Διαβεβαιώσεις για άμεση καταβολή του διατροφικού επιδόματος στους νεφροπαθείς

Η καθυστέρηση οφείλονταν στην καταγραφή και στον καθιερωμένο έλεγχο που γίνεται στα δεδομένα των δικαιούχων, ενώ από εδώ και στο εξής η αρμόδια υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας θα αποστέλλει επιστολή στον κάθε δικαιούχο ξεχωριστά

Συνάντηση με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Χρήστο Παπαδόπουλο είχαν το πρωί της Πέμπτης 23 Μαρτίου 2017 μέλη του ΔΣ του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ προκειμένου να λάβουν διευκρινήσεις για την καθυστέρηση που υπήρξε στην καταβολή του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων των μηνών Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.

Ο κ. Παπαδόπουλος μετέφερε στον πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Μάκη Κρεμμύδα ότι η αιτία της καθυστέρησης ήταν η καταγραφή και ο καθιερωμένος έλεγχος που γίνεται στα δεδομένα των δικαιούχων του διατροφικού επιδόματος οι οποίοι πρέπει να προσέλθουν στην υπηρεσία για να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να κάνουν δύο φορές το χρόνο.

Η υπηρεσία κατόρθωσε να βρει όλους τους δικαιούχους και ήδη από σήμερα Πέμπτη 23 Μαρτίου έχει δοθεί η εντολή στις υπηρεσίες να ξεκινήσουν τα διαδικαστικά προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα.

«Πιστεύουμε πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 31 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τα χρήματα θα βρίσκονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων, καθώς επίσης για μια ακόμα φορά δηλώσαμε στον κ. Παπαδόπουλο και στην υπηρεσία τη διάθεση του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ και του Συλλόγου Νεφροπαθών να συνεργαζόμαστε μαζί τους, προκειμένου από τη δική μας πλευρά να ενημερώνουμε τα μέλη μας, ώστε να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των βεβαιώσεων που πρέπει να κάνει ο κάθε δικαιούχος ξεχωριστά. Την επόμενη φορά θα δοθούν κανονικά τα διατροφικά επιδόματα, ενώ η υπηρεσία υποσχέθηκε πως θα στέλνει επιστολές στα σπίτια των δικαιούχων, αφού βρέθηκαν όλα τα δεδομένα τους, διευθύνσεις και τηλέφωνα. Νομίζουμε ότι αυτή η διαδικασία δε θα επαναληφθεί, όμως σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε εδώ και θα το παρακολουθούμε από κοντά», δήλωσε ο κ. Κρεμμύδας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι τα προνοιακά-αναπηρικά επιδόματα και των νεφροπαθών-μεταμοσχευμένων, προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί στο ελάχιστο από τις περικοπές, όπως και το εξωΐδρυματικό που δίνεται στους παραπληγικούς. «Αυτό είναι σημαντικό, γιατί το Αναπηρικό Κίνημα έχει κατορθώσει μέχρι και σήμερα να διατηρεί αναλλοίωτα αυτά τα επιδόματα που είναι για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την αναπηρία. Αυτό το έχουμε πει αρκετές φορές, η κυβέρνηση το έχει εμπεδώσει και ελπίζουμε να μην μπει στο στόχαστρο των επόμενων  περικοπών που ενδεχομένως θα σχεδιαστούν. Από την άλλη μεριά, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες είναι η υποστελέχωση και εκεί οφείλεται και το γεγονός ότι αργούν οι έλεγχοι και η καταγραφή που πρέπει να γίνεται άμεσα για να δίνονται γρήγορα τα επιδόματα. Παρ όλ’ αυτά η διαβεβαίωση του Νομίατρου μάς ικανοποιεί, αρκεί να μην επαναληφθεί αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, όπως τώρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου Καβάλας ΑμεΑ.