Αύριο στις 08:00 η διαμαρτυρία στο Κοκκινόχωμα-Πανελλαδική καταδίκη των σφαγών Κόσερ κόντρα στους Κανονισμούς

200 αμνοερίφια αναμένεται να θανατωθούν χωρίς αναισθητοποίηση - Παρέμβαση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) με έγγραφο προς όλες τις εμπλεκόμενες Αρχές

Πανελλαδικό σάλο προκάλεσε η είδηση που έφερε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 στο φως της δημοσιότητας το KAVALA POST σχετικά με τη «βεβιασμένη» αδειοδότηση μονάδας Σφαγείου της Καβάλας να προχωρήσει σε λατρευτικού τύπου σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση και σύμφωνα με τη μέθοδο Κόσερ (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ).

Η αρχικά προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2017 διαμαρτυρία φιλοζωικών σωματείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αλλά και των Οικολόγων Πρασίνων και της Πολιτικής Κίνησης Καβάλας αναβλήθηκε (διαβάστε σχετικά εδώ), με νέο ραντεβού κινητοποίησης να έχει δοθεί για την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, στις 08:00, έξω από τις εγκαταστάσεις της εν λόγω επιχείρησης στο Κοκκινόχωμα, με φόντο την πληροφορία ότι 200 περίπου αμνοερίφια αναμένεται να οδηγηθούν εκεί προς σφαγή, παρά τις ενστάσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών και παρά τα «γκρίζα» σημεία που διέπουν τη συγκεκριμένη διαδικασία που, ειρήσθω εν παρόδω, θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας!

To διαδικτυακό κάλεσμα για την αυριανή διαμαρτυρία

«Διαδικτυακή συγκέντρωση ιδιωτών, εθελοντών φιλοζωικών σωματείων και άλλων ενώσεων για οργάνωση διαμαρτυρίας έξω από το σφαγείο στην περιοχή Κοκκινόχωμα Καβάλας, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει στην σφαγή ζώων βάσει των απαιτήσεων της Ιουδαϊκής θρησκείας.
Το συγκεκριμένο σφαγείο, που έχει άδεια λειτουργίας, θα σφαγιάζει ζώα με τη μέθοδο Κοσέρ, κατά την οποία έμβια πλάσματα πρέπει να θανατώνονται χωρίς να προηγηθεί αναισθητοποίηση τους κατά παράβαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής (ενωσιακή) και στη συνέχεια τα κρεμούν ανάποδα μέχρι να γίνει η αποστράγγιση του αίματος και ενώ ακόμα έχουν τις αισθήσεις τους.
Δυστυχώς πριν από μερικές μέρες είχαμε προαναγγείλει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω των αρμόδιων των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειών φαίνεται θετικά διακείμενο – έστω και με σιωπηρή συναίνεση – σε αυτό το έγκλημα. Και να που στην Καβάλα τελικά γίνεται – κατά παράβαση της νομοθεσίας – καθώς η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης φαίνεται να μην απαγορεύει την σφαγή ζώων χωρίς αναισθητοποίηση κάτι που η συγκεκριμένη επιχείρηση διαφημίζει ως παρεχόμενη υπηρεσία.
Στην συγκεκριμένη επιχείρηση έχει γίνει ανάκληση άδειας λειτουργίας τον Μάρτιο 2016 και τον Μάιο του 2016 του εγκρίθηκε η άδεια επαναλειτουργιας της.

Τη δράση στηρίζουν:
Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
“Αίσωπος” – Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας
Vegan συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα

Σημαντική σημείωση: οι παρόντες συμμετέχοντες δηλώνουν ξεκάθαρα ότι σκοπός της διαμαρτυρίας είναι αποκλειστικά και μόνο η υπεράσπιση της προστασίας των ζώων κατά την θανάτωση τους και το ύστατο δικαίωμα ενός θανάτου με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία, αγωνία και πόνο.
Σεβόμαστε κάθε έκφραση θρησκευτικής πίστης, εφόσον αυτή τιμά την ζωή και την αξιοπρέπεια κάθε έμβιου όντος. Είναι όμως σημαντικό, στο όνομα της προόδου τα θρησκευτικά έθιμα να εναρμονίζονται με την συλλογική σύγχρονη αντίληψη και ηθική για τα δικαιώματα ανθρώπων και ζώων. Οι αιματηρές θρησκευτικές πρακτικές όπως οι θυσίες, έχουν τις ρίζες τους χιλιάδες χρόνια πίσω, και πρέπει να παραμείνουν στο παρελθόν ως μια κακή ανάμνηση.
Επίσης, στον απώτερο στόχο της αποτροπής και της τελευταίας σφαγής, κάθε μικρή νίκη καταδίκασης των βάρβαρων πρακτικών μετράει»!

Παρέμβαση της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας

Με έγγραφό της (αρ. πρωτ. 931/20-03-2017) προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, την Αστυνομική Διεύθυνση Καβαλας, την Εισαγγελέα Πρωτοδικών αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων ζητούν από τις εμπλεκόμενες αρχές να ερευνήσουν τη λειτουργία της επιχείρησης Σφαγείου που προτίθεται να προβεί σε σφαγές ζώων με τη μέθοδο Κόσερ, να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από τον Νόμο κυρώσεις αλλά και να ακυρώσουν μόνιμα τον βάρβαρο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, αυτόν τρόπο σφαγής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της ΠΦΠΟ.

Τελετουργικές σφαγές ζώων στην Καβάλα

«Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως πληροφορηθήκαμε από τοπική ιστοσελίδα της περιοχής της Καβάλας KAVALA POST, στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, και συγκεκριμένα στην θέση Κοκκινόχωμα, εδρεύει σφαγείο το οποίο προτίθεται από την Δευτέρα 20 Μαρτίου, να προβεί σε τελετουργικές σφαγές ζώων με την μέθοδο Κόσερ (kosher). Μάλιστα επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της επιχείρησης στο διαδίκτυο όπου φαίνεται ξεκάθαρα να ανακοινώνει ότι έχει ήδη “ειδική άδεια” για σφαγές με την μέθοδο Kosher και Halal.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν στα αγγλικά: “we are the holders of Halal certifications, also we have special permission for Kosher slaughtering” 

Επειδή ως γνωστό, σύμφωνα με την Εθνική Νομοθεσία οι τελετουργικές σφαγές ζώων απαγορεύονται ρητά εφόσον πριν της αφαίμαξης δεν έχει προηγηθεί αναισθησία, αλλά και σύμφωνα με τον ΕΚ 1099/2009 αν αυτές πραγματοποιούνται θα πρέπει να γίνονται σε αδειοδοτημένο σφαγείο, εφόσον όμως συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κανονισμού.

Παρακαλούμε όπως ελεγχθεί η επιχείρηση με την επωνυμία “Golden Greece Meat” που εδρεύει στην περιοχή Κοκκινόχωμα Καβάλας, και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις Εθνικής ή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας να επιβληθούν όλες οι εκ του Νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις όπως  επίσης  να μεριμνήσετε για την μόνιμη ακύρωση της βάρβαρης αυτής σφαγής».