Καβάλα: Σφαγή ζώων με τη μέθοδο Κόσερ για πρώτη φορά στην Ελλάδα! Ξεκινά τη Δευτέρα παρά τις αντιρρήσεις των Υπηρεσιών! (βίντεο)

Η μέθοδος της τελετουργικής σφαγής περιλαμβάνει τη θανάτωση των ζώων χωρίς αναισθητοποίηση - Οι ενστάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας έχουν κατατεθεί εγγράφως!

Σφαγείο στην Καβάλα πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 παραγωγή κρέατος «Κόσερ» (Kosher), κατάλληλου, δηλαδή, για βρώση από ανθρώπους που ασπάζονται την εβραϊκή πίστη και θρησκεία. Η μέθοδος Κόσερ αποκλείει την αναισθητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή, σε αντίθεση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται στα πιστοποιημένα σφαγεία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης.

Η σφαγή Κόσερ ανήκει στις «λατρευτικού τύπου» σφαγές που ναι μεν επιτρέπονται, ωστόσο, σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να εκτελούνται βάσει του Κανονισμού 1099/2009 της ΕΕ ο οποίος προβλέπει συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Ένα από αυτά τα προαπαιτούμενα είναι η πλήρης ακινητοποίηση του ζώου κατά τη σφαγή, κάτι το οποίο δεν τηρείται πάντα σε χώρες όπου δεν ισχύουν αντίστοιχοι κανονισμοί.

Τα προϊόντα κρέατος Κόσερ κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε μία διόλου ευκαταφρόνητη παγκόσμια αγορά, όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εβραϊκού πληθυσμού (κατοίκων αλλά και τουριστών). Σε αυτές τις χώρες μάλιστα, υπάρχουν κρεοπωλεία που πωλούν αποκλειστικά Κόσερ προϊόντα αλλά και καταστήματα που διαθέτουν τρόφιμα με έγκυρη πιστοποίηση «Κόσερ». Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20% των προϊόντων που πωλούνται στα σούπερ-μάρκετ έχουν πιστοποίηση Κόσερ!

Η μέθοδος σφαγής Κόσερ

Η σφαγή Κόσερ δεν είναι μια απλή «διεκπεραίωση», αλλά μια τελετουργία κατά την οποία τηρούνται μια σειρά από αυστηρούς κανόνες προκειμένου το κρέας που θα προκύψει να μπορεί να φέρει την πιστοποίηση. «Παρών» στη διαδικασία πρέπει απαραίτητα να είναι ένας Ραβίνος, αλλά και οι άνθρωποι που θα προχωρήσουν στην εκτέλεση του ζώου, οι σφαγείς δηλαδή, θα πρέπει να είναι και οι ίδιοι ειδικά εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι. Μάλιστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας απαγορεύεται να παρέμβει «χέρι τρίτου»…

Λεπτομερείς πληροφορίες για το τι περιλαμβάνει η μέθοδος σφαγής Κόσερ μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, το σημείο που κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις μεθόδους που εφαρμόζονται στη χώρα μας για τη σφαγή των ζώων, είναι αυτό της αναισθητοποίησης, κάτι που «απαγορεύεται» ρητά στη σφαγή Κόσερ.

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η σφαγή Κόσερ δεν είναι παράνομη, αλλά όταν πραγματοποιείται σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ.

Κόσερ από την… Καβάλα

Το σφαγείο της Καβάλας που προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή προϊόντων κρέατος Κόσερ εδρεύει στο Κοκκινόχωμα. Πρόκειται για επιχείρηση που δραστηριοποιείται χρόνια στην περιοχή, η οποία όμως αγοράστηκε από νέους επενδυτές προ διετίας, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη «κίνηση», πέρα από σφαγές που πραγματοποιήθηκαν σε περιόδους υψηλής ζήτησης, όπως το Πάσχα.

Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία, θέλοντας προφανώς να «ανοιχτεί» και στην αγορά του Κόσερ, ζήτησε προ ημερών από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας να προβεί στους απαραίτητους ελέγχους για να λάβει τη σχετική άδεια.

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης ωστόσο, διατύπωσε έγγραφες αντιρρήσεις σχετικά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το σφαγείο δεν διαθέτει ειδική συσκευή πλήρους ακινητοποίησης του προς θανάτωση ζώου όπως ρητά ορίζει ο Κανονισμός 1099/2009 της ΕΕ.

Άδεια με επιφύλαξη;

Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST, παρά τις ενστάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ αποφάσισε να δώσει άδεια στο Σφαγείο να προχωρήσει σε σφαγές Κόσερ, με την επισήμανση ωστόσο, αυτές να γίνονται υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες των στελεχών της Διεύθυνσης της Καβάλας υπεύθυνων για τον κρεοσκοπικό έλεγχο των σφαγίων, κάτι που ούτως ή άλλως προβλέπεται, είτε πρόκειται για σφαγή Κόσερ είτε όχι.

Οι διαφορές στην εφαρμογή της μεθόδου Κόσερ

Τα βίντεο που ακολουθούν δεν έχουν τραβηχτεί από το Σφαγείο της Καβάλας που προτίθεται να προχωρήσει στην παραγωγή κρέατος Κόσερ. Παρατίθενται απλά και μόνο για να δείξουν τη διαφορά μεταξύ της εφαρμογής της πιστοποιημένης μεθόδου με πλήρη ακινητοποίηση και αυτής χωρίς.

Εδώ, μπορείτε να παρακολουθήσετε σφαγή Κόσερ με τη χρήση ειδικού μηχανήματος που ακινητοποιεί πλήρως το ζώη κατά τη σφαγή, σύμφωνα και με τα πρότυπα που ορίζει ο Κανονισμός της ΕΕ:

Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε σφαγή Κόσερ (πλάνα από Σφαγείο στην Τούζλα της Τουρκίας) χωρίς την εφαρμογή της πλήρους ακινητοποίησης του ζώου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το «ηθικό κομμάτι» της διαδικασίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!