Εισαγγελική έρευνα και απόδοση ευθυνών σε Περιφέρεια και ΥΠΑΑΤ για τις σφαγές Κόσερ ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος κάνει λόγο για ανάγκη να διερευνηθεί το «περιβάλλον» της ΠΑΜ-Θ και του υπουργείου που έδωσαν το «ελευθέρας» κατά παράβαση των Νόμων

Μπορεί η Εισαγγελέας Καβάλας τελικά να διέταξε να μην πραγματοποιηθεί η σφαγή με τη μέθοδο Κόσερ σε Σφαγείο του Κοκκινοχώματος (διαβάστε σχετικά εδώ), ωστόσο κάποιοι δεν αφήνουν το θέμα να «περάσει» έτσι. Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας που αναρτήθηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017 στην επίσημη ιστοσελίδα τους, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για αίτημα η εισαγγελική έρευνα να συνεχιστεί και να φτάσει βαθιά στο «περιβάλλον» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αλλά και του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν.

Η συγκεκριμένη επίσημη τοποθέτηση των Οικολόγων Πρασίνων δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντύπωση, αφού ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Τσιρώνης που ήταν και αυτός ο οποίος επί της ουσίας «επιστράτευσε» τους υπαλλήλους των Κτηνιατρικών Αρχών της Καβάλας να επιτρέψουν τις σφαγές (διαβάστε πώς εδώ) προέρχεται από τα «σπλάχνα» του κόμματος, όντας ενεργό μέλος και ιδρυτικό στέλεχος!

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απόφασης-ανακοίνωσης των Οικολόγων Πρασίνων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δικαιωμένοι από την απαγόρευση της «λειτουργικής σφαγής» στο Κοκκινόχωμα Καβάλας

«Στις 23 Μαρτίου στην Καβάλα, ολοκληρώθηκε μία διαδικασία, κατά την οποία η κοινωνία των πολιτών μαζί με ευσυνείδητους υπαλλήλους κατάφεραν και απέτρεψαν παράνομη απόφαση του ΥΠΑΑΤ. Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, η Πανελλάδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, η Εταιρία Προστασίας Αδέσποτων και Άγριων Ζώων, το Φιλοζωικό Σωματείο Καβάλας ΑΙΣΩΠΟΣ, οι Χορτοφάγοι Καβάλας, το Αυτόνομο Στέκι Καβάλας, η Περιφερειακή Παράταξη της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ κατάφεραν να αποτρέψουν ένα έγκλημα. Αρνητική στάση απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου κράτησαν και μέλη του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το  Υπουργείο Γεωργίας  κατά παράβαση της Ελληνικής Νομοθεσίας αλλά και κατά παρέκκλιση των Διεθνών Συνθηκών προστασίας των ζώων, επεδίωξε να αναγκάσει τους υπαλλήλους της κτηνιατρικής υπηρεσίας Καβάλας να προβούν σε έγκριση σφαγής αμνοεριφίων χωρίς αναισθησία, κάτι που απαγορεύεται από την Ελληνική Νομοθεσία. Ως ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ οφείλουμε να εξάρουμε τον ρόλο των υπαλλήλων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι οποίοι στάθηκαν το ύψος του καθήκοντος και με την απόφαση του Εισαγγελέα Καβάλας απέτρεψαν το παραπάνω έγκλημα. Οι 5.008 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 5,5 ημέρες δείχνουν ότι η Ελληνική κοινωνία είναι ενεργή και ιδιαίτερα ευαίσθητη σε θέματα κακοποίησης των ζώων.

Πίσω από τις προφάσεις συγκεκριμένων Κρατών Μελών για δήθεν θρησκευτικές ελευθερίες, συχνά κρύβονται άλλα συμφέροντα, συνήθως οικονομικά, όπως αυτά των εξαγωγών κρέατος προς τρίτες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης . Αποβλέποντας σε οικονομικά συμφέροντα, προχωρούν σε καταστρατήγηση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας που επιτρέπει εξαιρέσεις στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, μόνο κάτω από πολύ σαφείς προϋποθέσεις και για μόνο για τις θρησκευτικές κοινότητες που δεν έχουν πρόσβαση σε κρέας με διαδικασίες σφαγής της προτίμησής τους, παραβλέποντας πλήρως τα επιστημονικά στοιχεία για την αισθαντικότητα των ζώων και την προστασία τους κατά τη διάρκεια της σφαγής, καθώς και τις σύγχρονες αντιλήψεις των πολιτών των Ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Σεβόμαστε το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη θρησκευτική ελευθερία, είναι αδιανόητο όμως να επιτρέπουμε να επεκταθεί αυτό το δικαίωμα σε πρακτικές που προκαλούν πόνο και βασανισμό στα ζώα. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστρατήγησης της νομοθεσίας της ΕΕ για λόγους οικονομικών συμφερόντων και σκοπεύουμε να ενημερώσουμε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δίκτυα για την οπισθοδρόμηση σε θέματα ευζωίας των ζώων που επιχειρείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ζητούμε την δραστική διεύρυνση της εισαγγελικής έρευνας βαθιά στο «περιβάλλον» της περιφερειακής διοίκησης Αν. Μακεδονίας – Θράκης αλλά και του ΥΠ.Α.Α.Τ., έτσι ώστε να αποδοθούν οι αναλογούμενες ευθύνες για παράβαση του νόμου Ν.1197/81 και της οδηγίας 1099/2009 ΕΕ. που έδωσε – παράνομα – το «ελευθέρας» στην εκτέλεση χωρίς αναισθησία, παρά την αρνητική εισήγηση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας ΑΜΘ».