Σφαγές Κοσέρ: Δικαιωμένοι αισθάνονται οι αντιδρώντες, αλλά δεν επαναπαύονται

Εν αναμονή της γνωμοδότησης του Τμήματος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Καβάλας, αλλά κυρίως της θέσπισης αυστηρότερης νομοθεσίας από το ελληνικό κράτος όσον αφορά τη μεταχείριση των ζώων, καθώς ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός δεν αρκεί

Ως μια πρώτη νίκη εξέλαβαν την αναστολή της σφαγής αιγοπροβάτων με τη μέθοδο Kosher οι αντιδρώντες που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης 21 Μαρτίου έξω από το Σφαγείο στο Κοκκινόχωμα Καβάλας (αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ), ωστόσο δε σκοπεύουν να… αποσυρθούν, μέχρι η Εισαγγελία να λάβει από το Τμήμα Κτηνιατρικής Καβάλας μία γνωμοδότηση που θα άπτεται του ποινικού μέρους της υπόθεσης.

Τόσο η περιφερειακή σύμβουλος της ΠΑΜ-Θ και επικεφαλής της παράταξης Οικολογία-Αλληλεγγύη Κατερίνα Γεροστεργίου όσο και ο εκπρόσωπος Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας στην περιοχή Γιώργος Ρουσόπουλος τόνισαν ότι δεν αρκεί μόνο ο Ευρωπαϊκός κανονισμός, αλλά οφείλει και το ελληνικό κράτος να θεσπίσει μια αυστηρότερη νομοθεσία αναφορικά με τη σφαγή ζώων, ενώ αμφότεροι σημείωσαν ότι ο σεβασμός στα ζώα δεν άπτεται μόνο της σφαγής με ή χωρίς αναισθητικό.

Κατερίνα Γεροστεργίου: Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε έναν Ευρωπαϊκό κανονισμό

«Ήδη από την Παρασκευή ξέραμε, ως Οικολογία-Αλληλεγγύη, τι θα συμβεί εδώ και ήμασταν σε διαρκή επαφή με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, προσπαθώντας να δούμε αν όλα γίνονται σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες. Σύμφωνα, όμως, με τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας υπάρχει πρόβλημα (ρεπορτάζ εδώ).

»Στηρίζονται στον κανονισμό 1099 του 2009 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν έχει θεσπιστεί ακόμα νομοθεσία από το ελληνικό κράτος και υπάρχει έντονη αντίδραση από συλλόγους. Για το συγκεκριμένο σφαγείο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα και δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και οι αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είναι η εκπαίδευση των σφαγέων που θα πρέπει να έχουν περάσει από ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια.

»Υπάρχει, επίσης, και το ερώτημα κάτω από ποιες διαδικασίες θα εξαχθούν τα ζώα. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει ο κανονισμός της ΕΕ που επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, όμως αφήνει το περιθώριο στις χώρες-μέλη να θεσπίσουν ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο και να απαγορεύσουν αυτή τη διαδικασία, όπως έχουν κάνει η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει και η διαμαρτυρία προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προετοιμάζει σχετική νομοθεσία κι επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ακόμα η εν λόγω νομοθεσία, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε έναν Ευρωπαϊκό κανονισμό ο οποίος ναι μεν επιτρέπει τη διαδικασία, βάζει, όμως, αυστηρότατες προϋποθέσεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι ο σεβασμός στα ζώα, κάτι που λέει και ο προαναφερόμενος κανονισμός. Εμείς θα είμαστε εδώ μέχρι να δούμε τι θα γίνει».

Γιώργος Ρουσόπουλος: Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε βάναυση μεταχείριση των ζώων

«Καταθέσαμε στην Εισαγγελία, στην Αστυνομία και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Καβάλας ένα έγγραφο, το οποίο αντικρούει τον κανονισμό ο οποίος μπορεί να επιτρέψει αυτές τις βάρβαρες και μεσαιωνικές τακτικές σφαγής των ζώων. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Αυτές οι πρακτικές δεν ανήκουν στον πολιτισμό μας. Έτσι έσφαζαν εκατοντάδες χρόνια πριν. Ο κόσμος εξελίσσεται και οι θρησκείες οφείλουν να προσαρμόζονται στα ήθη της εκάστοτε κοινωνίας και ο σεβασμός στα ζώα είναι μέρος του πολιτισμού μας, ενώ εμείς τασσόμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε βάναυση μεταχείριση των ζώων, με ή χωρίς αναισθητοποίηση, εν προκειμένω, όμως, πρέπει να σταματήσει αυτή η μέθοδος».