Εκπαιδευτική εξόρμηση της Επιστημονικής Ομάδας Οψόμεθα εις Φιλίππους στον δήμο Προσοτσάνης

3η κατά σειρά εκπαιδευτική εκδρομή της Ομάδας σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας με επισκέψεις στα σημαντικότερα μνημεία και σημεία αναφοράς της περιοχής

Μια ακόμα εκπαιδευτική εκδρομή των μελών της Επιστημονικής Ομάδας Οψόμεθα εις Φιλίππους (σε συνεργασία, όπως πάντα, με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας) στην ευρύτερη περιοχή των Τεναγών, με σκοπό την γνωριμία με τον τόπο, τους κατοίκους του, τις παραδόσεις του και τις δυνατότητές του, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 με μεγάλη επιτυχία. Προορισμός ήταν-όπως και στην 1η εκδρομή, στις 8 Ιανουαρίου-ο δήμος Προσοτσάνης, με το ενδιαφέρον ωστόσο να στρέφεται γύρω από την ίδια την Προσοτσάνη, τα Κοκκινόγεια και το Σπήλαιο του Αγγίτη.

Το πρόγραμμα της 3ης εκπαιδευτικής εκδρομής περιελάμβανε τις παρακάτω επισκέψεις.

α) Στην Προσοτσάνη, με τα βασικότερα σημεία ενδιαφέροντος να είναι τα παλιά κτίριά της και η αρχιτεκτονική τους και με την ξεναγό Αγγελική Κόμσιου να αναφέρεται εκτενώς στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της.

β) Στο Λαογραφικό Μουσείο της Προσοτσάνης, το οποίο στεγάζεται σε ένα όμορφο διώροφο κτίριο του 19ου αιώνα και «ταξιδεύει» τους επισκέπτες του στον καθημερινό τρόπο ζωής από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα ως και τη δεκαετία του ‘50.

γ) Στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στα Κοκκινόγεια, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1820 και είναι ο δεύτερος παλαιότερος σωζόμενος ναός στο νομό Δράμας.

δ) Στον Γυναικείο Συνεταιρισμό των Κοκκινογείων, τα μέλη του οποίου προωθούν εδώ και πολλά χρόνια τα προϊόντα της τοπικής γης μέσα από εξαιρετικές, φτιαγμένες με μεράκι δημιουργίες.

ε) Στο Σπήλαιο του Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου (με μήκος 21 χιλιόμετρα), η μοναδικότητα του οποίου και η ομορφιά της φύσης της περιοχής αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες παραθεριστές.

Η εκδρομή κατέληξε στο εστιατόριο «Ύδωρ Νεαρόν», δίπλα στο σπήλαιο, με τον ξεναγό Νίκο Διάφα να παρουσιάζει τα ενδότερα, μη επισκέψιμα τμήματά του μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο.

Η Ομάδα ευχαριστεί από καρδιάς

α) Τον δήμαρχο Προσοτσάνης Άγγελο Λύσσελη για τη φιλοξενία στον τόπο του.

β) Την κ. Κόμσιου για την εξαιρετική ξενάγηση.

γ) Τον Αντιδήμαρχο Προσοτσάνης Μιχάλη Ηλιάδη για την συνοδεία του σε όλη την εκδρομή.

δ) Το Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης.

ε) Τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων που άνοιξε ειδικά για την εξυπηρέτηση των μελών της Ομάδας.

στ) Τον Νίκο Διάφα για την ξενάγησή του στο σπήλαιο και την προβολή βίντεο από τα ενδότερα του σπηλαίου.

ζ) Την «ΑΜΚΕ ΝΕΦΕΛΗ» για την φιλοξενία στο εστιατόριο «Ύδωρ Νεαρόν», και τέλος όλους όσους έδωσαν το παρόν σε αυτή την εκδρομή.

ΟΨΟΜΕΘΑ και στην επόμενη εκδρομή στις 23 Απριλίου στον δήμο Δοξάτου