιογράφο, ούτε και ελικοδρόμιο για να εξυπηρετεί τις επείγουσες μεταφορές από Θάσο ή και από αλλού και υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικά υλικά. Αντίθετα, με τις καλύψεις αυτές που έπρεπε να ικανοποιηθούν, στο Νοσοκομείο Δράμας η κυβέρνηση προσέλαβε 11 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά και σ΄ αυτή την περίπτωση κανείς πολιτικός δεν αντέδρασε, ούτε ανέλαβε τις ευθύνες».

Ο Πέτρος Ταχματζίδης από το Σωματείο «Ενσωμάτωση» ζήτησε κατά την τοποθέτησή του  να ανατραπεί η σημερινή λογική. «Ζητάμε να υπάρχει ολοκληρωμένη Ασφάλιση. Οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια που υποστηρίζονται δε τη χρειάζονται, ούτε έχουν ανάγκη να μεταβαίνουν στους χώρους του δημόσιου συστήματος Υγείας. Όλα τα Σωματεία έχουμε υποχρέωση να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και θα μπορέσουμε να το κάνουμε μέσα από τις μάχες που δίνουμε.

»Αυτές οι μάχες δεν αφορούν μόνο τους συνταξιούχους, αλλά όλο τον λαό και κυρίως τους νέους. Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να σταματήσει η μοιρολατρία και να πρυτανεύσει η διεκδίκηση με αγώνες, γιατί τη δύναμη για ανατροπές την έχουμε στα χέρια μας. Από αυτή την εβδομάδα ξεκινάμε ενημερώσεις στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στη Λαϊκή Αγορά, και τρανώνουμε τις ενέργειές μας την Πέμπτη την ημέρα διαμαρτυρίας έξω απ το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ Καβάλας, προσπαθώντας να αφυπνίσουμε τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος.