Σχεδόν έτοιμο το Ασημακοπούλου να υποδεχτεί πάνω από 300 πρόσφυγες πριν το Πάσχα

Οι εργασίες στα κτίρια του στρατοπέδου προχωράνε με γοργούς ρυθμούς και σε λιγότερο από 15 μέρες θα δεχτούν προσωρινά πρόσφυγες και όχι οικονομικούς μετανάστες από τη Συρία και το Ιράκ

Επανέρχονται οι πρόσφυγες στην Καβάλα και μάλιστα πριν το Πάσχα αναμένεται να εγκατασταθούν προσωρινά στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου περίπου 300-350 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, καθώς οι εργασίες αναμόρφωσης των κτιρίων προχωράνε με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε 15 μέρες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως πληροφορεί η υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα Άννα Γιοβανιού μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ, έχουν ολοκληρωθεί οι κουζίνες και τα μπάνια και έρχονται έπιπλα για τους χώρους των 32 διαμερισμάτων στο παλιό κτίριο, ενώ έχει ολοκληρωθεί ένα κτίριο με κοινόχρηστες τουαλέτες και τελειώνουν αυτή τη βδομάδα άλλα 11 διαμερίσματα.

«Η συμφωνία με τον κ. Μουζάλα όταν είχε έρθει στην Καβάλα στις 6 Ιανουαρίου και συναντήθηκε με τη δήμαρχο, έλεγε ότι όλοι τους θα είναι πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ, όχι οικονομικοί μετανάστες, για να προωθηθούν άμεσα σε χώρες της Ευρώπης», ανέφερε η κ. Γιοβανιού.

«Σε πρώτη φάση θα εκκενωθούν τα πολύ μεγάλα camp των 1.200 ατόμων και από εκεί θα έρθουν οι πρόσφυγες. To Xέρσο εκκενώθηκε, οπότε δε θα έρθουν από εκεί, όπως αρχικά προβλέπονταν. Οι εντολές από την αρχή ήταν να δημιουργούνται διαχειρίσιμα camp. Τη σίτισή  τους έχει αναλάβει ο Στρατός με εταιρίες catering. Προέκυψε πρόβλημα με το catering από εταιρίες της περιοχής, αυτή τη στιγμή έρχεται catering από Αθήνα και πιστεύω ότι θα σιτίζονται καλύτερα. Δεν ξέρω αν στη συνέχεια θα παίρνουν χρήματα, όπως μέχρι τώρα, προκειμένου να μπορούν να μαγειρεύουν, νομίζω ότι το πρόγραμμα αυτό με τα χρήματα της ΕΕ σταματά. Οι πρόσφυγες έπαιρναν 90 ευρώ ανά  άτομο και 300 ευρώ ανά οικογένεια», διευκρινίζει η ίδια.

Όσον αφορά το αν οι Γιατροί του Κόσμου στην Καβάλα ενδιαφέρονται περισσότερο για τους πρόσφυγες παρά για τους Έλληνες που χρήζουν βοήθειας, η κ. Γιοβανιού απαντάει ξεκάθαρα: «Οι εμβολιασμοί που θα κάνουμε την Παρασκευή και τη Δευτέρα είναι για τα παιδιά ανασφάλιστων Ελλήνων. Τα εμβόλια είναι χορηγία της ΠΕ Καβάλας, του Ροταριανού Ομίλου Νεάπολις και των Γιατρών του Κόσμου. Το γραφείο των Γιατρών του Κόσμου της Καβάλας λειτουργεί 10 χρόνια, τα προηγούμενα 9 χρόνια λειτουργούσε αποκλειστικά για τους ανασφάλιστους Έλληνες και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο εξυπηρετεί όλους τους ανασφάλιστους Έλληνες, όπου εξετάζονται δωρεάν και παίρνουν τα φάρμακά τους. Ακόμη και οδοντιατρικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν εκεί. Εκτός αυτού, καθημερινά από το γραφείο μας χορηγούμε σε Έλληνες ανασφάλιστους τα εμβόλιά τους. Δεν έχουμε σταματήσει να είμαστε στο πλευρό των Ελλήνων, δεν πρέπει ο ένας χρόνος δίπλα στους πρόσφυγες να διαγράψει τα προηγούμενα 9 χρόνια. Δε θα πρέπει να διαγραφεί η πορεία των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα δίπλα στους Έλληνες».