ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων η σφαγή Κόσερ

Ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση.

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε το αίτημα σφαγείου που εδράζει στην περιοχή του Κοκκινοχώματος να του επιτραπεί η παραγωγή κρέατος «Κοσέρ», κατάλληλου δηλαδή για βρώση από ανθρώπους που ασπάζονται την εβραϊκή θρησκεία. Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή το ζώο σφαγιάζεται χωρίς να προηγηθεί αναισθησία, υποβάλλοντας το σε ένα ακόμα βασανιστήριο.

Σήμερα, που είναι παγκοσμίως ανοιχτή η συζήτηση για την ορθότητα των μεθόδων εκτροφής, κατά πόσο αυτές συμβάλουν στην ευζωία των εκτρεφόμενων ζώων και κυρίως πόσο συμβαδίζουν με τα δικαιώματα των ζώων, η συζήτηση για τη θανάτωσή τους με μία τόσο αποτρόπαια μέθοδο είναι καταδικαστέα. Η σφαγή με αυτή την μέθοδο είναι κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των ζώων, καθώς είναι εξαιρετικά οδυνηρή.

Η νομιμοποίηση αυτής της μεθόδου σφαγής, όπως και της αντίστοιχης της ισλαμικής θρησκείας «Χαλάλ» μας βρίσκει αντίθετους. Τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να γίνουν σεβαστά και επιβάλλεται να τηρηθεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός!

Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να ακολουθήσει την τακτική πολλών Ευρωπαίων εταίρων του για απαγόρευση αυτών των μεθόδων σφαγής.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην υπογράψει οποιοδήποτε νομοθέτημα για τη νομιμοποίηση αυτής της μεθόδου σφαγής, αλλά να ενσωματώσει στη νομοθεσία της τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό που ήδη έχει εκδοθεί από το 2009, η οποία επιβάλλει την αναισθητοποίηση των ζώων πριν τη σφαγή.

Καλούμε την κοινωνία της Καβάλας και συνολικά της επικράτειας, να μην επιτρέψουν τη λειτουργία τέτοιων μονάδων και να αγωνιστούν για την ισχυροποίηση των δικαιωμάτων των ζώων.

Η κακοποίηση είναι κατακριτέα σε όποιο στάδιο της ζωής του ζώου και αν πραγματοποιείται. Όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή και λιγότερο οδυνηρό και βασανιστικό θάνατο».